S&P 500 ^GSPC 5,064.2 +0.91%
Nvidia NVDA $858.11 +3.34%
Amazon AMZN $184.72 +3.20%
Apple AAPL $173.03 +2.20%
Alphabet GOOG $168.46 +1.75%
Microsoft MSFT $397.84 +0.73%
Meta META $441.68 +0.57%
Tesla TSLA $180.02 +0.02%

Akcie, které by mohly zaznamenat růst v roce 2024

Václav Svoboda
10. 11. 2023
5 min read

Letošní rok zatím přinesl do trhu neutrální výsledky. Index S&P 500 táhnou hlavně velké technologické firmy především díky optimismu z oblasti umělé inteligence. Pojďme se podívat na akcie, které jsou trhem podhodnocené a mohly by zaznamenat strmý růst.

Zdroj: https://www.securityweek.com/enphase-ignores-cisa-request-to-fix-remotely-exploitable-flaws/

Přibližně polovina firem v indexu S&P 500 je momentálně v červených číslech. Je naprosto normální, že některé akcie zaostávají za benchmarkem. Její rozptyl je ale letos obzvláště výrazný a masivní. Především velké technologické akcie zamaskovaly tristní výnosy z jiných částí trhu. Dost výrazné ztráty zaznamenali energetické sektory a Reity. To vše potvrzuje výkonnost Nasdaqu nad Russell 2000, která je nejvyšší od roku 1999. Tady se ukazuje, jak technologická jména vedla rally, zatímco ostatní sektory dost zaostávaly.

Enphase Energy $ENPH+0.9% 

Společnost patří mezi nejméně výkonné akcie v rámci indexu S&P 500. Solární sektor zažívá v roce 2023 výrazné ztráty, a to jak v případě společnosti Enphase Energy, tak i SolarEdge $SEDG+2.7%, které se řadí mezi nejhorší výsledky uvedeného indexu. Akcie společnosti $ENPH+0.9% ztratily od začátku roku 70 % své hodnoty.

Důvody pro propad hodnoty akcií Enphase Energy jsou patrné, pokud se zaměříme na nedávné finanční výsledky společnosti. Nejenže nedosáhla odhadů zisku pro třetí čtvrtletí, ale snížila také své celkové odhady a poskytla pesimistické komentáře ohledně obchodního výhledu v blízké budoucnosti.

Nicméně, pro rok 2024 se očekává zlepšení pro tuto podprůměrnou akcii indexu S&P 500. Enphase předpokládá, že stabilizace zásob podpoří nárůst prodejů v druhé polovině příštího roku. Snížení úrokových sazeb, které ovlivnily několik odvětví včetně solárního, by mělo začít v druhé polovině roku 2024 s plánovaným posunem ze strany Federálního rezervního systému.

Společnost je označována za atraktivní investici pro rok 2024. Očekává se, že nižší úrokové sazby podpoří zvýšení tržeb a zlepší cenovou dostupnost produktů. Přestože aktuální násobek ceny k zisku (PE) na následujících 12 měsíců (NTM) dosahuje přibližně 23násobek, zdá se atraktivnější, když se zohlední dlouhodobý růst společnosti v širším kontextu.

Firma má ziskovou bilanci, silné peněžní toky a je schopna podporovat svůj růst. Rozšiřování do nových geografických oblastí a uvedení nových produktů na trh by mělo vést k oživení růstu, a to zejména poté, co se zásoby dodavatelského řetězce v roce 2024 vrátí na normální úroveň. Ačkoliv jsou akcie v roce 2023 na dně pro hráče v rámci indexu S&P 500, věří se, že v roce 2024 mohou očekávat zlepšení.

Disney $DIS+1.9% 

Akciový vývoj společnosti Disney v roce 2023 naznačuje, že bude i nadále podprůměrný. Zatímco Enphase vykazuje nižší výkonnost spíše v novém světle, Disney má dlouhodobě slabší trend a v letošním roce dosáhl nejnižších hodnot od roku 2014. Za posledních 5 let akcie DIS ztratily přibližně 27 %, a i když za posledních 10 let vzrostly o 20 %, výkonnost značně zaostává za indexem S&P 500.

I přesto, že akcie Disney nepřinesly akcionářům v posledním desetiletí výrazné zhodnocení, věří se, že v roce 2024 by mohly být mezi nejlepšími nákupy v rámci indexu S&P 500. Zde jsou tři důvody:

Snižování nákladů: Společnost Disney se zaměřila na snižování nákladů, což bylo klíčovým tématem v roce 2023. Přestože snahy o efektivitu nebyly tak úspěšné jako v případě Meta Platforms, Disney včera oznámil další rozsah snižování nákladů ve výši 7,5 miliardy dolarů, což je o 2 miliardy více než původní prognóza. Očekává se, že tato opatření pomohou zlepšit zisky společnosti v následujících čtvrtletích.

Ziskovost streamování: Streamovací byznys Disney byl ztrátový, ale společnost očekává, že se stane ziskovým do konce aktuálního fiskálního roku. Jakmile se toto odvětví stane ziskovým, mělo by pozitivně ovlivnit celkový výsledek a přispět k přehodnocení akcií DIS.

Přiměřené ocenění: Akcie Disney jsou obchodovány za poměrně rozumný násobek ceny k zisku ve výši 19,5násobku. To vypadá jako přiměřené ocenění, zejména s ohledem na očekávanou ziskovost streamovacího podnikání a strategické rozhodnutí generálního ředitele Boba Igera.

Společnost Disney, jakožto ikonická značka s rozsáhlým byznysem, se sice dlouhodobě potýkala se slabší výkonností, avšak věří se, že v roce 2024 se mohou očekávat pozitivní změny. Iger se snaží zlepšit zisky společnosti přesunem zaměření na ziskovost, což může přinést oživení v nadcházejícím roce.

Za posledních pár dní akcie velmi roste a očekává se, že v tom bude pokračovat i nadále.


Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.