S&P 500 ^GSPC 5,064.2 +0.91%
Nvidia NVDA $858.11 +3.34%
Amazon AMZN $184.72 +3.20%
Apple AAPL $173.03 +2.20%
Alphabet GOOG $168.46 +1.75%
Microsoft MSFT $397.84 +0.73%
Meta META $441.68 +0.57%
Tesla TSLA $180.02 +0.02%

Mohou se stát solární elektrárny největším zdrojem energie?

Václav Svoboda
11. 10. 2023
5 min read

Mezinárodní energetická agentura považuje solární energii za budoucnost energetiky. Mimo ekonomické výhody výroby elektřiny získané ze slunce, také zdůrazňuje, že rozvoj solárních elektráren hraje důležitou roli v zajišťování energetické bezpečnosti. Pojďme se podívat na společnost, která je jedním z lídrů v oboru solární energetiky. Zároveň je momentálně za velmi zajímavou cenu.

Představení společnosti First Solar

$FSLR+1.6% je technologickou firmou zaměřenou na solární energetiku a globálním poskytovatelem fotovoltaických článků (PV) a řešení pro solární energii. Tato společnost vyrábí a prodává PV solární moduly využívající polovodičovou technologii, což představuje alternativu k tradičním krystalickým křemíkovým PV solárním modulům.

First Solar operuje prostřednictvím segmentů. Segment modulů se zabývá návrhem, výrobou a prodejem solárních modulů CdTe, které přeměňují sluneční světlo na elektrickou energii. Tito moduly jsou využíváni třetími stranami, jako jsou vývojáři a provozovatelé energetických systémů, utility, nezávislí výrobci elektřiny, komerční a průmyslové společnosti a další majitelé solárních systémů.

Produkty společnosti zahrnují moduly řady 7 a moduly řady 6. First Solar provozuje výrobní zařízení v Malajsii, Spojených státech a Vietnamu. Kromě toho má také několik dceřiných společností, mezi něž patří First Solar Development, LLC, First Solar FE Holdings Pte. Ltd. a First Solar Malaysia Sdn. Bhd.

First Solar je nepochybně jedním z lídrů ve výrobě solárních panelů. Tenké solární panely společnosti nyní mají nákladovou výhodu oproti mnoha konkurenčním výrobkům.

Růst nejde na úkor cen

Růstové plány společnosti se také v posledních letech dramaticky zvýšily, jak doma, tak v zahraničí.

Otázkou pro investory je, zda stojí za tuto cenu investovat do společnosti. Růst je pro First Solar důležitý. Po letech relativně stagnující výroby zvýšil First Solar své plány na růst výroby. Společnost očekává, že letos prodá 11,8 až 12,3 gigawattů (GW) solárních panelů. Chce otevřít nové závody v Indii, Alabamě a Louisianě. Zvýší kapacitu na přibližně 25 GW do roku 2026. K 27. červenci měla společnost v očekávaný objem solárního modulu 77,9 GW.

Vedení nedávno uvedlo, že průměrná prodejní cena solárních panelů v roce 2024 činí 28,6 centů za watt. Postupně se cena zvýší na 30 centů za watt v letech 2025 a 2026. Zlepšení technologie udělá z First Solar giganta. Na obzoru se také objevuje znamenité zlepšení technologie. Bifaciální solární panely mohou v krátkodobém horizontu zvýšit účinnost až o 15 % s plánem na zlepšení o 35 %. Je také očekáváno do roku 2026 snížení nákladů o 1 % až 2 %, a to především díky rozšíření výroby.

Makra jsou nadprůměrná

Makra společnosti First Solar jsou také průkopnická. Očekávaný hrubý zisk je 36 %. To je hodně podporováno dotacemi v USA, které zlevnily solární energetiku na domácím trhu. To momentálně vhání velkou podporu podnikání společnosti. Pokud jde o technologii, růst a ziskovost, je firma lídrem v odvětví. Problémem však je, kolik za akcie momentálně zaplatit. Níže můžete vidět, že tržby společnosti First Solar se za poslední dekádu příliš nezvýšili. Částečně kvůli tomu, že se společnost zaměřila na vývoj solárních projektů a stala se specialistou na výrobu. To by mělo v průběhu času pomoci maržím, ale zároveň vystavuje společnost vlivu třetích stran. Čistý zisk také nebyl příliš silný, protože společnost zvyšovala výrobu. To by se ale mělo změnit s příchodem nových závodů. Investoři předpokládají, jak by mohla vypadat rentabilita. Poměr ceny a tržeb (Price-to-Sales multiple) dosahuje vysokých 5,4, což je pro výrobní společnost na konkurenčním trhu relativně vysoké. To je drahé pro výrobní společnost na vysoce konkurenčním trhu. First Solar je lídrem ve fotovoltaice. Existuje jasná cesta k růstu a zlepšení ziskovosti. Ale růst cen akcií za poslední rok znamená, že mnoho z toho je již zahrnuto v ceně akcií.

Společnost First Solar hraje významnou roli ve vývoji solární technologie a poskytování udržitelných energetických řešení. Její solární moduly představují konkurenceschopnou alternativu k tradičním řešením a přispívají k rozvoji solární energetiky po celém světě.

FSLR
$180.51 $2.93 +1.65%

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.