S&P 500 ^GSPC 5,191.94 +0.22%
Tesla TSLA $180.48 -2.32%
Alphabet GOOG $172.76 +1.73%
Nvidia NVDA $908.56 -1.39%
Apple AAPL $183.54 +1.01%
Meta META $467.12 +0.31%
Amazon AMZN $188.53 -0.09%
Microsoft MSFT $413.76 +0.05%

Seriál - Investiční nástroje: Vyhodnocení

Brokero
13. 10. 2023
4 min read

V rámci naší prémiové služby za námi chodí klienti s produkty, které jim jsou nabízeny ze strany jejich privátních či prémiových bankéřů. Jedná se o fondy, dluhopisy nebo certifikáty apod. Naší snahou je ukázat jim, jaké výhody, ale i úskalí zvažovaná investice přináší.

V minulých týdnech jsme popsali několik investičních nástrojů, se kterými se setkáváme. Nyní bychom vše rádi shrnuli a udělali z toho krátký závěr.

Investování sebou nese riziko

Jakákoliv forma investice sebou vždy nese nějaké riziko. Míra, jakou investor podstupuje, by měla být kompenzována výnosem. Ideálním měřítkem pro vyhodnocení je podle nás referenční sazba naší národní banky. Pokud bude nějaký instrument generovat výnos nižší, nabízí se otázka, zda alokace aktiv do tohoto nástroje vůbec dává smysl. Pokud bude výrazně vyšší, určitě stojí za to zpozornět a prostudovat si emitenta a jeho byznys. V případě, že se někdo snaží prodávat cenný papír, který se tváří tak, že nějakou formou eliminuje riziko, málokdy to funguje dlouho bez tragických následků. Kapitálový trh je inherentně nestálé prostředí, proto se nedá dlouhodobě generovat konstantní výkony výrazně převyšující výnosy bezrizikových aktiv (v našem případě českých státních dluhopisů). Investor, který dokáže na měsíční bázi generovat více než procento, nepotřebuje cizí kapitál. Za několik let by se hravě probojoval mezi nejbohatší jedince této planety a je v podstatě úplně jedno, s jak velkým kapitálem by začínal.

Preferované třídy aktiv

V jednoduchosti je krása, proto jsou pro nás nejvíce atraktivní burzovně obchodované akcie společností a dluhopisy států a korporací. Tyto instrumenty jsou s námi již celá staletí a určitě tomu tak i zůstane nadále. Pokud investor nedisponuje dostatečným kapitálem pro sestavení diverzifikovaného portfolia, myslíme si, že stojí za to uvažovat o fondech. Ať už těch podílových nebo burzovně obchodovaných- ETF. Indexové investování je v posledních letech nejvíce vyzdvihovaná alternativa. Jako argument je prezentován fakt, že za poslední dekády pasivní přístup poráží ten aktivní. My jsme toho názoru, že jde značná část úspěchu za uvolněnou monetární politikou. Tím, že čekáme v tomto ohledu nyní změnu, šli bychom spíše cestou podílového fondu. Stejně jako si člověk s největší pravděpodobností nebude sám vrtat zuby, nebo operovat slepé střevo, tak každý jedinec nebude mít stejný záběr jako investiční profesionál. Zde hlavně doporučujeme vybrat dobrého portfolio manažera a tomu následně důvěřovat. Indexové fondy bychom preferovali spíše pro pravidelné investování a akumulaci kapitálu. Často slýcháme povzdechy ohledně vyšší nákladovosti aktivních vehiklů ve srovnání s těmi pasivními. V tom ideálním světě bychom přirovnali ty pasivní ke značce Škoda (kvalitní, nicméně nižší střední třída) a aktivní k těm luxusním jako jsou Mercedes, BMW apod. Potřebujeme pouze to, aby dobře fungující tržní prostředí oddělilo zrno od plev.

Verdikt

Investičnímu nástroji, který kupujeme, musíme vždy rozumět. Čím je složitější, tím se rapidně zvyšuje šance, že se něco pokazí a ono se to pokaždé v nějaký okamžik pokazí. Držení akcií a dluhopisů jde pouze zřídka kdy ruku v ruce s nějakou bariérou, stanovenou splatností, která vyjde do nevýhodného tržního prostředí, nebo s omezením výnosnosti. Ideální načasování je na trhu ten rozdílový faktor, protože je extrémně těžké (možná až nemožné). Dobře vybraná investice bez nějakých nesmyslných podmínek dokáže eliminovat spoustu problémů způsobených právě špatným timingem a nesprávným rozhodnutím v nesprávný okamžik. Za ideální považujeme trávit čas studiem subjektu investice. Trampoty s výběrem špatného nástroje budou v okamžiku extrémního stresu akorát další přítěží.


Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.