S&P 500 ^GSPC 5,127.79 +1.26%
Apple AAPL $183.36 +5.97%
Nvidia NVDA $887.83 +3.46%
Meta META $452.05 +2.35%
Microsoft MSFT $406.66 +2.22%
Amazon AMZN $186.24 +0.82%
Tesla TSLA $181.14 +0.63%
Alphabet GOOG $169.01 +0.33%

Nadšení investorů podpořilo úspěch společnosti Oddity Tech při IPO

Matúš Mahút
26. 7. 2023
3 min read

Kosmetická společnost Oddity Tech, která je určena přímo spotřebitelům, zaznamenala ve středu při svém prvním obchodování s akciemi nárůst o přibližně 40 %. Akcie, obchodované na burze Nasdaq pod symbolem ODD, otevřely na ceně 49,10 USD za akcii, což je výrazný nárůst oproti ceně 35 USD při IPO, díky čemuž se tržní kapitalizace firmy odhaduje na 2,8 miliardy USD.* [1] Tento výkon je povzbudivý pro jinak nevýrazný trh IPO v poslední době.

Po úspěšných debutech řetězce středomořských restaurací Cava Group a diskontního prodejce Savers Value Village byla nabídka Oddity uvedena na trh za velkého nadšení investorů, nižší volatility trhu a pozitivního ekonomického sentimentu. Na rozdíl od trendu, kdy v roce 2021 byly na burzu uváděny společnosti, které prodělávaly, činí ziskovost a rychlý růst Oddity atraktivní investici.*

Kosmetická společnost se odlišuje využitím dat a umělé inteligence pro doporučení zákazníkům a do budoucna plánuje představit další značky využívající tuto technologii. Oran Holtzman, spoluzakladatel a generální ředitel, vyjádřil důvěru v zájem investorů o podniky schopné ziskové expanze. L Catterton, první investor do značky Il Makiage společnosti Oddity, očekává značnou návratnost, neboť od počáteční investice se podnik rozrostl více než dvacetinásobně[2]. očekává se, že tento úspěšný veřejný debut připraví půdu pro další spotřebitelské podniky, které plánují IPO.

Společnost L Catterton, která spravuje aktiva v hodnotě více než 33 miliard dolarů a v minulosti vstoupila na burzu například se společnostmi RH a Leslie's, údajně zvažuje také IPO německého výrobce obuvi Birkenstock, který by mohl být oceněn na 7 miliard dolarů nebo více[3].

*Předchozí výkonnost není zárukou budoucích výsledků

[1,2,3] Výhledová prohlášení jsou založena na předpokladech a současných očekáváních, která mohou být nepřesná, nebo vycházejí ze současného ekonomického prostředí, které se může změnit. Taková prohlášení nejsou zárukou budoucích výsledků. Zahrnují rizika a další nejistoty, které je obtížné předvídat. Výsledky se mohou podstatně lišit od výsledků vyjádřených nebo naznačených v jakýchkoli výhledových prohlášeních.


Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.