S&P 500 ^GSPC 5,099.96 +1.02%
Alphabet GOOG $173.69 +9.97%
Nvidia NVDA $877.35 +6.18%
Amazon AMZN $179.62 +3.43%
Microsoft MSFT $406.32 +1.82%
Tesla TSLA $168.29 -1.11%
Meta META $443.29 +0.43%
Apple AAPL $169.30 -0.35%

Analýza akcie, kterou miluje i slavný Warren Buffett

Václav Svoboda
6. 10. 2023
4 min read

Dnes se podíváme na podnik, který ovládá globální trh s nápoji. Společnost prodává 1,9 miliardy porcí denně ve více než 200 zemích. Tržní kapitalizace dosahuje úctyhodných 238 miliard dolarů. Ano, už jste určitě poznali, jedná o Coca-Colu $KO. Pojďme se podívat na to, zda je nyní vhodný čas k nákupu této akcie.

Firma má velmi silné postavení v odvětví, což se projevuje v impresivních finančních ukazatelích, jako jsou vysoké ziskové marže a dostatečné hotovostní toky. Toto postavení jí umožňuje dosahovat stále rostoucích zisků v různých prodejních prostředích. A navíc, $KO je známá jako vynikající investice do příjmů, protože pravidelně zvyšuje své dividendy po dobu posledních 60 let a řadí se tak mezi dividendové krále. Není divu, že tato akcie patří mezi oblíbené investice samotného Warrena Buffetta.

Avšak je třeba mít na paměti, že tyto pozitivní aspekty jsou dobře známé na Wall Street, což může omezit potenciální výnosy pro investory. Důvodem ke zvážení odkladu nákupu může být skutečnost, že akcie Coca-Coly v roce 2023 zaostávají za trhem. Pokles od minulého roku je více než 6 %. Řadí se tak mezi nejhorší výkonné akcie na indexu Dow Jones Industrial Average. Tuto výkonnost bychom mohli připsat pouze krátkozrakosti Wall Street, ale může to také odrazovat potenciální problémy, se kterými se společnost potýká.

Jedním z těchto problémů je růst. Coca-Cola právě ohlásila ve druhém čtvrtletí robustní nárůst organických tržeb o 11 %. Tento nárůst byl způsoben pouze zvyšováním cen. Objemy prodeje zůstaly nezměněny, protože spotřebitelé omezili své výdaje. Hlavním důvodem k obavám na Wall Street je, že tento negativní trend může pokračovat nebo dokonce zrychlit ke konci roku 2023 a začátkem roku 2024. Investoři by raději viděli vyvážený růst cen a objemů prodeje, jelikož existuje určitý limit, jak daleko lze ceny zvyšovat, aniž by to ovlivnilo poptávku.

Nicméně Coca-Cola není sama v této výzvě. Většina společností orientovaných na spotřebitele, včetně dalších (jako jsou například Home Depot $HD+0.9% nebo Procter & Gamble $PG-0.8%) v současné době také zaznamenává pokles objemů prodeje. Dokonce i konkurenční PepsiCo $PEP-0.6% minulý kvartál ohlásila pokles objemu prodeje o 5 %, což bylo kompenzováno vyššími průměrnými cenami. V této perspektivě vypadá výkonnost Coca-Coly lépe.

Co se týče finančního zdraví, $KO stále září. Míra provozního zisku dosahuje 30 % tržeb, což je výrazně více než u Pepsi $PEP-0.6%s 13 %. Společnost vygenerovala více než 4 miliardy dolarů volného hotovostního toku v první polovině roku 2023, což poskytuje managementu dostatek prostředků, které může investovat do růstových projektů a zvyšujících se dividendových plateb. A nezapomeňme, že nákup akcií dnes nabízí výnos přes 3 %, což může posílit výnosy i v období poklesu na trhu.

Když se podíváme na hodnotu akcií, cena Coca-Coly je momentálně trhem oceněna férově. Akcie můžete mít za pouhých 5,4krát ročních tržeb, což je nejnižší cena od začátku pandemie. I přes možnost nestabilního růstu v následujících několika čtvrtletích, se zdají být akcie za tuto cenu zajímavé.

Celkově vzato, akcie Coca-Coly by mohly být dobrým nákupem pro většinu investorů. I když nelze očekávat nárůst 15 % jako v minulém roce, Coca-Cola je dobře postavena pro stabilní růst tržeb, protože nadále získává tržní podíl v rozšiřujícím se odvětví nápojů. Její významné zisky by měly udržovat stoupající přímé hotovostní výnosy a umožnit společnosti dále rozšiřovat svou konkurenční výhodu. S ohledem na zvýhodněné ocenění akcií by mohla tato investice poskytovat stabilní dlouhodobé výnosy.

KO
$61.74 $0.00

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.