S&P 500 ^GSPC 5,127.79 +1.26%
Apple AAPL $183.36 +5.97%
Nvidia NVDA $887.83 +3.46%
Meta META $452.05 +2.35%
Microsoft MSFT $406.66 +2.22%
Amazon AMZN $186.24 +0.82%
Tesla TSLA $181.14 +0.63%
Alphabet GOOG $169.01 +0.33%

Apple vs. Čína: Ohrožuje obchodní bitva hodnotu největší firmy světa?

Redakce Bulios
11. 9. 2023
6 min read

Asi nikomu neuniklo, že minulý týden ztratila největší společnost světa více než 200 miliard dolarů v tržní kapitalizaci. Co za tím ale stojí a jak to nyní s technologickým gigantem vypadá?

Apple vs. Čína

Nejprve něco k tomu, jak to na trhu vypadalo. Po středečním otevření burzy se akcie společnosti $AAPL+6.0% propadly o více než 3 % za první hodinu obchodování. Tento propad se ale nezastavil, jelikož za tím bylo něco víc než jen výběr zisků ostatních investorů. Do konce dne odepsaly akcie další půl procento a den tak zakončily v hluboké ztrátě.

Pokud vám více vyhovuje video, není problém. Na YouTube jsme se tímto tématem zabývali také. Video najdete níže👇

https://www.youtube.com/watch?v=cMYFC8aQb48

Ani čtvrtek, nebo přesněji řečeno – premarket nenechal akcie v klidu. Obchodní seanci zahájily ve ztrátě 4,31 %. Takové pohyby nejsou na takto velkých společnostech běžné, takže se podíváme na to, co se ve skutečnosti stalo.

V polovině tohoto týdne vyšla najevo informace, že Čína plánuje rozšířit zákaz používání mobilních telefonů značky Apple. Tato zpráva samozřejmě znepokojila investory, kteří se ve velkém začali zbavovat svých akcií.

Těmto reakcím se ale můžete jednoduše vyhnout, pokud jste členy komunity Bulios Black. Všichni členové totiž ví, že akcie Applu jsou nyní nadhodnocené o více než 25 %. Staňte se členy Bulios Black a vybírejte akcie, jako profíci.

Férová cena akcií $AAPL+6.0% z Bulios Black

Tyto zákazy platily v první řadě pro vládní úředníky, ale postupně byly rozšířeny i na státem podporované firmy, což zahrnuje i významnou společnost PetroChina, která zaměstnává miliony pracovníků.

Investoři jsou znepokojeni tím, že výrobce iPhonů nebude schopen „nahradit“ tyto ušlé zisky z druhé největší ekonomiky na větě. Z Číny totiž pochází necelých 20 % celkových příjmů společnosti a po USA je to pro firmu druhý největší trh.

Přehled ziskovosti Applu

Tahle skutečnost je pro Apple rozhodně znepokojující. Navzdory tomu, že společnost nezveřejňuje prodeje dle jednotlivých zemí, odhaduje se, že v minulém čtvrtletí prodal Apple v Číně více iPhonů než ve Spojených státech. Důležitým faktorem také je, že Apple stále vyrábí většinu svých zařízení právě v Číně (85 %), ač se snaží budovat nové továrny i jinde – například v Indii. Sem byla přesunuta výroba vlajkových modelů řady 14 a po pandemických obstrukcích v zemi se přesun ještě urychlil.

Nyní se na světlo postupně dostávají myšlenky na to, že se Čína „mstí“ Spojeným státům za jejich zákazy proti druhé největší světové ekonomice. V minulosti šlo třeba o produkty značky Huawei nebo zákaz TikToku pro podezření ze špionáže a shromažďování a následného sdílení dat uživatelů.

Díky tomu, že je Apple opravdovým gigantem, má sílu pohnout celými indexy, a tak i dalšími společnostmi, které jsou do téže indexů zahrnuty. Technologický NASDAQ ($QQQ+2.0%) klesal ve středu po tomto oznámení o necelé procento (0,9 %) a více diverzifikovaný index $SPY+1.2% o 0,67 %. Polovodičový sektor v čele se společnostmi $NVDA+3.5% a $AMD+3.0%, které klesaly o více než 1,5 % klesl o více než 2 %.

AAPL

Apple

AAPL
$183.36 $10.33 +5.97%

Ostatní technologické tituly neklesaly tolik a v následujících dnech dokázaly vytáhnout své ztráty - $GOOG+0.3% a $META+2.3%, ale to se nedá říct o indexech a hlavně Applu. Tento titul se sice nyní zastavil o zónu podpory (support), ale ta nemusí vydržet. Pokud bude tahle „válka“ mezi USA a Čínou pokračovat, budou na tom společnosti stále tratit. Nesmíme také zapomenout zmínit, že se tohle všechno stalo pouhý týden před uvedením nového modelu iPhonu na trh. Dle mnohých analytiků je toto načasování více než zajímavé.

Podle analytika Erika Wooderinga z Morgan Stanley byla ale reakce při výprodeji akcií přehnaná. Předpověděl totiž, že ztráty tímto způsobené nebudou větší než 4 % celkových tržeb společnosti což je hluboko pod hrubým odhadem 18 %. "Čína je rozhodující pro úspěch Applu, ale Apple je také rozhodující pro čínskou ekonomiku," řekl.

Všechny tyto události jsou pro investory další nepříjemností, která opět vyžaduje naši plnou pozornost. Musíme se ale soustředit na obě strany. Tohle nemusí být konečný zásah jedné vlády do dění na trzích. Nedávno jsme mohli být svědky omezení vývozu moderních procesorů od společnosti $AMD+3.0% a $NVDA+3.5% právě do Číny. Obě země chtějí první místo pro sebe a nechtějí se o něj s nikým dělit. To by bylo v pořádku do doby, než svým jednáním zasahují do životů spotřebitelů a (ať už pouze okrajově) ovlivňují trhy. To je ale úděl nás – investorů, abychom byli na tyto akce připraveni a díky tomu nebyli překvapeni.

Nyní to vypadá tak, že by se mohla situace na nějakou dobu zklidnit a akcie by se mohly vyrovnat se svými ztrátami. Jak je již zmíněno výše, příští týden nás čeká představení nejen nových iPhonů, ale také hodinek Apple Watch a vydání nových operačních systémů. Tahle událost by mohla přesvědčit investory, aby se k akciím $AAPL+6.0% vrátili a poslali je zase o kousek výše.


Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.