S&P 500 ^GSPC 5,180.74 +1.03%
Nvidia NVDA $921.52 +3.79%
Meta META $465.68 +3.04%
Tesla TSLA $184.76 +1.97%
Microsoft MSFT $413.54 +1.69%
Amazon AMZN $188.70 +1.34%
Apple AAPL $181.71 -0.91%
Alphabet GOOG $169.83 +0.50%

Seriál - Investiční nástroje: Státní dluhopisy

Brokero
15. 9. 2023
5 min read

V rámci naší prémiové služby za námi chodí klienti s produkty, které jim jsou nabízeny ze strany jejich privátních či prémiových bankéřů. Jedná se o fondy, dluhopisy nebo certifikáty apod. Naší snahou je ukázat jim, jaké výhody, ale i úskalí zvažovaná investice přináší.

Velkou popularitu si mezi bankéři, ale i investory aktuálně vydobyly státní dluhopisy. Zájem směřuje zejména na ty české, které se tak po delším období nízkých sazeb a téměř nulového výnosu dostávají zpět na výsluní. Investici do dluhopisů lze realizovat různými způsoby, a to přímým nákupem konkrétních emisí, případně skrz podílový fond, jehož podkladovým aktivem jsou právě bondy.

Popis produktu

Státní dluhopis není třeba nijak blíže představovat, důležitější je třeba se podívat, jaké výnosy investice aktuálně nabízí. Výnosy 2letých dosahují 5,37 %, 5letých 4,75 % a 10letých 4,23 %. Inverzní výnosová křivka je tak dána očekávanou úrovní úrokových sazeb v budoucnu, přičemž sklon výnosové křivky je často brán jako indikátor budoucího ekonomického vývoje. V rámci přímého nákupu dluhopisu se nabízí koupě emise s kratší dobou splatnosti, která při držení do jejího konce zajišťuje předem definovaný výnos. Tato varianta nemusí být s ohledem na aktuální úročení termínovaných vkladů (např. při 3leté splatnosti) až tak zajímavá. Druhou možností je koupě bondu s dlouhou splatností, kde si jako modelový příklad můžeme vzít emisi končící v listopadu 2057. Na jedné straně se může zdát nákup dluhopisu se splatností za 34 let jako nerozum, ale ve výsledku tomu tak být nemusí. Aktuální cena činí přibližně 103,00, což znamená výnos do splatnosti 4,66 % p.a. To sice nevypadá až tak atraktivně, ale je třeba zohlednit potenciální posun úrokových sazeb směrem dolů a následný růst jeho ceny (a pokles výnosů). Pro ilustraci cena emise v únoru 2022, kdy se úrokové sazby pohybovaly na 3,5 %, dosahovala cca 125,00 a v době nulových sazeb dokonce kolem 180,00.

Výhody

Mezi velké výhody státních dluhopisů patří bezpochyby jejich bezpečnost. Další devizou je vysoká likvidita, když objem jednotlivých emisí dosahuje desítek miliard korun. Při hypotetickém snižování úrokových sazeb ze strany ČNB, by tak při posunu ceny směrem vzhůru nebyl problém investici kdykoliv před jeho splatností prodat a realizovat zisk. Výhodou dluhopisu je navíc inkaso kuponu, který ve výše zmíněném příkladu znamená 4,85 % z vložené nominální hodnoty za rok. Kromě potenciálního zhodnocení ceny, tak investor získává pravidelný příjem, který svou výší může být poměrně atraktivní. V neposlední řadě je pak třeba zmínit zdanění, když bondy emitované po 1.1. 2021 nepodléhají dani z příjmu a investor získává kupony v jejich plné výši.

Nevýhody

Jako nevýhodu zamýšlené investice můžeme uvézt nejistotu dalších kroků centrální banky, která má očekávané zhodnocení ceny dluhopisu zcela ve svých rukou. Hrozí tak, že úrokové sazby s námi budou na vyšších úrovních delší dobu, než se obecně předpokládá, což by zamýšlenou investici časově protáhlo a její atraktivita by poklesla. Případná investice v menším objemu pak s sebou přináší širší spread, tedy větší rozptyl mezi aktuálně nabízenou a poptávanou cenou.

Verdikt

Investice do českých státních dluhopisů je za aktuálních podmínek atraktivní příležitostí pro defenzivněji laděné investory, ale i vhodným doplňkem k akciovému portfoliu. K dispozici je investorům celá řada emisí s různou splatností, přičemž je třeba počítat s tím, že čím delší doba do maturity, tak tím vyšší citlivost ceny dluhopisu na změnu úrokových sazeb. Investor musí počítat s tím, že se jedná o investici s horizontem v řádu několika let, ze které lze ale v případě potřeby kdykoliv vyskočit. Alternativou zůstává i již zmíněný podílový fond, který ale díky investici do široké škály bondů různých splatností dosáhne ve výsledku nižšího potenciálního zhodnocení. Jeho výhodou je větší objem, čímž se správce zpravidla dostane k lepším tržním podmínkám (užší spread, nákup rovnou v emisi apod.). Fond bychom volili s menším množstvím prostředků, čí při dluhopisové investici bez přesně cíleného výnosu. V opačném případě dává smysl spíše jasná volba příslušné emise.


Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.