S&P 500 ^GSPC 5,064.2 +0.91%
Nvidia NVDA $858.11 +3.34%
Amazon AMZN $184.72 +3.20%
Apple AAPL $173.03 +2.20%
Alphabet GOOG $168.46 +1.75%
Microsoft MSFT $397.84 +0.73%
Meta META $441.68 +0.57%
Tesla TSLA $180.02 +0.02%

3 akcie z oblasti AI s potenciálem růstu do konce roku

Redakce Bulios
18. 9. 2023
7 min read

Rok 2023 je na akciových trzích doslova synonymem boomu umělé inteligence. Akcie, které se tímto oborem, byť jen okrajově zabývají, zažily velký růst. V dalších měsících by se ale měla poptávka po zboží opět navýšit a jak mají trhy ve zvyku, konec roku bývá většinou růstový.

Grafický čip $NVDA+3.3%

Pokud vám více vyhovuje video, není problém. Na YouTube jsme se tímto tématem zabývali také. Video najdete níže👇

https://www.youtube.com/watch?v=VkaOm2F97ys&t=148s

Nvidia $NVDA+3.3%

Letošním tahounem AI boomu na akciových trzích je bezpochyby společnost $NVDA+3.3%, která předvádí opravdu nevídanou jízdu. Společnost minulý měsíc zveřejnila své výsledky za druhé čtvrtletí. Se 101% meziročním skokem v tržbách na 13,5 miliardy dolarů a 429% nárůstem non-GAAP zisku na 2,70 dolaru na akcii je jasné, jak velká je poptávka po AI čipech společnosti.

Investoři jsou těmito výsledky stále potěšení i když se vyskytovaly obavy, zda po letošním růstu může akcie ještě něčím překvapit. Tyto domněnky ale management velmi rychle rozprášil, protože výhled na další čtvrtletí je ještě vyšší.

Nvidia předpokládá, že tržby v dalším čtvrtletí vzrostou na 16 miliard dolarů, což by znamenalo větší meziroční skok o 170 %. A co je důležitější, zdá se, že tento ohromující růst na těchto hodnotách zůstane. Nejen management společnosti je nyní zaneprázdněn tím, aby uspokojil všechny poptávky na trhu. Ty jsou po grafických kartách a serverových procesorech opravdu enormní. To je dobře jak pro společnost, tak i pro její akcionáře.

NVDA

Nvidia

NVDA
$858.11 $27.70 +3.34%

Podle slov finanční ředitelky firmy se bude nabídka každé čtvrtletí zvyšovat a nebude překvapením, že tento trend bude pokračovat i v následujících letech. Očekává také, že poptávka po serverech, které budou zvládat umělou inteligenci se bude do roku 2026 meziročně zvyšovat o 22 %. Díky tomu bude mít společnost stále nové zakázky pro své produkty.

Podle některých analytiků ovládá $NVDA+3.3% až 85 % trhu s AI čipy. Pokud si vybavíme všechny hlavní poskytovatele cloudových služeb, jsou na seznamu zákazníků Nvidie. Díky této dominantní pozici na trhu se očekává, že společnost letos zdvojnásobí své zisky na 54 miliard dolarů a v následujících letech bude toto číslo dále překonávat.

Firma před sebou má jistě další růstové roky z pohledu zisků, ale jak jsou na tom její akcie? Ty si letos zatím připisují zhodnocení přes 209 %. I když jsou výhledy na budoucí zisky velmi optimistické, je třeba si dávat pozor a nekupovat akcie jen proto, že rostou, protože jsou momentálně nadhodnocené o více než 28 %, což je více než třeba takový $AAPL+2.2%. Ten, kdo to dělá se stává obětí takzvaného FOMO (fear of missing out). Pokud nechcete patřit do této skupiny a chcete vybírat akcie jako opravdoví profesionálové, přidejte se do komunity Bulios Black  a užívejte si nejen znalost férových cen stovek akcií, ale také spoustu dalších výhod.

Férová cena akcií $NVDA+3.3%

Tesla $TSLA+0.0%

Akcie společnosti $TSLA+0.0% letos více než zdvojnásobily svou hodnotu poté, co na konci roku 2022 padaly déle než měsíc v řadě. Společnost byla nucena několikrát snižovat cenu svých vozidel, aby prodala více kusů. Kvůli snížení cen ale přišla o část svých marží. To je hlavní důvod, proč se očekává, že zisk Tesly letos klesne na 3,42 USD na akcii oproti loňským 4,07 USD.

Vývoj ceny akcií však jasně naznačuje, že to investory příliš netrápí a soustředí se hlavně na budoucnost. Banka $MS+1.2% není jediná, která letos upravovala svůj výhled na ceny akcií $TSLA+0.0%. Konkrétně se jednalo o zvýšení odhadované maximální ceny z $250 na $400, což je opravdu výrazný posun. Jedním z hlavních faktorů tohoto navýšení bylo právě zaměření na AI.

Banka věří, že superpočítač Tesly Dojo AI by mohl zvýšit tržní kapitalizaci o neuvěřitelných 600 miliard dolarů.

TSLA

Tesla

TSLA
$180.02 $0.03 +0.02%

CEO společnosti Elon Musk plánuje během příštího roku investovat neuvěřitelnou 1 miliardu dolarů na stavbu tohoto superpočítače. Ten by měl být vybaven více než 300 000 grafickými kartami. To je mnohem více než současných 6000, které pohání současný superpočítač společnosti. Díky tomuto nárůstu ve výkonu by mělo být možné výrazně vylepšit autonomní řízení, které se společnost snaží zdokonalovat. Teoreticky by se mohlo vylepšit natolik, že by mohlo být hlavním lákadlem pro nové zákazníky, kteří tomu dosavadnímu tolik nevěřili.

Cloudflare $NET+1.1%

Jméno společnosti $NET+1.1% nemusí znát tolik investorů jako ta dvě předchozí, a právě proto je načase, aby se o této společnosti něco dozvěděli. Firma totiž poskytuje kritické produkty, které pomáhají hladkému fungování připojení k internetu.

Masivní serverová síť Cloudflare zlepšuje rychlost, bezpečnost a spolehlivost internetového připojení. Cloudová platforma společnosti je rozšířena mezi velké množství zákazníků v různých odvětvích jako jsou třeba poskytovatelé různých cloudových služeb.

Na srpnovém hovoru akcionářů řekl CEO Matthew Prince, že jeho firma získala dvě nové smlouvy od společností, které se zabývají umělou inteligencí. První v hodnotě 1,7 milionu dolarů a druhá ve výši 1,3 milionu dolarů. To jsou poměrně malé zakázky vzhledem k tomu, že firma vygenerovala za posledních 12 měsíců 1,1 miliardy dolarů. Tyto zakázky se ale týkají spíše menších, rostoucích podniků, které ale s jejich růstem budou odvádět společnosti $NET+1.1% více peněz.

NET
$88.97 $0.93 +1.06%

Tržby Cloudflare ve druhém čtvrtletí roku 2023 meziročně vzrostly o 32 % na 308 milionů USD. Společnost očekává tržby za celý rok ve výši 1,28 miliardy dolarů, což by byl 32% nárůst oproti roku 2022. Cloudflare letos odhaduje zisk 0,37 dolaru na akcii, což by bylo opět velké zlepšení oproti loňskému upravenému zisku 0,13 dolaru na akcii.

Vzhledem k tomu, že ač si akcie letos připisují více než 60 %, je to stále mnohem méně než ostatní firmy s podobným zaměřením. Firma letos překonává odhady analytiků, a tak by se možná dalo přimhouřit oko nad tím, že je mírně ztrátová.

Přehled výkonnosti akcií firem $NVDA+3.3% (zelená), $TSLA+0.0% (červená) a $NET+1.1% (černá)

⚠ Na Buliosu najdete mnoho inspirace, konečný výběr akcií a stavba portfolia je však samozřejmě pouze na vás, proto vždy provádějte důkladnou vlastní analýzu. Praktické nástroje v rámci členství Bulios Black jsou vám vždy k dispozici.


Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.