S&P 500 ^GSPC 5,127.79 +1.26%
Apple AAPL $183.36 +5.97%
Nvidia NVDA $887.83 +3.46%
Meta META $452.05 +2.35%
Microsoft MSFT $406.66 +2.22%
Amazon AMZN $186.24 +0.82%
Tesla TSLA $181.14 +0.63%
Alphabet GOOG $169.01 +0.33%

Svět hoří a akcie rostou?! | Investiční Memento #57

Purple Trading
24. 11. 2023
3 min read

https://youtu.be/dqf4yMqwup8

Máte rádi memečka? Protože analytici, investoři a obchodníci je přímo milují a mnohdy se jimi informují o aktuálně nejdůležitějších investičních událostech. Investor a člen Purple Trading Clubu, Petr Lajsek, pro vás každý týden prochází internetové diskuze a fóra a sbírá ty nejpovedenější z vtípků. Ty pak rozebere, dodá k nim kontext a doplňující informace z trhů. To vše pak shrne do videa, na které se stihnete podívat u odpoledního kafe. Dnes vyšlo v pořadí již 57. vydání Investičního Mementa. Na co se můžete těšit?

Ještě před pár dny svět téměř hořel, americké akcie však mnohdy atakují historická maxima. Co za tímto růstem stojí? Nejprve se musíme podívat na americký trh práce, který konečně trochu ochladl. Proč je růst nezaměstnanosti pro trhy pozitivní? To si povíme v dnešním díle. Velký podíl na současné náladě na trzích však měla zejména inflace za říjen. Ta ukázala na zajímavý pokles, který pak reflektovaly výnosy dluhopisů a americký dolar. Velkým pozitivem je také shoda demokratů a republikánů ohledně dalšího financování americké vlády. Zde jsem čekal mnohem větší zádrhel. Na trzích tak panuje obrovská rally, jen S&P 500 od svého dna v říjnu vyskočilo o 10 %. Bude tato rally pokračovat příští rok? A dočkáme se historických maxim?

Elon Musk se rozhodně nenudí. Jeho poslední dva týdny by asi stačily na sáhodlouhý román. Nejprve mohl vyhlásit velké vítězství, jeden z největších odpůrců Tesly totiž uzavírá svůj fond. Spekulovat dlouhodobě proti akciím Tesla se totiž nevyplácí. Elon Musk také spustil svou konkurenci pro ChatGPT s názvem Grok. Ten by měl být poněkud sarkastický a hlavně mít přístup k současným událostem. Proč si ho však asi málokdo vyzkouší? Méně radosti mu však přináší sociální síť X, které asi brzy zase klesnou tržby. Investice do reklam na X totiž pozastavily společnosti Apple, Disney, Oracle nebo IMB. Jaký je důvod?

Podíváme se také na dvě zajímavé ságy - kolem OpenAI a Binance. Společnost, která stojí za populárním ChatGPT, se přes minulý víkend doslova otřásla v základech. Vyhozen byl totiž její zakladatel a CEO Sam Altman. Proč k tomu došlo? A akcie které společnosti z toho výrazně těžily? Situace kolem OpenAI je přinejmenším úsměvná, nakonec měla totiž zajímavý twist. Méně úsměvů nyní asi uvidíme v centrále Binance. Americké úřady totiž ukončily dlouhodobé vyšetřování a společnosti uložily pokutu přes 4 miliardy dolarů. Co přesně v Binance provedli? CEO společnosti navíc bude muset odstoupit a hrozí mu vězení. Potká se tak brzy se svým velkým rivalem z FTX? A jak na situaci reaguje bitcoin? Odpověď naleznete v dnešním dílu Investičního Mementa!



Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.