S&P 500 ^GSPC 5,099.96 +1.02%
Alphabet GOOG $173.69 +9.97%
Nvidia NVDA $877.35 +6.18%
Amazon AMZN $179.62 +3.43%
Microsoft MSFT $406.32 +1.82%
Tesla TSLA $168.29 -1.11%
Meta META $443.29 +0.43%
Apple AAPL $169.30 -0.35%

3 akcie z portfolia Warrena Buffetta, které jsou blízko ročního minima

Redakce Bulios
15. 9. 2023
6 min read

Rok 2023 je převážně ve znamení růstových a technologických akcií. To obvykle znamená, že hodnotové a dividendové akcie ustupují do pozadí. Nevyhnulo se to ani těmto třem titulům, které má v portfoliu Warren Buffett.

Firma $JNJ-0.5%

Pokud vám více vyhovuje video, není problém. Na YouTube jsme se tímto tématem zabývali také. Video najdete níže👇

https://youtu.be/EP062N-hsnY

Coca-Cola $KO

Berkshire poprvé koupila akcie $KO v roce 1988 a od té doby je to stálá pozice v jejich portfoliu. Samotný Buffett je nejen velkým fanouškem jejich akcií, ale také produktů samotných. V minulosti přiznal, že vypil klidně i 5 plechovek Coca-Coly denně. Akcie dnes tvoří jednu z největších pozic v celém portfoliu Berkshire i přes to, že v posledních letech muselo docházet k několika změnám ve společnosti jako například zdražování produktů.

Od začátku roku jsou akcie $KO dole o více než 7 %, což je v porovnání s indexem $SPY+0.9%, který je letos nahoře o více než 18 % velmi slabý výkon. Akcie jsou nyní na dosah od svého 52týdenního minima na úrovni 54,02 USD. Tento pokles ale nemá nic společného s fundamentem společnosti, protože si letos firma vede docela dobře. Během prvních šesti měsíců roku 2023 se čistý příjem společnosti ve výši 5,7 miliardy dolarů zvýšil o 21 % ve srovnání se stejným obdobím loňského roku.

KO
$61.74 $0.00

Další čtvrtletí by ale už nemusela být tak zisková, protože společnost plánuje přestat zvyšovat ceny na klíčových trzích jako jsou třeba Spojené státy. Zvyšování cen pomohlo společnosti překonat náročné roky vysoké inflace a mohla tak díky tomu dosahovat zisků. Nyní se ale obává, že vyšší ceny jsou pro zákazníky příliš, a tak se rozhodla zvyšování raději ukončit.

Akcie společnosti se nyní obchodují za 24násobek zisků, což je na firmu, která nedoručuje velký růst cen akcií dost na hraně. Akcie $KO nabízí slušný dividendový výnos 3,2 %. Momentální ocenění je ale pro další růst příliš vysoké.

Akcie $KO zná asi každý, a tak je většina investorů kupuje bez rozmyslu. Členové komunity Bulios Black ale vědí, že jsou i po letošním poklesu o 7 % stále o 2,5 % nadhodnocené. Pokud nechcete nakupovat akcie za vyšší ceny, než byste museli, staňte se členy komunity Bulios Blacka vybírejte akcie jako profíci.

Férová cena akcií $KO

Johnson and Johnson $JNJ-0.5%

Akcie společnosti $JNJ-0.5% jsou sice jednou nejmenších pozic v portfoliu $BRK-B-0.7%, ale nacházejí se zde od roku 2006 i přes to, že se jejich podíl postupem let v portfoliu stále zmenšoval. Díky stabilnímu podnikání společnosti a stálému dividendovému růstu se nachází ve velmi podobné situaci jako Coca-Cola. Nemůžeme se tak divit tomu, že se Buffettovi stále líbí.

Bohužel se letos akcie $JNJ-0.5% propadly o více než 7 % a zůstávají tak hluboko za výkony ostatních titulů, potažmo indexů. Díky tomuto výkonu se cena akcií pohybuje necelých 8 % nad jejím ročním minimem, které se nachází na ceně 150,11 USD. Stejně jako u Coca-Coly je firma $JNJ-0.5% stabilním dividendovým titulem s ročním dividendovým výnosem kolem 3 %.

JNJ
$146.14 -$0.68 -0.46%

Společnost se nyní však soustředí spíše na růst. V loňském roce dokončila akvizici výrobce srdečních pump Abiomed za 16,6 miliardy dolarů, což jejímu podnikání v oblasti zdravotních technologií poskytne potenciální katalyzátor růstu.

Bohužel se ale společnost potýká s právními závazky ohledně výroby a prodeje mastku, i když se snaží omezit divizi na něj zaměřenou. Mastek je přirozeně se vyskytující měkký minerál. Skládá se z křemíku, hořčíku, kyslíku a vodíku. V kosmetickém průmyslu se používá nadrcený na velmi jemný prášek.

Akcie se obchodují s násobkem zisků 33, což je ještě více než $KO. Dokud nezmizí všechna rizika, investoři se od jejích akcií, drží raději dál.

Paramout Global $PARA-2.2% 

Společnost $PARA-2.2% zastupuje pouze 0,4 % portfolia Berkshire a tvoří tak jen velmi malý podíl i když je to stále více než $JNJ-0.5%. $BRK-B-0.7% nakoupila akcie této firmy teprve roce 2022, takže se jedná o poměrně novou pozici.

Buffett je fascinován vznikem streamovacích podniků a Paramount může nabídnout vyváženější investici, protože má také silná mediální aktiva. Navíc, stejně jako akcie $KO a $JNJ-0.5% vyplácí dividendu, kterou Buffett rád sbírá.

Pro akcie $PARA-2.2% to ale zatím není vůbec dobrý rok, protože si na dnešním seznamu vedou ze všech nejhůře. Odepisují si skoro 17 % poté, co výsledky za první kvartál investory vůbec nepotěšily. Ten den se akcie propadly o 30 %. Pokles ale pokračuje až do dnešních dnů a jednu akcii $PARA-2.2% si nyní můžete pořídit za necelých $14.

PARA
$11.91 -$0.27 -2.22%

Za prvních 6 měsíců dosáhly tržby společnosti 14,9 miliardy USD, což je meziroční pokles o 1 %. Přestože prodeje u spotřebitelů se zvedly o 39 %, streamovací služba Paramount+ přidala pouze 0,7 milionu předplatitelů a dosáhla tak celkového počtu platících zákazníků 61 milionů. Pro srovnání – Netflix $NFLX-0.6% má předplatitelů 4x více (238 milionů).

Podle analytiků by se mohly akcie dostat až k hodnotě 19 dolarů za jednu akcii. To by představovalo růst o 38 % z dnešních cen. Za poslední rok ale společnost vykázala ztrátu, na které má největší podíl velikost poplatků za sloučení streamovacích služeb Showtime a Paramout+.

Akcie se ale nyní obchodují pouze za desetinásobek budoucích zisků což sebou přináší zajímavé ocenění. Díky tomu by se mohly akcie v průběhu let stát jednou z nejlepších investic Warrena Buffetta.

Srovnání výkonnosti akcií

Porovnání výkonnosti akcií od roku 2020 - $KO (modrá), $JNJ-0.5% (červená), $PARA-2.2% (černá).

⚠ Na Buliosu najdete mnoho inspirace, konečný výběr akcií a stavba portfolia je však samozřejmě pouze na vás, proto vždy provádějte důkladnou vlastní analýzu. Praktické nástroje v rámci členství Bulios Black jsou vám vždy k dispozici.


Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.