S&P 500 ^GSPC 5,297.1 -0.21%
Meta META $473.15 -1.74%
Amazon AMZN $183.60 -1.28%
Alphabet GOOG $175.42 +0.89%
Microsoft MSFT $420.93 -0.51%
Tesla TSLA $174.87 +0.51%
Nvidia NVDA $943.46 -0.30%
Apple AAPL $189.86 +0.08%

Čeká nás slabá akciová dekáda ?

Kam-Investovat.cz
16. 8. 2023
3 min read

Aktuální ekonomické ukazatele zvedají varovný prst a poukazují na nestabilní hodnoty, které mohou opět rozvířit vody finančních trhů. Trhy se pohybují v cyklech a každý zkušený investor ví, že můžeme čelit období, kdy se akciové trhy nemusejí pohybovat v zelených číslech. Historie nám ukázala, že se délka cyklu může lišit a že by mohla přijít slabá akciová dekáda, kdy růst vystřídá stagnace. Je důležité si uvědomit, že investování je dlouhodobou záležitostí a i když může přijít doba stagnace či poklesů, tak to neznamená, že se trhy nevrátí k růstu v budoucnosti.

Jakou dekádu na akciovém trhu předpovídají analytici ?

O tom, jaká dekáda nás čeká na akciovém trhu, se mnozí analytici snaží hádat a spekulovat a někteří ji označují za „ztracenou dekádu na akciových trzích“. I když však nikdo nemá křišťálovou kouli, zdá se, že názory se výrazně odlišují. Někteří tvrdí, že se můžeme dostat do období slabšího růstu, zatímco jiní jsou optimističtější a vidí trhy i nadále rostoucí. Předpovídání budoucího vývoje akcií je však komplexní úkol, který zahrnuje mnoho proměnných, včetně ekonomických trendů, geopolitických událostí a celosvětových faktorů. To, co můžeme udělat jako investor je, se na tyto předpovědi nespoléhat a diverzifikovat své investice tak, abychom snížili možná rizika. Pravidelné investice a průměrování nakupní ceny akcií či ETF jsou další možností, jak zmírnit dopady slabé akciové dekády. Důkladně si projít své investiční strategie a to v souladu s vlastními finančními cíli a rizikovým profilem, dává také smysl.

Jaké jsou důvody, díky kterým může nastat slabá dekáda na akciích ?

Existuje několik důvodů, a nejde pouze o ekonomické ukazatele, ale také o události, které postihly ekonomiky států celosvětově. Úrokové sazby, které se mohou udržet na vyšších hodnotách delší dobu, což může ovlivnit nejenom růst firem, ale také domácnosti. Jednoduše, zde byla éra dostupnosti „velmi levných peněz“, které podporovaly rychlý růst společností. Pandemie, ktera měla významný dopad na zadlužení států a masivního „tisknutí“ peněz. Rovněž probíhající geopolitické konflikty, které mohou přispívat k přesunu výrazné části kapitálu do specifických sektorů.

Jestli nás čeká slabá akciová dekáda, není až tak podstatné, jako skutečnost, že dlouhodobé investování dává smysl a ochranou proti takovým událostem může být diverzifikace a pravidelné investování, kterým průměrujeme nákupní cenu.

Čeká nás slabá akciová dekáda ? Co nám říkají historická akciová data ? Máme se připravit na pokles nebo stagnaci ? Jak se chránit proti této případné slabé akciové dekádě ? Více zajímavých informací najdete ve videu níže,

Čeká nás slabá akciová dekáda ? | Kam investovat (kam-investovat.cz)


Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.