S&P 500 ^GSPC 5,180.74 +1.03%
Nvidia NVDA $921.52 +3.79%
Meta META $465.68 +3.04%
Tesla TSLA $184.76 +1.97%
Microsoft MSFT $413.54 +1.69%
Amazon AMZN $188.70 +1.34%
Apple AAPL $181.71 -0.91%
Alphabet GOOG $169.83 +0.50%

2 vyklesané akcie s pozitivním vývojem

Václav Svoboda
1. 11. 2023
5 min read

Zatímco jedna společnost používá špičkovou technologii k transformaci nudných sektorů, jako jsou zemědělství a stavebnictví, druhá se zaměřuje na využití příležitostí v jednom z nejžhavějších průmyslů - elektromobility (EV). Akcie společností Albemarle a Trimble jsou však o více než 50 % níže, než jejich dosavadní historická maxima, což z nich činí potenciálně atraktivní akcie vhodné k nákupu. Zde je článek o tom, co o těchto akciích potřebujete vědět.

Tyto dvě akcie vypadají, že stojí v budoucnu před velkými událostmi. Když se akciový trh zotavuje po pádu, vždy existují akcie, které bychom si přáli zakoupit na dně. Nemám na mysli pouze populární akcie, ale také akcie méně známých společností, které tichým způsobem připravují základy pro nadcházející velké události, poháněny futuristickými technologiemi nebo sekulárními trendy v jejich odvětví. Albemarle a Trimble jsou dvě takové solidní akcie, o kterých by se dalo vážně uvažovat.

Albemarle $ALB+2.1% 

Albemarle je bezpochyby akcie, o které by se mohlo velmi reálně uvažovat. Akcie za poslední rok ztratila více než polovinu své hodnoty a klesla téměř o 60 % z historického maxima. To má smysl, pokud se podíváte na dramatický pokles cen lithia. Lithiumkarbonát klesl dosud o úctyhodných 68 % a dosáhl úrovní, které jsme naposledy viděli v září 2021. Především díky zpomalení globální poptávky v důsledku nadbytku nabídky z Číny. Lithium tvoří velkou část podnikání společnosti Albemarle. Firma vyrábí širokou škálu lithiových sloučenin a výrobků a je jednou z největších lithiových těžebních společností na světě. Není tedy překvapením, že akcie klesly spolu s cenami lithia.

To, co je nepřiměřené, je však míra a rychlost pádu akcií, což Albemarle činí solidní akcií k nákupu z několika důvodů. Především jde o dlouhodobý bullish výhled pro lithium a to, jak Albemarle dokonale stojí v pozici využít příležitosti.

S elektrifikací, zejména vozidel, získávající postupně na významu ve velkých ekonomikách světa, se očekává, že poptávka po lithiu v nadcházejících letech stále poroste. Albemarle očekává, že poptávka po lithiu se mezi lety 2025 a 2030 více než zdvojnásobí, a to díky elektromobilům. Albemarle proto těžce investuje do lithiových projektů po celém světě, včetně USA, Číny, Chile, Argentiny a Austrálie, a očekává, že mezi lety 2022 a 2030 téměř trojnásobně zvýší svou kapacitu pro konverzi lithia. Společnost očekává, že objem prodeje lithia poroste v průměrném ročním tempu 20 % až 30 % mezi lety 2022 a 2027.

Navzdory veškeré pesimismu Albemarle hlásila v druhém čtvrtletí meziroční růst čistého obratu a čistého zisku o 60 %. Pro celý rok předpovídá růst prodeje na střední úrovni svého odhadu o 50 %. To by samo o sobě mělo přimět investory zvážit nákup akcií Albemarle na dlouhou dobu.

ALB
$130.78 $2.68 +2.09%

Trimble $TRMB+0.5% 

Trimble se připravuje na růst. Akcie společnosti Trimble klesly o 51 % z historického maxima, dosaženého v létě 2021. Tento pokles vytváří příležitost k nákupu. Tato společnost zabývající se polohovací technologií má významnou příležitost k růstu.

Už to není jen o přesné technologii určování polohy pro mapování (geoprostorové), stavebnictví a infrastrukturu, flotily nákladních vozidel (doprava) a řízení zemědělského vybavení (zdroje a služby). Díky modelování a analýzám od společnosti Trimble mohou zákazníci integrovat její technologii například do optimalizace tras nákladních vozidel nebo přesného řízení stavebních projektů. Tím pádem je Trimble na cestě k zlepšení svého ziskového profilu a cash flow díky prodeji více softwaru a služeb s vyšší marží zákazníkům a zároveň generování opakujících se příjmů.

Navíc, po akvizici evropského cloudu založeného na softwaru pro řízení dopravy Transporeon (uzavřeno dříve letos) se rozšiřuje geografický dosah a opakující se příjmy v oblasti dopravy. Mezitím nedávná dohoda o založení společného podniku (JV) s firmou zabývající se zemědělským vybavením AGCO (Trimble obdrží 2 miliardy dolarů v hotovosti a 15% podíl na JV), dává oběma firmám šanci na konkurenci v oblasti přesného zemědělství, kterou v současnosti vede Deere $DE+0.2%. Obě dohody mají smysl a umisťují Trimble do pozice, ve které bude moci růst silně i v následujících letech.

TRMB
$56.20 $0.27 +0.48%

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.