S&P 500 ^GSPC 5,127.79 +1.26%
Apple AAPL $183.36 +5.97%
Nvidia NVDA $887.83 +3.46%
Meta META $452.05 +2.35%
Microsoft MSFT $406.66 +2.22%
Amazon AMZN $186.24 +0.82%
Tesla TSLA $181.14 +0.63%
Alphabet GOOG $169.01 +0.33%

Ray Dalio hovořil během konference Milken Institute Asia Summit v Singapuru.

Lukáš Anděl
15. 9. 2023
3 min read

Tento velmi známý miliardář a investor, zakladatel Bridgewater Associates, se nyní rozpovídal trochu v době, kdy jsou stále nejisté kroky Fedu ohledně zvyšování sazeb do konce roku a inflace, která rozhodně není ještě zažehnána.

Ray Dalio říká, že prozatím dává přednost držení hotovosti, nikoli dluhopisů. „Nechci vlastnit dluhy, dluhopisy a podobné věci,“ odpověděl zakladatel Bridgewater Associates na otázku, jak by nasadil kapitál v dnešním investičním prostředí. A dodal, že ,,dočasně, právě teď, hotovost si myslím, je dobrá ... a úrokové sazby jsou v pořádku. Nemyslím si, že to bude takto udržováno.” 

Dalio dodává, že největší chybou, kterou většina investorů dělá, je ,,věřit, že trhy, které si vedly dobře, jsou dobré investice.” 

Na otázku, jak by měl nový investor nasadit kapitál, Daliova rada zněla. ,,Buďte ve správných geografických oblastech, diverzifikujte, věnujte pozornost důsledkům narušení a vyberte třídy aktiv, které vytvářejí nové technologie a využívají je tím nejlepším možným způsobem“.  

Nyní k dluhům a dluhopisům, ke kterým se vyjádřil. 

Poukázal na to, že když dluh tvoří podstatnou část ekonomiky země, ,,situace má tendenci se zhoršovat a zrychlovat“. Protože musíte mít úrokové sazby, které jsou dostatečně vysoké pro věřitele, ale ne tak vysoké, aby poškozovaly dlužníka. “Jsme na tom zlomovém bodě zrychlení. Ale skutečný problém nastává, když jednotlivci nebo investoři nedrží dluhopisy, protože to přichází jako nabídka-poptávka, dluhy jednoho člověka nebo majetek jiného člověka,” vysvětlil.

Varoval, že investoři prodají své dluhopisy, pokud nedostanou dostatečně vysoké reálné úrokové sazby. A když dojde k výprodeji dluhopisů, ceny klesnou a výnosy rostou, protože mají inverzní vztah. V důsledku toho se náklady na půjčky zvýší a zvýší inflační tlak, což bude pro centrální banky představovat náročný úkol.

,,Když úrokové sazby stoupnou, centrální banka se pak musí rozhodnout: Nechají je jít nahoru a budou mít z toho důsledky, nebo pak vytisknou peníze a koupí ty dluhopisy? A to má inflační důsledky,” Dalio doplnil.

,,Jsme svědky této dynamiky nyní. Osobně se domnívám, že dlouhodobé dluhopisy nejsou dobrou investicí,” zdůraznil.

Je vidět, že další investor se ke konci roku spíše ubírá tou, řeknu konzervativnější volbou a to držení hotovosti, protože co předvedly trhy $SPY+1.2% $^GSPC+1.3% $^NDX+2.0% v první půli roce 2023, tak nyní to vypadá přinejlepším na pohyb do strany, ne-li dolů. Rozhodně ale nechci dávat predikce, křišťálovou kouli nemáme nikdo. 😊

Zde bych rád rozvinul diskuzi, jak vnímáte dluhopisy Vy? A dále, zdali je tu nějaký ekonom například, protože já nejsem a věřím, že dost z nás, tak trochu o relativně "překlad" do řeči obchodníka, investora začínajícího, jak vlastně dluhopisy fungují v ekonomice, co to znamená pro banky, stát = investora. 😊


Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.