S&P 500 ^GSPC 5,018.39 -0.34%
Nvidia NVDA $830.03 -3.93%
Amazon AMZN $178.86 +2.21%
Meta META $439.10 +2.08%
Tesla TSLA $180.00 -1.79%
Microsoft MSFT $395.12 +1.49%
Apple AAPL $169.30 -0.60%
Alphabet GOOG $165.56 +0.56%

Recese už nepřijde. Čas na nákup?

Václav Svoboda
7. 10. 2023
3 min read

Očekáváná recese postupně ztrácí na síle. Jestli to tak bude pokračovat, banky budou opět stoupat. Je třeba poznamenat, že sektor bankovnictví patří k těm nejcitlivějším na ekonomický cyklus. Banky jsou v centru obchodní aktivity. Poskytují půjčky na kapitálové projekty, hypotéky a zvyšují své vklady s růstem ekonomiky. Pokud se ekonomika změní (buď k lepšímu nebo horšímu), banky bývají jedním z prvních odvětví, které tyto změny pociťují. Jsou již ceny akcií bank natolik atraktivní, aby stáli za nákup?

Vzhledem ke všem ekonomickým výkyvům v posledních letech se stává stále těžší určit směr, kterým se ekonomika ubírá. Na začátku letošního roku byl obecným názorem poměrně silný pokles ekonomiky. Nedávno však Ředitel $BAC-0.2% Brian Moynihana při svém projevu na Ekonomickém klubu v New Yorku jasně prohlásil: "Recese nepřijde." Dále sdělil, že podle jejich stratégů se nepředpokládá žádná recese, ale spíše velmi pomalý růst, což by podle definice znamenalo tzv. "jemné přistání."

Názory na budoucí vývoj ekonomiky jsou různé. Ačkoli komentáře Briana Moynihana nemusí znamenat ekonomické oživení, patří mezi nejoptimističtější prohlášení od hlavního finančníka, která jsme v poslední době slyšeli. Například Jamie Dimon z JPMorgan Chase $JPM+0.1%  nedávno řekl: "Byla by chyba očekávat, že odolnost americké ekonomiky potrvá několik let."

Dále předseda FEDu Jerome Powell předpovídá pozitivní růst hrubého domácího produktu (HDP). Recese je někdy definována jako dvě po sobě jdoucí čtvrtletí s negativním růstem. Aktuální mediánová předpověď HDP naznačuje letos růst o 2,1 %, příští rok 1,5 % a v letech 2025 a dále o 1,8 %.

Nedávná zpráva o osobních výdajích (PCE), která je preferovaným měřítkem inflace FEDu, by také měla pomoci snížit obavy z vyšších úrokových sazeb a možné recese, protože jádrová PCE klesla meziročně v srpnu na 3,9 % z 4,3 % v červenci.

Moynihan také uvedl, že kvalita úvěrů jeho banky od komerčních zákazníků je velmi silná, což naznačuje pozitivní výhled. V neposlední řadě je akcie Bank of America nyní dobře oceněna, obchoduje se za poměrem cena-k-zisku pouze 7,9. Jak ukazuje graf, tato cena je nižší než kdykoli v poslední dekádě, s výjimkou krátkého poklesu na začátku pandemie.

Nižší násobky zisku mohou naznačovat možnost recese, ale pokud se neprojeví, mohla by za rok cena akcií Bank of America výrazně vzrůst. Vše se potvrdí 17.10., kdy $BAC-0.2%zveřejní své kvartální výsledky.

Pokud souhlasíte s hodnocením Briana Moynihana, že recese již není hrozbou, pak se zdá, že akcie Bank of America jsou za současné ceny atraktivní investicí.

BAC
$36.94 -$0.07 -0.19%

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.