S&P 500 ^GSPC 5,127.79 +1.26%
Apple AAPL $183.36 +5.97%
Nvidia NVDA $887.83 +3.46%
Meta META $452.05 +2.35%
Microsoft MSFT $406.66 +2.22%
Amazon AMZN $186.24 +0.82%
Tesla TSLA $181.14 +0.63%
Alphabet GOOG $169.01 +0.33%

Šílené odhady analytiků? U těchto 2 akcií tvrdí, že mohou vzrůst o 170 % až 770 %

Redakce Bulios
16. 8. 2023
5 min read

Americký akciový trh v poslední době vykazuje značnou odolnost a pokračuje v býčím trendu i v době, kdy Federální rezervní systém přistupuje ke zvyšování úrokových sazeb. V rámci tohoto růstu představili analytici 2 poměrně odvážné odhady, které by v následujících letech mohly být zajímavou investiční příležitostí.

Zamyslíme-li se nad výkonností klíčových indexů - růst indexu S&P 500 o 16 %, Nasdaq Composite o působivých 30 % a Dow Jones Industrial Average o skromných 6 % v tomto roce, je zřejmé, že důvěra investorů zůstává silná.

^GSPC

S&P 500

^GSPC
5,127.79 $63.59 +1.26%

Tato odolnost pramení z trvalé síly americké ekonomiky, a to i tváří v tvář náročným makroekonomickým podmínkám. Důvěra trhu ve schopnost Federálního rezervního systému vypořádat se s inflací bez vyvolání recese tento sentiment jen dále upevňuje.

Pro drobné investory to tedy představuje zajímavou příležitost k diverzifikaci portfolia o silné růstové akcie. My se dnes však podíváme na poměrně odvážné odhady analytiků, kteří si u následujících 2 akcií myslí, že by mohly vzrůst o 170 až 770 %.

Lemonade $LMND-2.0% 

  • Odhad analytika: +170 % v následujících 18 měsících

V odvětví tak tradičním, jako je pojišťovnictví, se společnost Lemonade objevuje jako disruptor, který využívá sílu datové analytiky, strojového učení a umělé inteligence, aby nově definoval zákaznickou zkušenost.

Pojišťovna zaměřená na technologie se soustředí především na nabídku cenově dostupných možností pojištění, od pojištění nájemníků po životní pojištění, a cílí na mladší, technicky zdatnou demografickou skupinu.

Jedinečná strategie společnosti, která věnuje část nevyzvednutého pojistného charitativním organizacím, zajišťuje důvěru zákazníků a snižuje počet podvodných pojistných událostí.

Finanční výsledky společnosti Lemonade za 2. čtvrtletí byly sice smíšené, ale 21% meziroční nárůst zákaznické základny a 24% nárůst pojistného na zákazníka jsou ukazateli robustního obchodního modelu.

I přes odvážné odhady analytiků, zůstává $LMND-2.0% aktuálně ztrátová 

Analytik Matthew Carletti ze společnosti JMP Securities, který předpovídá 170% nárůst ceny akcií společnosti Lemonade během příštího roku a půl (18 měsíců), zdůrazňuje potenciální růst této inovativní pojišťovací platformy. Odhaduje, že cena akcie do té doby dosáhne 40 USD.

Vzhledem k současnému ocenění společnosti a jejímu strategickému postavení na trhu se Lemonade jeví jako slibný přírůstek pro ty, kteří chtějí diverzifikovat své portfolio perspektivními podniky.

LMND
$17.38 -$0.36 -2.03%

Tesla $TSLA+0.6% 

  • Odhad analytika/ů: +770 % v následujících 4 letech

Společnost Tesla zůstává v čele revoluce v oblasti elektromobilů (EV) a důsledně posouvá hranice inovací. Nedávné prognózy společnosti Ark Invest s cílovou cenou 2 000 USD do roku 2027 podtrhují obrovský potenciál, který v této společnosti vidí mnoho odborníků.

Společnost Tesla si po léta udržovala pozoruhodné hrubé marže, kterých dosahovala díky avantgardnímu designu svých výrobků a pokročilé výrobě ve svých továrnách Gigafactory.

Tento strategický náskok se ještě zvýraznil, když Tesla podnikla odvážný krok ke snížení cen svých vozů, aby podpořila poptávku, což posílilo její prodeje, což je patrné z výsledků za 2. čtvrtletí.

Tržby a příjmy společnosti $TSLA+0.6% za posledních 5 let

Závazek společnosti Tesla rozvíjet svůj obchodní model navíc vyniká v jejích plánech týkajících se technologie plně samořídícího vozidla (FSD). Nejen implementací této technologie do svých vlastních vozů, ale také jejím licencováním ostatním výrobcům automobilů se Tesla snaží získat další lukrativní zdroj příjmů.

Rozšiřování sítě Supercharger a výhledový krok, který má do konce roku 2024 zpřístupnit části této sítě i dalším elektromobilům, signalizuje ambice společnosti Tesla dominovat v oblasti infrastruktury elektromobilů.

Finanční analytici, kteří si uvědomují tento potenciál, poskytli optimistická hodnocení, například Mark Delaney ze společnosti Goldman Sachs, který předpovídá, že roční příjmy z těchto podniků budou v nadcházejících letech činit 1 až 3 miliardy USD.

Investoři ale nesmí zapomenout, jak odvážný je dnes odhad a prognózy společnosti Ark Invest. Nejen, že se jedná o odhad až do roku 2027, ale zároven jde prozatím silně proti ostatním analytikům, například na Tipranks je dnes průměrná odhadované férová cena 254 USD, tedy zhruba pouze +10 %.

TSLA

Tesla

TSLA
$181.14 $1.13 +0.63%

Na trhu překypujícím optimismem je příležitostí pro náročné investory dostatek. Společnosti Tesla i Lemonade představují díky svým průkopnickým přístupům ve svých odvětvích zajímavé možnosti pro ty, kteří se chtějí svézt na vlně inovací a růstu. Klíčem k využití těchto příležitostí však bude jako vždy uvážlivý přístup, který vyváží rizika a potenciální výnosy.


Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.