S&P 500 ^GSPC 5,180.74 +1.03%
Nvidia NVDA $921.52 +3.79%
Meta META $465.68 +3.04%
Tesla TSLA $184.76 +1.97%
Microsoft MSFT $413.54 +1.69%
Amazon AMZN $188.70 +1.34%
Apple AAPL $181.71 -0.91%
Alphabet GOOG $169.83 +0.50%

3 levné akcie, které letos navýšily svou dividendu

Redakce Bulios
9. 8. 2023
7 min read

Umění investovat je mnohostranné. Pro milovníky dividend je často lákavé identifikovat společnosti, které jsou na prahu zvyšování výplat, což signalizuje silnou finanční budoucnost. Klíčovým parametrem je rozpoznání podniků, které zvyšují dividendy a obchodují se pod svou reálnou hodnotou.

Conagra Brands headquarters

Zatímco výkyvy na trhu jsou nevyhnutelné, některé akcie jako Citigroup, Conagra a Wells Fargo zajišťují, že jejich dividendy nejen zůstávají stabilní, ale také vykazují slibné přírůstky. My se dnes budeme zabývat nedávnými výsledky těchto tří gigantů a podíváme se na jejich odolnost a potenciál budoucího růstu.

Citigroup $C+2.1% 

Roční výplata: $2.12
Výnos: 4,63 %
Nejnovější navýšení z $0.51 -> $0.53 

Dividendové výplaty $C+2.1% 

Citigroup, obecně známá jako Citi, je symbolem bankovního světa. Díky svým aktivitám po celém světě je Citi skutečně mezinárodním bankovním gigantem. Její historické kořeny sahají až k založení City Bank of New York v roce 1812. V průběhu desetiletí se díky řadě fúzí, partnerství a expanzí stala jedním z hlavních hráčů ve finančním světě.

Současné bankovní prostředí prochází rychlými změnami. Digitalizace, snaha o udržitelné financování a geopolitické napětí způsobily, že vody jsou pro mnohé neklidné. Citigroup však prokázala schopnost přizpůsobit se. Její pronikání do světa digitálního bankovnictví prostřednictvím služeb založených na aplikacích a online platformách je pozoruhodné.

V posledním druhém čtvrtletí zisk Citigroup přesně odpovídal očekávání trhu. Banka vykázala zisk na akcii ve výši chvályhodných 1,34 USD. Navzdory různým tlakům v sektorech trhů, investičního bankovnictví a příjmů z prodeje majetku instituce udržela svůj kurz a zachovala předpokládaný celoroční výhled tržeb mezi 78 a 79 miliardami USD. 

V této skladbě příjmů vynikal výkon čistých úrokových výnosů. Nicméně vzhledem k tomu, že firma zvýšila svou prognózu čistých úrokových výnosů o 1 miliardu USD, naznačuje to poněkud utlumenější výkonnost v oblasti poplatků pro nadcházející rok. Někteří mohou považovat současné nepříznivé výsledky v oblasti poplatků za dočasné, ale zdá se, že jsou spíše nedílnou součástí celkové obchodní strategie Citigroup.

C
$62.81 $1.29 +2.10%

Conagra Brands $CAG-1.3% 

Roční výplata: $1.40
Výnos: 4,36 %
Nejnovější navýšení z $0.33 -> $0.35 

Dividendové výplaty $CAG-1.3% 

V oblasti spotřebního zboží, zejména potravin, Conagra Brands vyniká. S více než stoletou historií je Conagra středem mnoha amerických jídel. Přesto se její cesta neobešla bez problémů. Potravinářský průmysl je proslulý svou nestálostí, která se odvíjí od různých faktorů, od klimatických podmínek až po preference spotřebitelů.

V současné době čelí Conagra dvojí výzvě: zůstat věrná svým kořenům a zároveň se přizpůsobit současným chutím. Vzestup zájmu spotřebitelů o zdraví, veganství a trendy v oblasti ekologických produktů výrazně změnily požadavky trhu. Snaha společnosti Conagra o zavedení zdravějších variant, výrobků se sníženým obsahem konzervačních látek a ekologických obalů podtrhuje její přizpůsobivost.

Conagra v květnu ukončila svůj fiskální rok s čísly, která nejenže splnila, ale v některých oblastech i překonala tržní odhady. Společnost vykázala tržby ve výši 3 miliard USD a dosáhla zisku na akcii ve výši 0,62 USD, čímž překonala předchozí odhady. Při pohledu do budoucna se zdá, že prognóza společnosti pro fiskální rok 2024 je konzervativní a předpokládá mírný 1% růst tržeb a zisk na akcii mezi 2,70 a 2,75 USD. Tento zdrženlivý výhled může pramenit z vnímané mírnější poptávky v budoucnu.

Na druhou stranu se však zdá, že akcie společnosti Conagra jsou podhodnocené a obchodují se přibližně 30 % pod některými oceněními. Vize společnosti je i nadále zaměřena na dlouhodobý růst a do budoucna plánuje dosáhnout 18% upravené provozní marže, která by se měla zvýšit z 14,6 % ve fiskálním roce 2023. Tento optimismus je podpořen probíhajícími iniciativami v oblasti dodavatelského řetězce a očekáváním normalizace nákladového prostředí.

CAG
$30.19 -$0.40 -1.31%

Wells Fargo $WFC+0.4% 

Roční výplata: $1.40
Výnos: 3,11 %
Nejnovější navýšení z $0.30 -> $0.35 

Dividendové výplaty $WFC+0.4% 

Příběh společnosti Wells Fargo je příběhem odolnosti. Společnost byla založena v roce 1852 a původně se zabývala bankovnictvím a expresními službami a pomáhala lidem převážet zlato mezi státy. Dnes je jednou z největších amerických bank, která obsluhuje miliony zákazníků.

Její rozsáhlé portfolio služeb, od retailového bankovnictví po správu majetku a investiční bankovnictví, z ní činí komplexního poskytovatele finančních služeb. Tato diverzifikace zajišťuje, že i když se některý sektor potýká s problémy, celková loď zůstává stabilní.

Nedávné prosazení společnosti Wells Fargo do technologických řešení, zejména v oblasti internetového bankovnictví, nástrojů pro správu osobních financí a kybernetické bezpečnosti, ukazuje její vizi do budoucna. Nejde však jen o finanční produkty.

Komunitní iniciativy společnosti Wells Fargo, od podpory malých podniků až po financování vzdělávacích programů, zdůrazňují její závazek ke společenskému blahu. Takové snahy nejenže budují loajalitu ke značce, ale hrají také zásadní roli v dlouhodobé udržitelnosti a růstu.

Výsledky společnosti Wells Fargo ve druhém čtvrtletí přesáhly obecný konsenzus a ukázaly slibné známky pro akcionáře banky. Finanční instituce však zaznamenala zvýšený výhled nákladů ve výši 51 miliard USD, což odráží nárůst o 1,2 miliardy USD. Tento nárůst je ale přičítán vyšším odstupným a úbytkům zaměstnanců, které nesplnily předchozí odhady.

K optimismu přispěla i úprava celoročního očekávání NII, které banka zvýšila na 14 % z dřívějších 10 %. Wells Fargo si i nadále udržuje zdravou finanční pozici, přičemž stav vkladů a cenová struktura dobře odpovídají současným prognózám trhu.

Navíc se zdá, že se bance její strategie vyplácí, o čemž svědčí efektivní přecenění jejích aktiv. S pouhým 3% snížením vkladové základny v polovině roku je Wells Fargo svědkem postupného přesunu vkladů do oblastí, které nabízejí lepší výnosy.

WFC
$60.19 $0.25 +0.42%

Finanční prostředí se neustále vyvíjí, ale hledání spolehlivých investic zůstává neměnné. Společnosti jako Citigroup, Conagra a Wells Fargo prokázaly, že jsou schopny překonat problémy a zároveň zvyšovat své dividendy a ujišťovat akcionáře o svém trvalém závazku. Nedávné výsledky těchto institucí jsou definitivně důkazem jejich robustních strategií a dobrého porozumění trhu.


Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.