S&P 500 ^GSPC 5,038.65 +0.40%
Nvidia NVDA $851.25 +2.51%
Amazon AMZN $182.96 +2.21%
Apple AAPL $172.10 +1.65%
Alphabet GOOG $166.84 +0.77%
Microsoft MSFT $397.68 +0.69%
Meta META $436.60 -0.59%
Tesla TSLA $180.86 +0.48%

2 akcie na dlouhodobé držení (až do důchodu)

Václav Svoboda
5. 11. 2023
4 min read

Akcie s dividendou pomáhají investorovi udržet tento dlouhodobý pohled. Tyto společnosti obvykle patří mezi dobře zavedené firmy s předvídatelnými zisky. A reinvestování pravidelně rostoucích výplat může zvýšit výnosy v průběhu desetiletí. S těmito pozitivními faktory se pojďme podívat na dvě vynikající dividendové možnosti pro vaše portfolia. Čtěte dál, abyste se dozvěděli, proč tyto dvě akcie by mohly být stále zajímavé po mnoho let.

Procter & Gamble $PG+0.1% 

Abyste našli poslední rok, kdy Procter & Gamble nedokázal vyplatit dividendu, budete muset jít až do 80. let 19. století. Tato firma se zaměřením na spotřební zboží posílá dividendové šeky od svého založení v roce 1890 a tuto výplatu zvyšuje již 67 po sobě jdoucích let.

V průběhu této doby se na spotřebitelské výdaje změnilo hodně, ale základní síly společnosti P&G zůstávají stabilní. K nim patří dominující pozice na trhu v několika velkých segmentech, jako jsou papírové ubrusy, péče o prádlo a pleny. P&G tuto vedoucí pozici v těchto oblastech rozšiřuje desítky let, zejména díky konkurenčním aktivům, jako jsou značkování, cenová síla a inovace.

Nelze očekávat strmý růst příjmů z tohoto podnikání. Poslední zvýšení dividend od P&G činilo pouze 3 %. Avšak držení akcií po desetiletí stále pravděpodobně vygeneruje impozantní výnosy v průběhu času.

P&G generuje dostatek hotovosti, kterou vedení směřuje zpět k akcionářům prostřednictvím dividend a výdajů na odkupy akcií. Tyto zisky se přidají k předvídatelně rostoucím ziskům tohoto giganta v oblasti spotřebního zboží a tvoří klíčové složky potřebné k dosažení nadprůměrného růstu na trhu.

PG
$163.62 $0.22 +0.13%

Home Depot $HD+0.2% 

Wall Street se dnes vyhýbá trhu s prodejem stavebních materiálů , což by mohlo znamenat skvělé výnosy pro investory ochotné nakupovat během tohoto období zvýšeného pesimismu. Je fakt, že Home Depot prokázal svůj úspěch i během mnoha předchozích ekonomických poklesů, včetně hlubokého propadu, který byl součástí velké recese.

Někteří investoři se obávají dalšího poklesu na trhu nemovitostí a Home Depot skutečně pozoruje slabší trendy ve svém prodeji a klesající počet zákazníků. Přesto se rok vyvíjí přesně podle předpovědí vedení společnosti. Home Depot stále očekává pokles prodejů ve srovnatelných obchodech mezi 2 % a 5 % letošního roku, zatímco ziskové marže zůstávají stabilně nad 14 % ze všech prodejů.

Dlouhodobý výhled pro odvětví nemovitostí je pozitivní, poháněný významnými faktory, jako je stárnutí stávajícího bytového fondu, trendy v práci na dálku a demografické změny. Jak Home Depot, tak jeho konkurent Lowe's zdůraznily tyto důvody, proč zůstat optimistickými ohledně svého podnikání, i když vyšší úrokové sazby v roce 2023 zatlačují na poptávku po úpravách domů.

Mezitím můžete sbírat rostoucí dividendu od Home Depot a reinvestovat výnosy do nákupu více akcií, když ceny jdou dolů. Z nákupu dnes získáte téměř 3% roční výnos a pravděpodobně uvidíte, že tato sazba v průběhu příštích několika desetiletí významně vzroste.

HD
$332.66 $0.69 +0.21%

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.