S&P 500 ^GSPC 5,035.69 -1.57%
Tesla TSLA $183.28 -5.55%
Amazon AMZN $175.00 -3.29%
Microsoft MSFT $389.33 -3.21%
Alphabet GOOG $164.64 -1.94%
Apple AAPL $170.33 -1.83%
Nvidia NVDA $864.02 -1.54%
Meta META $430.17 -0.57%

TOP 4 dividendová ETF

Redakce Bulios
19. 9. 2023
6 min read

Na trhu existuje mnoho řešení, jak vydělat peníze. Můžete je investovat do akcií, komodit anebo do ETF. To je poslední dobou velmi oblíbená volba mnoha investorů. Menší procento ale myslí i na dividendy. Ty se dají s fondy propojit a vznikne tak diverzifikované aktivum se solidní výplatou. Jaké možnosti dnes v tomto odvětví máme?

Pokud vám více vyhovuje video, není problém. Na YouTube jsme se tímto tématem zabývali také. Video najdete níže👇

https://youtu.be/WUkOXSZFAhI

Určitě nemusíme představovat klasická ETF jako je třeba $SPY-1.6%, který kopíruje americký index S&P 500. nebo $QQQ-1.9%, který pro změnu kopíruje NASDAQ. Je pravdou, že i tyto ETF vyplácejí dividendy. Na 1 akcii $SPY-1.6%vyplácí $1.583 a $QQQ-1.9% $0.539. Bavíme se o výnosu kolem 1,4 %. To není mnoho, ale pořád lepší než drátem do oka…

Tato ETF spoléhají na to, že tyto poměrně malé dividendy doženou růstem ceny akcií. To se jim, především v poslední dekádě, dařilo. Tento růst, který je dlouhodobě kolem 10 % se ale nemusí v budoucích letech opakovat. Proto není od věci, podívat se i po jiných ETF, která budou svým investorům přinášet hodnotu navzdory tomu, jak si ekonomika v dané situaci povede. Dividendy mají totiž tendenci se zvyšovat a mohou tak případně nahradit růst, který v určitém období.

Schwab U.S. Dividend Equity ETF $SCHD-1.2%

Toto ETF je spravováno společností Charles Schwab Investment Management a poskytuje investorům expozici na dividendové akcie ve Spojených státech. Cílem tohoto fondu je dosáhnout výnosu, který co nejvíce odpovídá výkonu indexu, který sleduje.

S ročním výnosem kolem 3,6 % má určitě co nabídnout. První věcí, která určitě potěší každého jsou relativně nízké poplatky. Roční poplatek činí 0,06 % (pokud investujete 10 000 USD, zaplatíte přibližně 6 USD ročně). Další skvělou výhodou je likvidita. Pokud je nástroj, který máte dostatečně likvidní (hodně se obchoduje) znamená to, že pro své podíly vždy najdete kupce. O vaše pozice je zájem a můžete dostat ještě lepší cenu.

SCHD
$76.99 -$0.93 -1.19%

Tento fond sleduje index Dow Jones US Dividend 100, který obsahuje 100 akcií s vysokým výnosem v USA. Tyto společnosti mají většinou dlouhou historii, co se týče výplaty dividend. Díky tomu jsou vybrány jako zástupci tohoto fondu pro jejich fundamentální sílu na základě finančních výkazů. Ty musí splňovat všechny požadavky, aby byla akcie do indexu zařazena.

Schwab U.S. Dividend Equity ETF také umožňuje investorům diverzifikovat své portfolio a získat expozici na celý segment amerických společností s vysokými dividendami.

Pokud by vás jednotlivé segmenty zajímaly, staňte se členy Bulios Black a získejte přístup k Octagon Score, kde najdete ty nejlepší akcie seřazené dle sektorů vašeho výběru. To ale není všechno. K tomu získáte přístup k férovým cenám stovek akcií a spoustu dalších výhod komunity Bulios Black.

Bulios Octagon Score

Vanguard Dividend Appreciation ETF $VIG-1.2%

Toto ETF má dividendový poměr 1,8 %. Náklady jsou na úrovni 0,6 %. Sleduje index S&P U.S. Dividend Growers Index, který „je navržen“ tak, aby zjišťoval výkonnost amerických společností, které dodržují politiku soustavného zvyšování dividend každý rok po dobu alespoň 10 po sobě jdoucích let.

Cena za jeden kus ETF se nyní pohybuje kolem hodnoty $161,5. Útočí tak na své vrcholy z roku 2021. K jejich pokoření mu stačí už pouhých 7 %.

VIG
$175.07 -$2.13 -1.20%

Index nezahrnuje nejlepších 25 % společností s nejvyšším výnosem z indexu. Vzhledem k tomu, že mnoho společností s extrémně vysokými dividendovými výnosy patří mezi ty, jejichž akcie nedávno klesly, může se výnos zvýšit i bez nich.

Průměrný roční výnos tohoto ETF za posledních 10 let byl 11,3 %. Mezi akcie, které byly zahrnuty v tomto ETF patřil například $MSFT-3.2%, $AAPL-1.8%, nebo $JPM-0.8%.

Vanguard Real Estate ETF $VNQ-1.7%

K hledání dividend neodmyslitelně patří i REITy, což jsou společnosti, které nakupují a pronajímají nemovitosti. Akcie těchto společností se ale v posledních letech většinou propadají, protože jsme v období vysoké inflace, která znemožňuje nájemníkům platit stále vyšší nájmy. Nemovitosti jsou nyní na nejvyšších cenách a trh s nimi se musí ochladit.

Tento trend se vztahuje i na ETF $VNQ-1.7%, které si od svého vrcholu z roku 2022 odepisuje přes 30 % a dostává se tak pod hodnoty, kterých cena dosahovala ještě před covidovou krizí.

VNQ
$79.63 -$1.35 -1.67%

Podle zákona musí vyplácet alespoň 90 % svého příjmu v dividendách, takže REITy často vykazují lákavé výnosy. Vanguard Real Estate ETF nedávno vynesl 4,6 % při snesitelných nákladech na provoz, které činily 0,12 %.

Toto ETF sleduje index MSCI US Investable Market Real Estate 25/50. Jeho 10letý průměrný roční výnos byl 6,5 %. Mezi akcie, které drží nedávno spadaly společnosti Prologis $PLD-2.8%, American Tower $AMT-2.0%, Equinix $EQIX-2.1% a Public Storage $PSA-1.3%.

Vanguard International Dividend Appreciation ETF $VIGI-1.0%

Nyní se dostáváme k větší diverzifikaci, jelikož toto ETF má své podíly různě po světě. Investoři tak mají větší jistotu udržitelnosti alespoň nějaké výplaty, pokud by se třeba Spojeným státům zrovna nedařilo.

Vanguard International Dividend Appreciation ETF nedávno vynesl 2,1 % a účtuje si poplatky ve výši 0,15 %. ETF sleduje index S&P Global Ex-US Dividend Growers Index, který „je určen k měření výkonnosti neamerických globálních společností, které dodržují politiku soustavného zvyšování dividend každý rok po dobu nejméně 7 po sobě jdoucích let.

VIGI
$78.43 -$0.82 -1.03%

Pětiletý výnos tohoto ETF byl 5,2 %. Tento výnos ho řadí mezi nejlepší dividendová ETF. I přes to, že se cena ETF za jeden kus letos zvedla o 6 %, stále se nachází na úrovních jako v roce 2019.  Díky svému vysokému výnosu je tak růst alespoň z části nahrazen.

⚠ Na Buliosu najdete mnoho inspirace, konečný výběr akcií a stavba portfolia je však samozřejmě pouze na vás, proto vždy provádějte důkladnou vlastní analýzu. Praktické nástroje v rámci členství Bulios Black jsou vám vždy k dispozici.


Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.