S&P 500 ^GSPC 5,127.79 +1.26%
Apple AAPL $183.36 +5.97%
Nvidia NVDA $887.83 +3.46%
Meta META $452.05 +2.35%
Microsoft MSFT $406.66 +2.22%
Amazon AMZN $186.24 +0.82%
Tesla TSLA $181.14 +0.63%
Alphabet GOOG $169.01 +0.33%

Začíná se po propadu o 80% tato akcie s ultra-vysokou dividendou opět uzdravovat?

Václav Svoboda
2. 11. 2023
6 min read

Finanční ukazatele společnosti se konečně obrací správným směrem. Společnost si v posledních několika čtvrtletích pěkně polepšila. Akcie tohoto realitního investičního trustu specializujícího se na zdravotnickou péči jsou momentálně asi o 80 % pod svým historickým maximem z počátku minulého roku. Několik faktorů ovlivňovalo její akciovou cenu, včetně problémů s nájemníky a zvýšených úrokových sazeb. Opravdu se blýská na lepší časy?

Tyto nepříznivé podmínky způsobily významné zhoršení finančních ukazatelů tohoto realitního investičního trustu zaměřeného na zdravotnickou péči. To donutilo společnost k provedení několika kroků směřujících k zlepšení těchto čísel. A tyto kroky se konečně začínají vyplácet. Ačkoli společnost má ještě před sebou spoustu práce, její finanční ukazatele se začínají obracet správným směrem.

Rychlé kroky k nápravě 

Společnost Medical Properties Trust $MPW+0.6% čelila dvěma významným výzvám. Několik jejích nájemníků se potýkalo s finančními obtížemi v důsledku pandemie. Rostoucí náklady a další problémy ovlivnily jejich výdělky. To mělo dopad na schopnost jednoho klíčového nájemce platit nájem (Prospect Medical) a zároveň způsobilo vážné obavy ohledně schopnosti druhého hlavního nájemce splnit své finanční závazky (Steward Health Care).

Mezitím vzrůstající úrokové sazby zvýšily náklady na půjčky pro Medical Properties. Společnost má také v následujících několika letech významné dluhy, které nelze refinancovat za výhodných podmínek s ohledem na tyto nepříznivé okolnosti.

Tyto problémy donutily realitní investiční trust (REIT) k přijetí dalších opatření k zlepšení své schopnosti čelit stávajícím výzvám. Prodejem několika nemocničních nemovitostí splatil dluh. Bohužel to snížilo jeho příjmy, což způsobilo zvýšení poměru vyplácené dividendy. To letos vedlo společnost k rozumnému kroku snížit své dividendy téměř o 50 %. Navzdory tomuto poklesu má její dividendový výnos v současné době dvoucifernou hodnotu, což naznačuje, že trh se obává dalšího možného snížení.

Začíná se zlepšovat 

Navzdory pesimismu na trhu začínají opatření společnosti Medical Properties Trust přinášet výsledky. Poměr zadluženosti se od druhého čtvrtletí zlepšil z 6,9krát na 6,8krát v nedávno ukončeném třetím čtvrtletí. Ačkoli je to stále vysoká hodnota, očekává se další zlepšení. REIT nedávno dokončil prodej svých zbývajících australských nemovitostí za 305 milionů dolarů. Zároveň pracuje na uzavření prodeje svých nemocnic v Connecticutu, které jsou nyní pronajímány společnosti Prospect. To přinese dalších 355 milionů dolarů. V říjnu také odkoupil některé dluhy na otevřeném trhu se slevou. V současné době má dostatek likvidity na splacení všech dluhů s vypršenou dobou splatnosti až do příštího roku.

Zároveň snížení dividendy společnosti zlepšilo její poměr vyplácené dividendy. Generální ředitel Ed Aldag uvedl na konferenci REIT ve třetím čtvrtletí: "Naší předchozí úrovně dividend by samotné prodeje aktiv zvýšily naši poměrovou návratnost k akcionářům na střední úroveň 80 % po zohlednění úspor na úrocích." Nicméně, po dokončení dohody na podporu společnosti Prospect by se poměr vyplácené dividendy v průběhu tohoto čtvrtletí přiblížil 100 %. Díky přizpůsobení dividendy je nyní poměr vyplácené dividendy pod 60 % (ve třetím čtvrtletí to bylo 50 %). To jí poskytuje větší polštář pro absorbování dalších prodejů aktiv. Díky nižšímu poměru vyplácené dividendy je společnost v současné době na cestě k vytvoření 335 milionů dolarů ročního volného hotovostního toku po zaplacení dividend. To jí poskytuje významný nadbytek volné hotovosti k úhradě dluhu.

Očekávají se další zlepšení. Společnost Prospect začala v září částečně platit nájemné za nemocnice, které pronajímá od Medical Properties Trust v Kalifornii. Tato úroveň platby by měla pokračovat až do března, kdy začne znovu plně platit nájemné. To zvýší hotovostní tok REIT, což pomůže snížit jeho poměr vyplácené dividendy a zadluženosti.

Společnost Medical Properties Trust pracuje také na dalších transakcích, které by urychlily její schopnost splácet dluhy. Finanční ředitel Steve Hamner uvedl na konferenci ve třetím čtvrtletí, že cílí na přibližně 2 miliardy dolarů transakcí likvidity v průběhu tří až čtyř čtvrtletí. To může pocházet z prodeje aktiv nebo zajištěných finančních transakcí.

Lze uvažovat o nákupu?

Společnost Medical Properties Trust měla za sebou několik obtížných let, kdy se potýkala s problémy nájemníků a vyššími úrokovými sazbami. Nicméně, začíná dosahovat určitého pokroku. Poměr zadluženosti začíná klesat. Toto zlepšení by se mělo zrychlit v nadcházejících čtvrtletích, kdy REIT využije uspořené hotovosti a prodej aktiv k postupnému snižování dluhu. Ačkoli má ještě hodně práce před sebou, je zřejmé, že začíná nabývat na zdraví. To začíná dělat z této investice lákavou volbu pro ty, kteří jsou ochotni přijmout více rizika za vysoký výnosový akciový titul s potenciálem velkého růstu.

MPW
$4.87 $0.03 +0.62%

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.