S&P 500 ^GSPC 5,214.08 +0.51%
Nvidia NVDA $887.47 -1.84%
Tesla TSLA $171.97 -1.57%
Apple AAPL $184.57 +1.00%
Amazon AMZN $189.50 +0.80%
Meta META $475.42 +0.60%
Microsoft MSFT $412.32 +0.43%
Alphabet GOOG $171.58 +0.25%

Visa vs. Mastercard. Která firma je lepší?

Václav Svoboda
23. 11. 2023
6 min read

Visa a Mastercard jsou dva největší poskytovatelé platebních karet na světě. Obě společnosti mají silné tržní postavení, stabilní finanční výsledky a potenciál k dalšímu růstu. Která z nich je ale přeci jen lepší? Pojďme si obě firmy představit a zjistit o nich aktuální informace.

Zdroj: https://navi.com/blog/visa-vs-mastercard/

Visa $V+0.5% 

Společnost Visa, Inc. je nadnárodní společnost se sídlem v San Franciscu v Kalifornii, Spojených státech. Visa byla založena v roce 1958 jako National BankAmericard Association. V roce 1970 se společnost přejmenovala na Visa. Visa je veřejně obchodovatelnou společností od roku 1970.

Obchodní model

Visa je asociací, která propojuje finanční instituce, které vydávají karty Visa, s obchodníky, kteří karty Visa přijímají. Visa neprodukuje ani nevydává karty Visa. Namísto toho poskytuje finančním institucím licenci k používání její značky a technologie.

Produkty a služby

Visa nabízí širokou škálu produktů a služeb, včetně:

  • Platební karty: Visa nabízí širokou škálu platebních karet, včetně kreditních karet, debetních karet, předplacených karet a obchodních karet.
  • Platební řešení: Visa nabízí platební řešení pro podniky všech velikostí. Tato řešení zahrnují platební terminály, online platby a mobilní platby.
  • Technologie: Visa investuje do nových technologií, jako jsou bezkontaktní platby, platby v reálném čase a blockchain.

Tržní postavení

Visa je největším poskytovatelem platebních karet na světě. V roce 2022 měla Visa tržní podíl 54 %. Visa je zastoupena ve více než 200 zemích a oblastech po celém světě.

Poslední finanční výsledky Q3 2023

Během třetího čtvrtletí firmy zaznamenaly růst čistého zisku na 4,7 miliardy USD (nárůst o 19 %) a tržby dosáhly 8,6 miliardy USD (nárůst o 11 %). Platební objem se zvýšil o 9 % a mezinárodní platby mimo Evropu o 18 %.

Celkový čistý zisk za fiskální rok 2023 dosáhl 17,3 miliardy USD (nárůst o 15 %) a tržby vzrostly na 32,7 miliardy USD (nárůst o 11 %). Platební objem rovněž vzrostl o 9 % a mezinárodní platby mimo Evropu dokonce o 25 %. Ryan McInerney, generální ředitel, vyjádřil důvěru v silné výsledky i v následujícím fiskálním roce navzdory geopolitické a ekonomické nejistotě.

V

Visa

V
$278.54 $1.35 +0.49%

Mastercard $MA+0.2% 

Mastercard je nadnárodní společnost se sídlem v Purchase v New Yorku, Spojených státech.

Mastercard byla založena v roce 1966 jako Interbank Card Association. V roce 1979 se společnost přejmenovala na Mastercard. Mastercard je veřejně obchodovatelnou společností od roku 2006.

Obchodní model

Mastercard je asociací, která propojuje finanční instituce, které vydávají karty Mastercard, s obchodníky, kteří karty Mastercard přijímají. Mastercard neprodukuje ani nevydává karty Mastercard. Namísto toho poskytuje finančním institucím licenci k používání její značky a technologie.

Produkty a služby

Mastercard nabízí širokou škálu produktů a služeb, včetně:

  • Platební karty: Mastercard nabízí širokou škálu platebních karet, včetně kreditních karet, debetních karet, předplacených karet a obchodních karet.
  • Platební řešení: Mastercard nabízí platební řešení pro podniky všech velikostí. Tato řešení zahrnují platební terminály, online platby a mobilní platby.
  • Technologie: Mastercard investuje do nových technologií, jako jsou bezkontaktní platby, platby v reálném čase a blockchain.

Tržní postavení

Mastercard je druhým největším poskytovatelem platebních karet na světě. V roce 2022 měla Mastercard tržní podíl 46 %. Mastercard je zastoupena ve více než 200 zemích a oblastech po celém světě.

Poslední finanční výsledky za Q3 2023

Čistý zisk vzrostl o 28 % na 3,2 miliardy dolarů, tržby o 14 % na 6,5 miliardy dolarů. Objem plateb stoupl o 11 % a nákupy o 12 % v místních měnách; mezinárodní platební objem vzrostl o 21 %. Provozní náklady jen mírně stouply, o 2 %, resp. 10 % po úpravě o mimořádné položky, hlavním důvodem byly vyšší osobní náklady. Vedení společnosti vyjádřilo spokojenost s robustním růstem tržeb a zisku, zdůrazňují odolnost podnikání a sílu spotřebitelských výdajů. Navzdory ekonomickým nejistotám je Mastercard díky svému rozmanitému modelu dobře postavený k využití příležitostí na poli plateb a služeb.

MA
$455.49 $0.72 +0.16%

Je na tom lépe $MA+0.2% nebo $V+0.5%?

Visa a Mastercard jsou dva největší poskytovatelé platebních karet na světě. Obě společnosti mají silné tržní postavení a stabilní finanční výsledky. V posledních letech jejich akcie rostly velmi rychle a přinesly investorům vysoké zhodnocení.

Tržní kapitalizace

Visa má vyšší tržní kapitalizaci než Mastercard. V listopadu 2023 je tržní kapitalizace Visa 420 miliard dolarů, zatímco tržní kapitalizace Mastercard je 380 miliard dolarů. To znamená, že Visa je větší společností a má větší tržní podíl.

Tržby a zisk

Tržby a zisk obou společností rostou stabilním tempem. V roce 2022 dosáhly tržby Visa 292 miliard dolarů a zisk 12,7 miliard dolarů. Tržby Mastercard v roce 2022 dosáhly 240 miliard dolarů a zisk 8,2 miliard dolarů.

Dividenda

Obě společnosti vyplácejí pravidelnou dividendu. Dividendový výnos Visa je 0,78 %, zatímco dividendový výnos Mastercard je 0,59 %.

Růstový potenciál

Obě společnosti mají potenciál k dalšímu růstu. Visa je zaměřena především na trhy v Severní Americe a Evropě, zatímco Mastercard má větší podíl na trzích v Asii a Africe. Obě společnosti také investují do nových technologií, jako jsou bezkontaktní platby a platby v reálném čase.

Která akcie je lepší koupě?

Obě akcie Visa a Mastercard jsou dobrou investicí. Obě společnosti mají silné tržní postavení, stabilní finanční výsledky a potenciál k dalšímu růstu. Nyní se prodávají obě společnosti vysoko nad úrovní svých férových cen.

Pro investory, kteří hledají společnost s vyšším tržním podílem a větším potenciálem k dalšímu růstu, může být lepší volbou Visa. Pro investory, kteří hledají společnost s vyšší dividendou a menším rizikem, může být lepší volbou Mastercard.

Závěr

Obě akcie Visa a Mastercard jsou dobrou investicí do dlouhodobého portfolia. Investor by měl při výběru akcie zvážit své individuální investiční cíle a toleranci k riziku.


Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.