S&P 500 ^GSPC 5,195.24 +0.28%
Tesla TSLA $180.47 -2.32%
Nvidia NVDA $904.91 -1.79%
Alphabet GOOG $172.63 +1.65%
Apple AAPL $182.70 +0.54%
Microsoft MSFT $412.34 -0.29%
Amazon AMZN $189.09 +0.21%
Meta META $466.34 +0.14%

Seriál - Investiční nástroje: Investice do ropy

Brokero
22. 9. 2023
4 min read

V rámci naší prémiové služby za námi chodí klienti s produkty, které jim jsou nabízeny ze strany jejich privátních či prémiových bankéřů. Jedná se o fondy, dluhopisy nebo certifikáty apod. Naší snahou je ukázat jim, jaké výhody, ale i úskalí zvažovaná investice přináší.

Obrovskou oblibu napříč investorským spektrem má participace na vývoji ceny ropy. Snad nejschůdnější cesta, jak ji realizovat, je nákup burzovně obchodovaného fondu/komodity (ETF/C), který za investora řeší obchodní a administrativní náležitosti. Vzhledem k vyššímu zastoupení jsme vybrali WisdomTree WTI Crude Oil 2x Daily Leveraged s tickerem LOIL.

Popis produktu

Zmíněný instrument se s největšími objemy v americkém dolaru obchoduje na trhu v Londýně. Jeho hlavní funkčnost spočívá v tom, že má na denní bázi ve dvojnásobném tempu kopírovat podkladové aktivum. Této výkonnosti se snaží dosáhnout tím, že svůj objem držených aktiv alokuje do futures kontraktů na ropu (přesněji na Bloomberg WTI Crude Oil SL Excess Return Index). Zjednodušeně se to dá přiblížit tak, že pokud je ve fondu 1 mil. USD, tak drží kontrakty v celkové hodnotě 2 mil. USD. Správa tohoto nástroje ročně vyjde na 0,98 procenta.

Výhody

Hlavním benefitem je beze sporu rychlost a jednoduchost nákupu a prodeje. Samotná ropa se obchoduje po futures kontraktech, které v čase expirují. Je zde tedy potřeba hlídat, do kdy je investor může držet, aby mu komodita nebyla fyzicky dodána. Pokud chce nadále zůstat v pozici, musí aktuální kontrakt prodat a koupit některý z následujících. V případě LOIL a jiných ETC tyto kroky realizuje manažer fondu. Produkty jsou díky podpoře ze strany tvůrců trhu a autorizovaných protistran navíc dostatečně likvidní. Pákový efekt nástroje zde záměrně nezmiňujeme, jelikož se jedná o dvojsečnou zbraň, která násobí jak zisky tak i ztráty.

Nevýhody

Nevýhod moc rozebírat nebudeme, nicméně ta, které se budeme věnovat, je obrovská. Jak bylo zmíněno, tak se ropa obchoduje v kontraktech. Většinu času stojí barel černého zlata více směrem dále do budoucnosti. Tento faktor je způsoben např. zohledněním nákladů na uskladnění, pojištění apod. Popsaný jev se nazývá Contango. Pokud trh očekává v budoucnu pokles ceny ropy, kontrakty v čase zlevňují. Bavíme se o tzv. Backwardation (mimochodem stávající situace). My budeme řešit ropu v Contangu. Berme čistě hypoteticky, že LOIL drží za 2 mil. USD listopadový kontrakt, v rámci kterého stojí barel 90,00 USD. V případě prosincového se obchoduje za 91,00. Fond tedy prodá svých 22.200 barelů a koupí už jen 21.980. Pouze za 1 příkladový měsíc investor přišel o více než 1 procento. Jakmile si nicméně otevře ranní tisk uvidí, že cena ropy zvýšila o 1 dolar. Celé se to tváří jako bezvýznamná událost, ono to nicméně v delším horizontu hraje obrovskou roli. Z naší vlastní zkušenosti víme, že při nákupu LOILu při ceně komodity pod 20 USD (duben 2020) a prodeji o více než rok později a 350 % výše, byl výnos na investici v podstatě poloviční (+195 %). A to šel trh díky bohu tím správným směrem.

Verdikt

Celkově investice do komodit výše zmíněným způsobem považujeme za vysoce rizikové a často i pro velice zkušené investory těžko pochopitelné. Po samotném nákupu se nejedná o pouhý souboj s trhem, zároveň ale i s časem. Rozevírající se nůžky ve výkonnosti podkladového aktiva a samotného nástroje mohou představovat past, ze které se těžko dostává ven.


Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.