S&P 500 ^GSPC 5,099.96 +1.02%
Alphabet GOOG $173.69 +9.97%
Nvidia NVDA $877.35 +6.18%
Amazon AMZN $179.62 +3.43%
Microsoft MSFT $406.32 +1.82%
Tesla TSLA $168.29 -1.11%
Meta META $443.29 +0.43%
Apple AAPL $169.30 -0.35%

Skvělé dividendové společnosti s pěknou výplatou

Redakce Bulios
5. 10. 2023
5 min read

Dividendy jsou a vždy byly velmi oblíbenou součástí investování. Stačí držet akcie a peníze vám chodí prakticky samy. Musíte ale vybrat firmy, které vyplácí stabilně a dlouhou dobu.

Annaly Capital Management $NLY+1.0% 

Annaly Capital je firma, která se převážně specializuje na investice do hypotečních cenných papírů, ale i do jiných finančních aktiv. Hlavní činností společnosti je nákup, správa a obchodování s hypotečními cennými papíry. Tyto cenné papíry jsou spojeny s půjčkami na nemovitosti a přinášejí výnosy prostřednictvím splátek úroků.

Firma $NLY+1.0% od své první veřejné nabídky akcií v roce 1997 vyplatila svým akcionářům dividendy přesahující 24,5 miliardy dolarů a její dvouciferný dividendový výnos (aktuálně 13,8 %) byl v posledních dvou desetiletích jistotou akcionářů.

NLY
$18.88 $0.19 +1.02%

Největší výzvou pro firmu a odvětví hypoték REIT je tempo, jakým Federální rezervní systém v posledních letech zvyšoval úrokové sazby. Toto navyšování způsobilo rapidní navýšení výpůjčních nákladů. REITy totiž lépe fungují, když je na trhu menší úroková sazba. To by se ale mělo časem zlepšovat. Už nyní centrální banka nezvyšuje sazby tak prudce a v následujícím roce by mohlo přijít i jejich snížení.

Bohužel se tato skutečnost propsala do ceny akcií, které v posledních letech rapidně klesly. Momentálně se cena za jednu akcii pohybuje na úrovni 17,48 USD což je pouze 3 USD nad nejnižší hodnotou propadu z roku 2020. I tak ale firma vyplácí svoji dividendu a akcionáři tak mohou nakupovat se slevou.

Tento propad vyvolává otázku, kde je reálná hodnota společnosti. Investoři v komunitě Bulios Black to vědí. Akcie $NLY+1.0% je momentálně podhodnocená o více než 33 %. Pokud chcete znát férové ceny dalších stovek akcií, přidejte se do komunity Bulios Black ještě dnes.

Férová cena akcií $NLY+1.0%

Unilever $UL+0.6%

Unilever je společnost, která má své portfolio produktů rozšířené napříč několika sektory. Mezi ty nejznámější patří spotřební zboží a kosmetické nebo hygienické doplňky. Známé značky, které spadají pod $UL+0.6% jsou například tělové krémy Dove, Rexona, zmrzliny Magnum nebo čaje Lipton.

Aktuální dividendový výnos je 3,7 % což je jedna z historicky nejvyšších úrovní. To indikuje, že akcie se poslední roky nachází spíše ve výprodeji. Letos si sice svou hodnotu (zatím) vcelku pěkně drží, ale od konce roku 2020 se propadly o 23 %.

UL
$51.24 $0.32 +0.63%

Pád akcií je z části způsoben snahou společnosti se více zaměřovat na produkty, které nabízí vyšší růst v budoucích letech a zapomíná se starat o svůj zatím stále fungující business. Investice do inovativních produktů a sér na pleť se podepisují na produkci například čajových výrobků. Největším rivalem pro $UL+0.6% je jednoznačně konkurenční firma $PG-0.8%, která má na trhu mnohem větší podíl a její produkty jsou obecně známější.

Existují ale první známky zlepšení, včetně pokračujícího solidního organického růstu tržeb a zlepšujících se marží. Ty poslední roky stále rostou což indikuje stálou sílu firmy. I v tomto náročném prostředí si firma dokázala udržet ziskovost a výplatu dividendy.

S touto akcií nečekejte na výrazné zvraty, protože volatilita a $UL+0.6% si nejsou moc blízké. Jakékoli trendy se dají včas najít a akcionáři se tak mohou připravit na další roky. Ze vzdálenějšího pohledu je firma stále v bočním trendu a nyní je u spodní hranice. S důkladnou analýzou by to mohla být zajímavá příležitost.

Target $TGT+0.2%

Target se řadí mezi ty největší obchodní řetězce v USA. Jeho rivalem je nechvalně známý Walmart $WMT+0.1%. I když se jejich podnikání příliš neliší, výkonnostní propast jejich akcií ano. Díky dramatickému poklesu ceny se dividenda $TGT+0.2% dostala nad 4,2 %.

I když se firmě loni opravdu nedařilo, letos se vrací na scénu a opět dokázala překonávat odhady. Target zakončil své druhé čtvrtletí se zásobami ve výši 12,7 miliardy dolarů, což je pokles z loňských 15,3 miliardy dolarů. Hrubá marže vzrostla z 21,5 % na 27 %. To byl minulý rok jeden z hlavních důvodů propadu akcií. Klesající tržby a marže se jednoduše investorům nelíbily.

TGT
$164.74 $0.30 +0.18%

Na grafu je vidět, že si společnost loni odepsala více než 37 % hodnoty. Za jediný den (vyhlášení kvartálních výsledků 22. dubna) se akcie propadly o 25 %. Pokud jde ale o dividendu, tak tu společnost vyplácí již od roku 1967. V září byla dividenda navýšena o přibližně 2 % na 1,1 USD. Dividenda se zvyšuje již 52 let v řadě.

Výplatní poměr je 59 % což ukazuje na to, že výplaty dividend se v dohledné době jen tak nezastaví. Navíc je dividendový poměr $TGT+0.2% dvojnásobný oproti S&P 500 s tím, že Target se nyní obchoduje za mnohem nižší ceny než tento známý index.

⚠ Na Buliosu najdete mnoho inspirace, konečný výběr akcií a stavba portfolia je však samozřejmě pouze na vás, proto vždy provádějte důkladnou vlastní analýzu. Praktické nástroje v rámci členství Bulios Black jsou vám vždy k dispozici.


Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.