S&P 500 ^GSPC 5,180.74 +1.03%
Nvidia NVDA $921.52 +3.79%
Meta META $465.68 +3.04%
Tesla TSLA $184.76 +1.97%
Microsoft MSFT $413.54 +1.69%
Amazon AMZN $188.70 +1.34%
Apple AAPL $181.71 -0.91%
Alphabet GOOG $169.83 +0.50%

Bitva telekomunikačních obrů. Je nyní lepší koupit AT&T nebo Verizon?

Václav Svoboda
30. 10. 2023
5 min read

I když se obě akcie po zveřejnění výsledků vrátily z nedávných minim, není pozdě je koupit. Ale která z nich je lepší investicí? Podívejme se, jak se dva telekomunikační giganti dnes srovnávají mezi sebou.

Pojďme zjistit, jak se tyto dva telekomunikační giganti srovnávají mezi sebou. Zprávy o zisku za třetí čtvrtletí jsou venku a $T+0.8% a $VZ+1.1%  se konečně odrazili ode dna na základě svých výsledků. Pro tyto telekomunikační giganty by mohly být lety trvající poklesy konečně u konce.

AT&T letos dosáhl neuvěřitelného 30letého minima. Jak tyto akcie klesaly, jejich výnosy z dividend rostly, a obě nyní nabízejí výnosy mezi 7 % a 8 %, což je řadí mezi nejlepší výplatce dividend na trhu.

AT&T vs. Verizon: Výsledky třetího čtvrtletí 

Výsledky jednoho čtvrtletí neřeknou celý příběh o žádné akcii, ale poskytují rychlý přehled o podniku a jeho směřování.

AT&T ohlásil růst tržeb o 1 % ve třetím čtvrtletí na 30,4 miliardy dolarů, přičemž tržby za služby mobility vzrostly o 3,7 %. Provozní zisk se zvýšil z 6,2 miliardy dolarů na 6,5 miliardy dolarů a prokázal solidní růst klíčových ukazatelů.

Přírůstky v počtu zákazníků s telefony vzrostly o 468 000. Míra odchodu telefonních zákazníků, což znamená procento odběratelů, kteří opustí službu, klesla z 0,84 % ve srovnání s předchozím čtvrtletím na 0,79 %.

Naopak Verizon ohlásil pokles tržeb o 2,6 % ve svém čtvrtletí na 33,4 miliardy dolarů, přičemž tržby za služby vzrostly o 2,9 % na 19,3 miliardy dolarů, a jeho provozní zisk klesl o 5 % na 7,5 miliardy dolarů. Společnost zaznamenala přírůstky telefonních zákazníků ve výši 100 000 a míru odchodu 0,9 %.

Obě společnosti zvýšily své pokyny pro volný hotovostní tok. AT&T nyní očekává volný hotovostní tok ve výši 16,5 miliardy dolarů a Verizon předpokládá volný hotovostní tok ve výši 18 miliard dolarů.

Obě společnosti ohlásily podobné trendy ve třetím čtvrtletí, ale AT&T zaznamenal růst, zatímco Verizon ne. Navíc počet telefonních zákazníků a míra odchodu u AT&T byly lepší než u Verizonu. Klesající tržby za vybavení zůstávají pro obě společnosti výzvou.

AT&T vs. Verizon: Bilanční stav 

Částečným důvodem, proč obě společnosti AT&T a Verizon působí tak levně, je zátěž dluhem. AT&T má na svém účetním výkazu dluh ve výši 138 miliard dolarů. Z toho je 11,3 miliardy dolarů, které vyprší do jednoho roku. Společnost disponuje hotovostí ve výši 7,5 miliardy dolarů.

Verizon na druhé straně ukončil své čtvrtletí s dluhem ve výši 147,4 miliardy dolarů, včetně 13 miliard dolarů dluhu splatného během následujícího roku. Kromě toho má hotovost ve výši 4,2 miliardy dolarů.

Verizon má na svém účetním výkazu výrazně méně goodwillu než AT&T, což je pozůstatek akvizic společnosti AT&T, což ho činí méně zranitelným vůči odpisům.

Vyšší dluh u Verizonu by měl být očekáván, protože jeho podnikání je rozsáhlejší. Bilance goodwillu u AT&T je problémem pouze v případě, že s ním spojené podniky selžou.

Většina investorů kupuje tyto akcie, protože jsou levné a mají vysoké výnosy, takže se podívejme, jak se mezi sebou srovnávají.

AT&T v současné době obchoduje s poměrem ceny a zisku (P/E) pouze 6,2 a dividendový výnos činí 7,44 %. Verizon má P/E poměr 6,73 a nabízí dividendový výnos 8,36 %. Mějte na paměti, že obě akcie jsou značně dražší z hlediska hodnoty firmy, což zahrnuje dluh. Vyšší dividendový výnos u Verizonu kompenzuje jeho vyšší P/E poměr.

Která investice je lepší? 

Obě společnosti se konečně vydávají na cestu uzdravování, řešící dřívější problémy, které je trápily. V případě AT&T to byla akvizice DirecTV a Time Warner, které byly od té doby odprodány.

Co se týká Verizon, znamená to zaplnění mezí v jeho síti v souvislosti se změnou na 5G, protože společnost příliš investovala do technologie s vlnovou délkou v milimetrech, která neposkytovala dostatečné pokrytí, ačkoli zavedení spektra C-band ve třetím čtvrtletí se zdá, že tento problém pomohlo vyřešit.

Obě telekomunikační společnosti jsou si velmi podobné včetně téměř identických dluhových bilancí, míry růstu a ocenění. Nicméně AT&T má zde jemnou výhodu díky své silnější výkonnosti ve třetím čtvrtletí a historii přírůstku telefonních zákazníků. Mezitím Verizon stále ztrácí telefonní zákazníky na úrovni spotřebitelů.

Investoři hledající dividendy by mohli snadno zvolit obě akcie a tím dosáhnout diverzifikace, ale z těchto dvou možností vypadá AT&T jako o chlup lepší investice.

VZ

Verizon

VZ
$39.33 $0.44 +1.13%
T

AT&T

T
$16.99 $0.14 +0.83%

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.