S&P 500 ^GSPC 5,127.79 +1.26%
Apple AAPL $183.36 +5.97%
Nvidia NVDA $887.83 +3.46%
Meta META $452.05 +2.35%
Microsoft MSFT $406.66 +2.22%
Amazon AMZN $186.24 +0.82%
Tesla TSLA $181.14 +0.63%
Alphabet GOOG $169.01 +0.33%

Stávky způsobují společnosti Warner Bros problémy

Matúš Mahút
13. 9. 2023
4 min read

Společnost $WBD+0.3%, jedno z legendárních hollywoodských filmových studií, se potýká s problémy v podobě stávek svých produkčních týmů v důsledku probíhajících pracovních sporů. Ty narušily uvedení některých z nejočekávanějších filmových a televizních projektů a vyvolaly obavy o dopad na zisky společnosti i její pověst v celém zábavním průmyslu. V této analýze se zabýváme otázkami souvisejícími se stávkami, které trápí společnost Warner Bros, jejich dopadem na společnost a možnými důsledky pro širší filmový a televizní průmysl.

Stávky poškodí příjmy

Společnost Warner Bros Discovery se připravuje na výrazný pokles ročních zisků, protože stávka hollywoodských herců a scénáristů pokračuje bez náznaku řešení sporu. Hollywood se potýká s prvním dvojím přerušením práce scénáristů a herců za více než šedesát let, což vede k rozsáhlému přerušení výroby a značným ekonomickým ztrátám. Stávka herců navíc donutila filmová studia drasticky přeorganizovat filmové plány kvůli absenci celebrit při propagačních aktivitách.

Například společnost Warner Bros nedávno oznámila odložení velmi očekávaného pokračování filmu Duna z listopadu na březen, a to právě kvůli stávce. Společnost Warner Bros Discovery původně poskytla finanční výhled na rok 2023 s očekáváním, že stávky budou vyřešeny na začátku září. Nyní však společnost předpokládá, že upravený zisk za celý rok bude přibližně o 300 až 500 milionů dolarů nižší, což by znamenalo konečný zisk v rozmezí 10,5 až 11 miliard dolarů. [1]  Tento finanční neúspěch, je z velké části přičítán odkladu filmu Duna 2 a jen podtrhuje význam tohoto filmu pro celkovou ziskovost společnosti Warner Bros Discovery.

Duna a Pán prstenů odloženy

Filmové studio Warner Bros se rozhodlo odložit netrpělivě očekávané uvedení vysokorozpočtového pokračování Duny z původního listopadového termínu na březen kvůli probíhající stávce herců, která brání hvězdám v propagačních aktivitách filmu. Tuto komplikaci pocítí také řetězce kin, jako jsou AMC Entertainment, Cineplex a Cinemark, které se stále ještě vzpamatovávají z následků pandemie COVID-19.

Náhradní datum premiéry, 15. března, bylo dříve vyhrazeno pro film Godzilla x Kong: Nová říše společnosti Warner Bros, který musel být v důsledku toho posunut na 12. dubna. Tyto vynucené změny zase vedly k tomu, že animovaný film Pán prstenů, původně stanovený na duben, byl přesunut na prosinec.

Film Duna: Druhá část, v němž hrají Zendaya a Timothée Chalamet a který je pokračováním sci-fi románu podle předlohy Franka Herberta, vydělal celosvětově 402 milionů dolarů, přičemž první díl se má dostat do kin v roce 2021. Přední hvězdy však odmítly propagovat chystané projekty kvůli probíhající stávce herců, což donutilo americká filmová studia upravit své filmové plány, zejména pokud jde o propagační aktivity.

Vývoj ceny akcií společnosti Warner Bros Discovery od uvedení na trh (Zdroj: Google Finance) *

* Minulá výkonnost není zárukou budoucích výsledků

[1] Výhledová prohlášení jsou založena na předpokladech a současných očekáváních, která mohou být nepřesná, nebo na současném ekonomickém prostředí, které se může změnit. Taková prohlášení nejsou zárukou budoucích výsledků. Zahrnují rizika a další nejistoty, které je obtížné předvídat. Výsledky se mohou podstatně lišit od výsledků vyjádřených nebo naznačených v jakýchkoli výhledových prohlášeních.


Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.