S&P 500 ^GSPC 5,099.96 +1.02%
Alphabet GOOG $173.69 +9.97%
Nvidia NVDA $877.35 +6.18%
Amazon AMZN $179.62 +3.43%
Microsoft MSFT $406.32 +1.82%
Tesla TSLA $168.29 -1.11%
Meta META $443.29 +0.43%
Apple AAPL $169.30 -0.35%

Metodika výpočtu Férových cen akcií na Buliosu

Redakce Bulios
21. 8. 2023
4 min read

Nejen Warren Buffett či Benjamin Graham by vám potvrdili, že vnitřní hodnota, neboli férová cena, rozhoduje o tom, zda se můžete stát úspěšnými investory. Rozhodli jsme se to členům komunity Bulios usnadnit a do detailu top akcií přidali férové ceny, díky kterým okamžitě vědí, zda je akcie levná či drahá. Pojďme se nyní podívat na to, jak tento systém férových cen funguje.

Jsou tyhle akcie drahé nebo levné? A když je teď koupím, jakou mám šanci, že se mi zhodnotí o 10 % ročně?

Velmi časté otázky investorů. Na druhou otázku vám nedá odpověď nikdo, dokonce ani všemocná data Buliosu. Ale na tu první odpověď najít dokážeme.

K férovým cenám v detailu akcií mají přístup pouze členové BULIOS BLACK

Metodika výpočtu Férových cen na Buliosu

Když Bulios vyhodnocuje férovou cenu akcie, používá dva hlavní přístupy: DCF (Diskontované Cash Flow) hodnocení a Relativní hodnocení. Tyto metody jsou běžně používané a jedná se o standardní postup výpočtu férové ceny akcie. Výsledná hodnota je průměrem těchto dvou metod.

1. DCF hodnocení:

Když provádíme DCF hodnocení, zaměřujeme se na odhad budoucích volných peněžních toků společnosti a diskontujeme je zpět na současnou hodnotu za použití požadované míry výnosu.

Kroky pro DCF hodnocení:

  1. Odhad budoucích volných peněžních toků (FCF): Prozkoumáme historické finanční výkazy společnosti a odhadneme budoucí volné peněžní toky na základě očekávaného růstu.
  2. Určení diskontní sazby: Tato sazba odráží riziko spojené s investicí do akcií. Často používáme WACC (Weighted Average Cost of Capital) jako diskontní sazbu.
  3. Diskontování budoucích FCF zpět na současnou hodnotu: Použijeme vzorec DCF, kde PV (současná hodnota) je rovna sumě budoucích FCF diskontovaných diskontní sazbou.
  4. Určení současné hodnoty akcie: Dělením současné hodnoty podniku počtem akcií v oběhu získáme hodnotu na akcii.

2. Relativní hodnocení:

Při Relativním hodnocení porovnáváme hodnotu akcie s hodnotou jiných podobných společností v odvětví.

Kroky pro Relativní hodnocení:

  1. Výběr srovnatelných společností: Vybereme společnosti v odvětví, které jsou podobné velikostí, růstem a dalšími faktory.
  2. Výběr klíčových finančních ukazatelů: Běžně používané ukazatele zahrnují P/E, ROE, EV/Revenue atd., tedy hodnoty, které můžete vidět v detailu každé akcie přímo na Buliosu.
  3. Výpočet průměrné hodnoty ukazatelů: Vypočítáme průměrnou hodnotu vybraných ukazatelů pro srovnatelné společnosti.
  4. Určení hodnoty akcie: Vynásobíme průměrnou hodnotu vybraného ukazatele klíčovým finančním ukazatelem cílové společnosti, abychom získali odhadovanou férovou hodnotu na akcii.

3. Výpočet férové ceny akcie:

  1. Vypočítáme průměr z DCF hodnocení a Relativního hodnocení: Sečteme hodnotu akcie získanou z DCF hodnocení a hodnotu získanou z Relativního hodnocení a vydělíme dvěma.

Kompas do rozbouřených akciových vod

Základ systému vyhodnocování férových cen běží automaticky, ale abychom měli jistotu, že se k investorům dostanou opravdu kvalitní data, na tyto výpočty dohlíží také náš analytický tým, který v případě výskytu extrémních hodnot tyto výpočty u dané akcie individuálně zkontroluje a případně výsledek ručně koriguje.

Závěrem je také třeba zdůraznit, že ačkoliv DCF hodnocení a Relativní hodnocení jsou běžně používané a standardní metody výpočtu férové ceny akcie, výsledky z těchto metod by měly být interpretovány s opatrností. Trh je ovlivněn mnoha faktory, a proto je důležité kombinovat tyto metody s aktuálními tržními informacemi a dalšími relevantními analýzami. Pouze komplexní pohled na společnost a trh může poskytnout skutečně přesný odhad férové ceny akcie.

Získejte přístup k férovým cenám akcií a staňte se členy Bulios Black ⚫ ještě dnes. To bude bez nadsázky vaše nejlepší investice.

👉 BULIOS BLACK ČLENSTVÍ


Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.