S&P 500 ^GSPC 5,127.79 +1.26%
Apple AAPL $183.36 +5.97%
Nvidia NVDA $887.83 +3.46%
Meta META $452.05 +2.35%
Microsoft MSFT $406.66 +2.22%
Amazon AMZN $186.24 +0.82%
Tesla TSLA $181.14 +0.63%
Alphabet GOOG $169.01 +0.33%

Co může Sam Altman přinést Microsoftu? A vstoupí OpenAI na burzu?

Václav Svoboda
21. 11. 2023
6 min read

Sam Altman, spoluzakladatel a bývalý generální ředitel OpenAI, se připojil k Microsoftu jako generální ředitel nového týmu pro výzkum pokročilé umělé inteligence. Altman je jednou z nejvýznamnějších osobností v oblasti umělé inteligence a jeho příchod do Microsoftu $MSFT+2.2% je významným krokem pro společnost. Jaký to bude mít dopad?

Sam Altman, spoluzakladatel a bývalý generální ředitel OpenAI, se připojil k Microsoftu $MSFT+2.2% jako generální ředitel nového týmu pro výzkum pokročilé umělé inteligence. Altman byl odvolán z OpenAI v listopadu 2023 po nečekaném rozhodnutí správní rady.

Altman bude v Microsoftu zodpovídat za vývoj nových technologií umělé inteligence, včetně strojového učení, zpracování přirozeného jazyka a počítačového vidění. Bude také pracovat na posílení spolupráce mezi Microsoftem a OpenAI.

"Sam je jednou z nejvýznamnějších osobností v oblasti umělé inteligence," řekl Satya Nadella, generální ředitel Microsoftu. "Jeho příchod do Microsoftu je pro nás velkým přínosem."

Altman je známý svým vizionářským vedením OpenAI. Během svého působení v OpenAI se společnost stala jedním z předních světových výzkumných center v oblasti umělé inteligence. OpenAI vyvinula několik průlomových technologií, včetně ChatGPT, velkého jazykového modelu, který může generovat text, překládat jazyky, psát různé druhy kreativního obsahu a odpovídat na otázky informativním způsobem.

Je však jasné, že Altman zůstává vášnivým zastáncem vývoje bezpečné a prospěšné umělé inteligence. Jeho příchod do Microsoftu je pro společnost významným přínosem a může pomoci Microsoftu posílit jeho pozici v oblasti umělé inteligence.

Hrozí odchod zaměstnanců 

Zaměstnanci OpenAI byli z Altmanova odvolání šokováni a zklamaní. Altman byl považován za vizionářského vůdce, který byl oddaný rozvoji bezpečné a prospěšné umělé inteligence. Jeho odchod vyvolal obavy o budoucnost společnosti.

Pracovníci také vyjádřili obavy o nové vedení společnosti. Nový předseda správní rady OpenAI, Fei-Fei Li, je profesorkou počítačových věd na Stanfordské univerzitě. Její zkušenosti v oblasti výzkumu umělé inteligence jsou nepochybně cenné, ale její vedení společnosti je neznámou.

Výpověď Sam Altmana z OpenAI v listopadu 2023 vyvolala vlnu nepokojů mezi zaměstnanci společnosti. Podle interních průzkumů zvažovalo 70 % zaměstnanců OpenAI odchod ze společnosti v reakci na Altmanův odchod.

OpenAI má úzké vazby na výzkumné komunity po celém světě. Pokud společnost přichází o své nejlepší zaměstnance, může to ohrozit její schopnost pokračovat v pokroku v oblasti umělé inteligence.

Ještě není jasné, zda Altmanův odchod způsobí, že velké množství zaměstnanců OpenAI odejde. Společnost však čelí vážné krizi vedení a bude muset podniknout kroky k zajištění toho, aby si udržela své nejlepší zaměstnance.

Altmanův odchod z OpenAI byl překvapením pro mnoho lidí. Někteří zaměstnanci OpenAI reagovali na jeho odvolání výhrůžkami výpovědí.

Dopad na Microsoft $MSFT+2.2% 

Altman má pro svůj nový tým v Microsoftu ambiciózní plány. Chce, aby se tým stal lídrem v oblasti umělé inteligence a aby jeho práce měla pozitivní dopad na svět.

Jeho příchod do Microsoftu byl pro společnost významným přínosem. Altman je jedním z nejvýznamnějších osobností v oblasti umělé inteligence a jeho zkušenosti a znalosti mohou pomoci Microsoftu posílit jeho pozici v této oblasti.

Také určitě posílil spolupráci mezi Microsoftem a OpenAI. Microsoft a OpenAI již spolupracují na vývoji řady umělých inteligenčních technologií, včetně ChatGPT.

Očekává se, že Altmanův příchod do Microsoftu bude mít pozitivní dopad na akcie společnosti. Akcie Microsoftu v reakci na Altmanův příchod vzrostly o 2 %.

Altmanův tým bude zaměřen na vývoj nových technologií umělé inteligence, které budou sloužit k řešení skutečných problémů. Bude se zaměřovat na oblasti jako například:

Zdravotnické péče, které budou pomáhat lékařům a zdravotnickým pracovníkům poskytovat lepší péči pacientům.

Vzdělávání, které budou pomáhat studentům a učitelům učit se efektivněji.

Pracovní prostředí, které budou pomáhat lidem v práci být produktivnějšími a kreativnějšími.

Společnost, které budou pomáhat řešit problémy, jako je změna klimatu a sociální nerovnost.

Altmanův tým bude také spolupracovat s výzkumnými komunitami po celém světě, aby podpořil vývoj bezpečné a prospěšné umělé inteligence.

Altman věří, že umělá inteligence má potenciál změnit svět k lepšímu. Jeho tým je odhodlán vyvíjet technologie, které budou k tomuto cíli přispívat.

Kdy bude OpenAI na akciové burze?

Společnost je stále soukromou společností, která je vlastněna skupinou investorů, včetně Elona Muska, Billa Gatese a Petera Thiela.

OpenAI v minulosti zvažovala vstup na akciovou burzu, ale nakonec se rozhodla zůstat soukromou společností. Důvodem bylo, že chtěla mít větší kontrolu nad svým vývojem a zajistit, aby její technologie byly používány pro dobro.

Očekává se, že OpenAI v budoucnu vstoupí na akciovou burzu, ale zatím není jasné, kdy se tak stane.

Závěr

Altmanův odchod z OpenAI a jeho příchod do Microsoftu byly významnými událostmi v oblasti umělé inteligence. Očekává se, že tyto události budou mít dlouhodobý dopad na obě společnosti. Vítězně z toho vyšla firma Microsoft $MSFT+2.2%, která díky Altmanovi významně posiluje svoji pozici ve světě AI.

MSFT

Microsoft

MSFT
$406.66 $8.82 +2.22%

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.