S&P 500 ^GSPC 5,180.74 +1.03%
Nvidia NVDA $921.52 +3.79%
Meta META $465.68 +3.04%
Tesla TSLA $184.76 +1.97%
Microsoft MSFT $413.54 +1.69%
Amazon AMZN $188.70 +1.34%
Apple AAPL $181.71 -0.91%
Alphabet GOOG $169.83 +0.50%

Seriál - Investiční nástroje: High yield fondy

Brokero
29. 9. 2023
3 min read

V rámci naší prémiové služby za námi chodí klienti s produkty, které jim jsou nabízeny ze strany jejich privátních či prémiových bankéřů. Jedná se o fondy, dluhopisy nebo certifikáty apod. Naší snahou je ukázat jim, jaké výhody, ale i úskalí zvažovaná investice přináší.

Poradenství ze strany privátních nebo osobních bankéřů málokdy bývá něco sofistikovaného. Obvykle je snaha portfolio co nejvíce rozmělnit mezi spousty zbytečných produktů. Za jeden takový považujeme fond investující do rizikových dluhopisů (high yield).

Popis produktu

Jako příklad jsme vybrali European High Yield Fund od jednoho nadnárodního správce aktiv. Celkové roční náklady spojené s nástrojem činí 1,4 % a v jeho portfoliu jsou bondy, nebo perpetuity firem jako je EDF, Vallourec, Telefonica, Illiad, Evoca, nebo podřízené dluhy italských bank. Výkonnost nástroje za posledních 5 let dosáhla na ročních 6,22 %. Proti danému indexu (ICE BofA Global High Yield European Issuers Constrained Index) je ve stejném časovém úseku fond o 4 desetiny lepší. Od založení rostl barometr o 148 %, zatímco instrument o 110 %.

Výhody

Jako benefit je v tomto případě často akcentována menší kolísavost ve srovnání s akciemi daných firem (pro nás předmětem diskuze). Pokud by měl menší investor (do desítek milionů CZK) zájem o investici do vystresovaného dluhu, tak tento segment může být alternativa. Výhodou bude určitě široká škála držených investic. Z administrativního pohledu u podobných firem dochází často k transformacím firmy/dluhu, kdy jsou věřitelé kontaktováni se složitými nabídkami na změnu struktury bondu. Fond má v rámci právního arsenalu určitě větší rozhled než jednotlivec.

Nevýhody

Jako hlavní nedostatek zde vidíme to, že se u podobných nástrojů očekává výnos mezi klasickou dluhopisovou a akciovou investicí. Rizikovost je zde za nás určtiě vyšší, než je tomu v případě obou zmíněných. Je to hodně spojeno s tím, že dluhopisy s vyšším výnosem budou emitovat firmy ve složité situaci. Určitě se nebude jednat o bluechipové akcie. Z pohledu volatility si investor tak kupuje to nejhorší z obou světů. Tento typ fondů bývá často nákladnější z pohledů manažerských poplatků. Poslední rok investor držící HY fondy nadšený určitě nebude. Vyšší úrokové sazby poslaly tyto investice do záporu a nepomohly ani naivní očekávání trhu, že se trend zase brzy otočí.

Verdikt

Doporučení k nákupu těchto nástrojů považujeme za klasický “tabulkový” přístup ke klientovi v kombinaci se snahou co nejvíce rozptýlit šance na potenciální obchod v budoucnu (samozřejmě to bude zabaleno v nóbl termínech jako je diverzifikace apod.). Renesanci těchto produktů vydláždila extrémně uvolněná politika centrálních bank, která investory inherentně tlačí do více rizikových nástrojů. My si myslíme, že akcie udělají daleko lepší službu. Pokud to nevyjde, tak ztráta bude více méně stejná, v opačném případě akcie poletí, zatímco dluhopisový investor dostane jistinu a domluvený úrok.


Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.