S&P 500 ^GSPC 5,127.79 +1.26%
Apple AAPL $183.36 +5.97%
Nvidia NVDA $887.83 +3.46%
Meta META $452.05 +2.35%
Microsoft MSFT $406.66 +2.22%
Amazon AMZN $186.24 +0.82%
Tesla TSLA $181.14 +0.63%
Alphabet GOOG $169.01 +0.33%

Lina Khan vs. Amazon: Rozbíjení giganta

Filip Dvořák
8. 9. 2023
5 min read

Ahoj investoři, v posledních týdnech a měsících se znovu oživilo téma snah o přísnější státní regulace firem s dominantním postavením jako jsou $GOOG+0.3% , $MSFT+2.2% , $META+2.3% a další.

V dnešním článku bych se chtěl zaměřit na jeden kokrétní souboj týkající se $AMZN+0.8% a Federální komise pro obchod (FTC) resp. její předsedkyně Liny Khan, který v závislosti na jeho výsledku může mít významné dopady jak pro samotný Amazon, tak i pro budoucí kroky FTC proti velkým firmám.

Antitrustový paradox Amazonu

Na úvod je dobré si představit, kdo vlastně předsedkyně FTC Lina Khan je. Narozená v roce 1989 v Británii rodičům Pákistánského původu. S rodiči se v roce 2000 přestěhovala do USA kde vystudovala Williams College v oboru politických věd a následně práva na Ivy League univerzitě Yale. Během studií pracovala pro think thank New America Foundation kde se zaměřovala na problematiku monopolů a jejich regulace.


Při studiu práv na Yale vypracovala v roce 2017 obsáhlý odborný článek s názvem "Amazon's Antitrust Paradox", který významně zarezonoval jak mezi právnickou obcí, tak i širší veřejností a obdržel rovněž několik ocenění. Nevyhl se ovšem ani významné kritice. Tento článek popisuje jak se platformy typu Amazonu dokáží svým fungováním vyhnout stávající americké antimonopolní regulaci.

V roce 2018 začala pracovat pro FTC kde následně vedla Kongresní vyšetřování digitálních trhů. Její postoje vůči firmám jako je Amazon jí nakonec vynesly v roce 2021 nominaci prezidentem Joe Bidenem do čela FTC. Tuto nominaci schválil Senát a Khan získala podporu jak ze strany Demokratů tak Republikánů.

Sejdeme se u soudu

Schválení do čela FTC vyvolalo reakci od společností Amazon a Facebook (Meta), které podaly petici proti její nominaci s argumentem, že její veřejné postoje proti těmto společnostem jí staví do střetu zájmů a neumožňují jí rozhodovat nezávisle. Lina Khan si však udržela politickou podporu (např. od známé senátorky Elizabeth Warren) a ujala se funkce.



Pod jejím vedením FTC obnovila antimonopolní spor s Metou týkající se akvizic Instagramu a WhatsAppu, díky kterým si Meta měla upevnit monopolní postavení na trhu. Meta argumentovala, že Khan není v případu nezávislá a měla by tak být vyloučena z účasti na tomto sporu. Kontroverzi následně vyvolala i skutečnost, že pracovnice FTC zodpovědná za posuzování a dodržování etických standardů, která doporučila aby se Lina Khan zdržela účasti na případu, což bylo samotnou Linou Khan a FTC odmítnuto, v danou dobu držela ve svém osobním portfoliu akcie Mety. Spor mezi FTC a Metou nicméně stále běží, další stání má proběhnout v únoru 2024.

Dalším velkým sporem Liny Khan s big-tech společnostmi byla snaha FTC zablokovat obří akvizici $ATVI+0.1% společností $MSFT+2.2%. Na základě podnětu od senátorů Elizabeth Warren, Bernie Sanderse, Corey Bookera a Sheldona Whitehouse se FTC začala touto akvizicí zabývat s argumentem, že akvizice by posílila monopolní postavení Microsoftu a významně zhoršila podmínky pro zaměstnance obou společností. FTC v tomto případu utrpěla významnou porážku kdy se jí nepodařilo akvizici zablokovat a v červenci 2023 svůj návrh stáhnout. Tato porážka, i v návaznosti na jiné případy kde FTC neuspěla, vyvolala slyšení před Kongresem kde musela Lina Khan čelit otázkam ohledně její způsobilosti vést FTC.

Dočkáme se rozbití Amazonu?

V červnu 2023 byl rovněž odstartován další spor s Lininým starým nepřítelem v podobě Amazonu. FTC podalo žalobu na Amazon ve které tvrdí, že společnost nelegálními praktikami tlačila zákazníky bez jejich vědomí k odběru placených služeb Amazon Prime a cíleně případné zrušení odběru komplikovala.

Tímto ale zdaleka nejsme u konce. V době psaní článku (září 2023) FTC finalizuje další žalobu na Amazon. Přesná obvinění zatím nejsou známa, nicméně by se pravděpodobně měly týkat již dříve žalovaných obchodních praktik s několika "novinkami" např. v podobě nátlaku Amazonu vůči third party sellers aby využívali logistiku samotného Amazonu nikoli vlastními cestami. Předpokládá se také, že žaloba netradičně nebude podána u "in-house" soudu FTC, ale rovnou k federálnímu soudu.

Co to může pro Amazon znamenat pokud by tyto spory před soudem prohrál? Ve hře je možnost, že společnost bude na základě rozhodnutí soudu nuceně rozdělena na menší entity. Hodí se připomenout, že historicky již k "rozbití" monopolních gigantů v americké historii došlo např. na začátku 20. století u společnosti Standard Oil. Tento scénář by samozřejmě znamenal obrovské vítězství po sérii porážek jak pro Linu Khan samotnou tak pro FTC. Akcionáři Amazonu by ale nejspíš příliš nejásali.

Můžeme tedy čekat nástup éry rozbíjení big-tech gigantů? Výsledek soudů FTC vs. Amazon může v tomto být skutečně přelomový.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.