S&P 500 ^GSPC 5,099.96 +1.02%
Alphabet GOOG $173.69 +9.97%
Nvidia NVDA $877.35 +6.18%
Amazon AMZN $179.62 +3.43%
Microsoft MSFT $406.32 +1.82%
Tesla TSLA $168.29 -1.11%
Meta META $443.29 +0.43%
Apple AAPL $169.30 -0.35%

Velké banky na začátku období kvartálních výsledků nezklamaly

Václav Svoboda
13. 10. 2023
5 min read

Velké banky jsou často prvními známými společnostmi, které oznámí své nejnovější výsledky. Je pátek, ale na Wall Street to nevypadá, že by konec týdne stál za oslavu. Investoři se snaží zjistit, jaký bude další krok Federálního rezervního systému při správě měnové politiky a inflace. Mezitím se účastníci trhu nervózně dívají na trh s dluhopisy, aby zjistili, zda se ustálí po dvou letech velkého růstu úrokových sazeb.

Právě jsme vstoupili do období zveřejňování výsledků, které často funguje jako útěk od makroekonomických faktorů. Několik velkých bank ukázalo odvahu a začali mezi prvními reportovat své výsledky.

Celkově byly zprávy o JPMorgan Chase $JPM+0.1%, Wells Fargo $WFC+0.0% a Citigroup $C+1.4% pozitivní, i když každá banka měla své vlastní nuance. Pojďme se podívat na podrobnosti.

$JPM+0.1%zůstává silná 

Akcie JPMorgan Chase byly v premarketovém obchodování o více než 1 % výše. Banka se letos dobře pohybovala v nepřehledném odvětví, využívala příležitosti k růstu a zajišťovala svou vlastní finanční situaci. JPMorgan hlásil tržby ve výši 39,87 miliardy dolarů, což je nárůst o 22 % oproti předchozímu roku. Náklady rostly pomalejším tempem, což pomohlo zvýšit čistý zisk o 35 % oproti předchozímu roku na 13,15 miliardy dolarů. Růst zisku na akcii byl dokonce vyšší, protože pokles počtu akcií zvýšil hodnotu na akcii o 39 % na 4,33 dolaru. Vyšší úrokové sazby byly hlavním faktorem výsledků této banky, protože vyšší sazby pomohly zejména v divizi kreditních karet Chase. Kromě toho pomohla akvizice First Republic na jaře posílit růst. Generální ředitel JPMorgan Jamie Dimon zůstal opatrný ohledně budoucnosti a poznamenal, že spotřebitelé zůstávají silní, ale spotřebovávají své hotovostní rezervy. I když se Dimon připravuje na to nejhorší, JPMorgan dobře zvládla udržet rizika na spravovatelné úrovni a těžit z nejvýnosnějších trhů. Větší pohyby cen akcií u dalších velkých bank se posunuly výrazněji výše. Akcie Wells Fargo a Citigroup byly v premarketovém obchodování brzy v pátek ráno téměř o 3 % výše.

JPM

JPMorgan

JPM
$193.49 $0.12 +0.06%

$WFC+0.0% roste

Co se týče Wells, třetí čtvrtletí ukázalo zajímavé trendy. Celkové tržby vzrostly mnohem méně strmě než u JPMorgan, stouply jen o 6,6 % oproti předchozímu roku na 20,86 miliardy dolarů. Nicméně velký pokles nákladů bez úroků přispěl k výraznému růstu zisků. Čistý zisk vzrostl o více než 60 % na 5,77 miliardy dolarů, což představuje 1,48 dolaru na akcii. Generální ředitel Wells Fargo Charlie Scharf upozornil na správu nákladů jako klíčový pilíř širší strategie banky, zejména v době zpomalení ekonomiky. Wells také pokračoval v některých restrukturalizačních krocích, prodal některé investice do soukromého kapitálu, ale vytvořil nové vztahy, aby získal více přístupu k investicím do alternativního majetku. Scharf upozornil na potenciální požadavky na vyšší kapitálové rezervy, ale prozatím akcionáři ocenili nedávný velký nárůst dividend Wells Fargo o 17 %.

WFC
$59.91 -$0.02 -0.03%

$C+1.4% jako klidná síla

Výsledky Citigroup byly zklidněnější. Tržby vzrostly o 9 % oproti předchozímu roku na 20,1 miliardy dolarů, ale čistý zisk ve výši 3,5 miliardy dolarů a výdělky ve výši 1,63 dolaru na akcii zůstaly na úrovni předchozího roku. Generální ředitelka Citigroup Jane Fraser upozornila na sílu klíčových oblastí, jako je divize trhů, která zaznamenala příznivou činnost v jednotce s fixními příjmy. Segment služeb je nejrychleji rostoucí částí podnikání Citi. Nárůst emise dluhopisů a vznikající trendy v počátečním veřejném obchodování (IPO) také přispěly k růstu výsledků investičního bankovnictví. Fraser také zmínila obezřetnost, kterou mají spotřebitelé nyní začít uplatňovat při výdajích, ačkoli to nepoškodilo výsledky segmentu osobního bankovnictví. A to i přesto, že konkurence začíná sílit.

C
$62.66 $0.87 +1.41%

Výsledky velkých bank na Wall Street na začátku třetího čtvrtletí byly pozitivní, což bylo v souladu s očekáváním. Nyní bude záležet na ostatních společnostech, zda budou schopny udržet tento pozitivní trend a přispět k tomu, aby se akciový trh na konci roku uzavřel v pozitivním směru.

Vlastníte některou z těchto velkých bank?


Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.