S&P 500 ^GSPC 5,116.17 +0.32%
Tesla TSLA $194.05 +15.31%
Alphabet GOOG $167.90 -3.33%
Apple AAPL $173.50 +2.48%
Meta META $432.62 -2.41%
Microsoft MSFT $402.25 -1.00%
Amazon AMZN $180.96 +0.75%
Nvidia NVDA $877.47 +0.01%

Pozor, tohle jsou 3 aktuálně nejvíce shortované akcie na Wall Street

Redakce Bulios
10. 8. 2023
5 min read

Investování do akcií s sebou vždy přináší rizika i odměny a jednou z rizikovějších her na trhu je shortování akcií. V první polovině srpna došlo k pozoruhodným posunům v zájmu o shortování u několika společností, zejména v oblasti čisté energie a biotechnologií.

Carvana

Shortování akcií znamená prodej vypůjčených akcií v naději, že je později nakoupíte zpět levněji. Může to nejen rapidně snížit ceny akcií, ale pokud mnoho traderů nakoupí zpět současně, může to dokonce zvýšit ceny. Tomu se pak říká takzvaný short squeeze.

Na základě nejnovějších údajů od společnosti FactSet se zdá, že některé akcie přilákaly značný počet shorterů. My se dnes proto podíváme na tří nejvíce shortované akcie, které by definitivně měly být na vašem radaru: Carvana $CVNA-0.7%, Allogene Therapeutics $ALLO-1.7% a Novavax $NVAX+4.9%.

Carvana $CVNA-0.7% 

Carvana se snaží přeformulovat celý automobilový prodejní průmysl svým jedinečným a inovativním modelem, který je zaměřený výhradně na online nákup automobilů.

V době, kdy se digitální technologie rychle rozvíjí a stávají se součástí našeho každodenního života, Carvana kombinuje tuto technologii s odvětvím, které existuje už mnoho desetiletí. Jejich platforma nabízí zákazníkům možnost nakupovat automobily bez nutnosti návštěvy konvenčního autosalonu.

Nicméně, i přes veškerý potenciál a inovativnost, kterou Carvana přináší, stále čelí skepticizmu mnohých investorů. Pokles zájmu o short pozice o 4 % je povzbudivý, ale alarmujících 41,65 % objemu akcií je stále shortováno, což může být signálem prohlubující se nedůvěry.

Kromě toho, v nedávných kvartálních výsledcích společnost zdůraznila svůj záměr konsolidovat finanční pozici tím, že optimalizuje své zásoby a zároveň omezuje výdaje na marketing a reklamu.

CVNA
$83.76 -$0.55 -0.65%

Allogene Therapeutics $ALLO-1.7% 

Allogene Therapeutics, biotechnologická společnost nacházející se v čele inovačního výzkumu, je v současné době středem pozornosti finančních trhů a odborníků v oboru.

Historicky je biotechnologický sektor proslulý svou volatilitou, a to hlavně kvůli nejistotám spojeným s klinickým vývojem, regulačními schvalovacími procesy a komerčním zaváděním nových léků na trh.

V tomto kontextu si Allogene Therapeutics získala značnou pozornost, především kvůli impozantnímu zájmu o short pozice, který dosahuje úchvatných 48,93 % celkového objemu jejích akcií. Toto číslo je indikátorem značného skepticizmu některých investorů vůči budoucnosti společnosti.

Zatímco někteří vnímají tyto počty jako varování, jiní mohou vidět příležitost k nákupu, věříce, že trh možná přecenil potenciální rizika. Jedním z hlavních důvodů, proč je biotechnologický sektor tak komplexní a nepředvídatelný, je náročnost vývoje nových léků a terapií.

Proces od počátečního výzkumu až po komerční zavedení může trvat mnoho let, a to s mnoha nejistotami na každém kroku. Navíc, i když se lék dostane na trh, může se stále setkat s konkurenčním tlakem, technologickými změnami v odvětví nebo změnami v regulačním prostředí.

ALLO
$2.84 -$0.05 -1.73%

Novavax $NVAX+4.9% 

Novavax, jedna z předních společností v oblasti vakcín, se v poslední době dostala do epicentra pozornosti, nejen kvůli své roli v boji proti celosvětové pandemii, ale také kvůli investičním trendům, které ji obklopují.

V uplynulém roce, kdy se očkování stalo jedním z nejžhavějších témat na celém světě, stala se Novavax významným hráčem v tomto odvětví. Avšak v posledních týdnech zaznamenala společnost značný nárůst v zájmu o short pozice, konkrétně 42,76 % jejího objemu. 

Pro mnohé investory je tento vysoký zájem o short pozice známkou rostoucí nedůvěry v budoucí vyhlídky společnosti. Příčiny tohoto skepticizmu mohou být různé: obavy z logistických výzev spojených s distribucí vakcíny, otázky týkající se rychlosti a škály produkce vakcíny, nebo možná obavy z konkurence v boji o globální trh s vakcínami.

NVAX
$4.29 $0.20 +4.89%

Závěrem lze říci, že nárůst short interestu napříč různými sektory naznačuje širší trend skepse některých investorů. V průběhu roku bude trh nepochybně bedlivě sledovat trajektorie těchto silně shortovaných akcií. Následná přetahovaná mezi býky a medvědy však slibuje, že Wall Street bude stále ve střehu.


Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.