S&P 500 ^GSPC 5,214.08 +0.51%
Nvidia NVDA $887.47 -1.84%
Tesla TSLA $171.97 -1.57%
Apple AAPL $184.57 +1.00%
Amazon AMZN $189.50 +0.80%
Meta META $475.42 +0.60%
Microsoft MSFT $412.32 +0.43%
Alphabet GOOG $171.58 +0.25%

2 zajímavé akcie ze sektoru healthcare

Václav Svoboda
24. 11. 2023
7 min read

Dnes se podíváme na dvě akcie ze zdravotnického sektoru. První z nich pomáhá společnostem lépe plánovat a předvídat budoucnost, zatímco druhá je lídrem v oblasti inovací v oblasti léčiv a zdravotnického materiálu.

Zdroj: https://finance.yahoo.com/news/anaplans-ipo-know-200934647.html

Sektor healthcare zahrnuje společnosti, které se zabývají péčí o zdraví, včetně farmaceutických společností, zdravotnických zařízení a poskytovatelů zdravotnických služeb. Tento sektor je obecně považován za defenzivní, což znamená, že je odolný vůči ekonomickým výkyvům.

Akcie sektoru jsou obecně považovány za bezpečnou investici, protože poptávka po zdravotnických službách je stabilní, i když se ekonomika mění. Akcie tohoto sektoru mohou být také ziskové, protože společnosti v tomto sektoru mohou generovat vysoké zisky.

Anaplan: Cloudový software pro plánování a prognózy

$PLAN+0.6% je americká společnost, která poskytuje cloudový software pro plánování a prognózy. Společnost byla založena v roce 2006 a její produkty jsou používány společnostmi z různých odvětví, včetně zdravotnictví, výroby, maloobchodu a finančních služeb.

$PLAN+0.6%nabízí širokou škálu funkcí, které umožňují společnostem plánovat a prognózovat své finanční výsledky, operační výkonnost a další klíčové ukazatele výkonnosti. Společnost také poskytuje integraci s dalšími systémy, jako jsou ERP systémy, CRM systémy a BI systémy.

$PLAN+0.6% je lídrem na trhu cloudového softwaru pro plánování a prognózy. Společnost má více než 3 000 zákazníků po celém světě a její tržby v roce 2022 dosáhly 1,2 miliardy USD.

Finanční výsledky 

Zdá se, že jde o společnost s dobrým finančním zdravím. Společnost má nízký dluh, vysoké ziskové marže a generuje pozitivní volné cash flow.

Celkový příjem byl 169,2 milionu dolarů, což je nárůst o 30,3 % oproti předchozímu roku.

Příjem z předplatného byl 152,3 milionu dolarů, což je nárůst o 28,7 % oproti předchozímu roku.

Zbývající závazky činily 1,1 miliardy dolarů, což je nárůst o 33,5 % oproti předchozímu roku.

GAAP provozní ztráta byla 60,1 milionu dolarů nebo 35,5 % z celkového příjmu, oproti 49,6 milionu dolarů v prvním čtvrtletí fiskálního roku 2022 nebo 38,2 % z celkového příjmu. GAAP ztráta na akcii byla 0,39 dolaru, oproti 0,36 dolaru v prvním čtvrtletí fiskálního roku 2022.

Vypadá to, že má rostoucí růstový potenciál. Společnost se zaměřuje na expanzi do nových trhů a na vývoj nových produktů a služeb. Také těží z trendu digitalizace a cloud computingu.

Zajímavosti o $PLAN+0.6%

Anaplan je společnost, která má silnou komunitu uživatelů. Společnost pravidelně pořádá akce a události pro své zákazníky a partnery. Tato komunita pomáhá společnostem Anaplan sbírat zpětnou vazbu a zlepšovat své produkty a služby.

Je to také jediná společnost, která nabízí cloudový software pro plánování a prognózy, který je plně integrován s ostatními systémy, jako jsou ERP systémy, CRM systémy a BI systémy. Tato integrace umožňuje společnostem efektivněji plánovat a prognózovat svou činnost.

Závěr

Anaplan je zajímavou investicí pro investory, kteří hledají společnost s rostoucími tržbami a zisky. Společnost má silnou finanční pozici a rostoucí růstový potenciál. Anaplan také těží z trendu digitalizace a cloud computingu.

Investorům je však třeba uvědomit si, že Anaplan je stále růstová společnost, což znamená, že je spojena s určitým rizikem.

PLAN
$63.73 $0.37 +0.58%

Abbott Laboratories: Zkušený hráč v oblasti zdravotnictví

Společnost Abbott Laboratories je jednou z nejstarších a nejúspěšnějších farmaceutických společností v USA. Společnost se zabývá vývojem, výrobou a prodejem zdravotnických produktů a služeb v různých oblastech, jako jsou kardiovaskulární, diabetická, diagnostická, neuromodulační, nutriční a farmaceutická péče Mez nejznámější značky patří Similac, PediaSure, Biaxin atd.

$ABT-0.3% byla založena v roce 1888 lékařem a majitelem lékárny Wallace Calvinem Abbottem, který začal vyrábět alkaloidní pilulky z rostlinných a bylinných extraktů. Tyto pilulky byly určeny pro lékaře, kteří chtěli poskytovat svým pacientům přesnější a účinnější léčbu. Společnost Abbott byla jednou z průkopníků vědecké farmacie a rozšiřovala své podnikání, aby vyhověla rostoucím globálním zdravotním potřebám. Společnost Abbott vstoupila do nových oblastí lékařského výzkumu, jako jsou vitamíny, intravenózní roztoky, anestetika, antibiotika, testy na AIDS a srdeční implantáty.

$ABT-0.3% je veřejně obchodována na newyorské burze cenných papírů pod symbolem ABT. K 24. listopadu 2023 měla společnost tržní kapitalizaci 178,3 miliardy USD a cenu akcie 102,7 USD. Společnost vyplácí dividendy ve výši 2,04 USD na akcii, což odpovídá dividendovému výnosu 2 %. Společnost má více než 115 000 zaměstnanců a působí ve více než 160 zemích.

$ABT-0.3% má vizi být nejlepší zdravotnickou společností na světě. Společnost se snaží zlepšovat životy lidí tím, že poskytuje cenově dostupné zdravotnické produkty a služby. Společnost Abbott se také angažuje v sociální odpovědnosti a podporuje různé iniciativy zaměřené na zlepšení zdraví, vzdělání a životního prostředí. Společnost Abbott je také členem koalice Abbott Pandemic Defense, která se snaží objevovat neznámé patogeny a připravit se na budoucí pandemie.

Finanční výsledky

Společnost Abbott Laboratories ohlásila výsledky za třetí čtvrtletí roku 2023. Bez zahrnutí tržeb z testování na covid vykázala dvouciferný organický růst ve všech čtyřech hlavních divizích. Toto je již třetí po sobě jdoucí čtvrtletí, kdy firma dosahuje dvouciferného růstu v základním byznysu. Celkové tržby dosáhly 10,1 miliardy dolarů, s organickým růstem základního byznysu ve výši 13,8%. Meziročně tržby klesly o 2,6%, což je způsobeno poklesem tržeb z testování na covid. Upravený zisk na akcii činil 1,14 USD, zatímco podle GAAP dosáhl 0,82 USD.

Nutriční portfolio vedlo v růstu s největším organickým nárůstem (18,1%), následované Zdravotnickými prostředky (14,7%), Generickými léky (11,1%) a Diagnostikou (10,1%). Tyto výsledky naznačují, že firma dosahuje růstu i bez příjmů z testování na covid, což svědčí o úspěšných investicích provedených během pandemie.

Závěr

Abbott Laboratories je diverzifikovaná společnost s silným zastoupením v oblasti zdravotnictví. Společnost má stabilní historii růstu a je dobře připravena na budoucnost.

Výsledky za 3. čtvrtletí roku 2023 ukazují, že se společnosti daří i bez covidových tržeb. Dvousciferný růst základního byznysu je pozitivním znamením pro investory, kteří hledají společnost s potenciálem k růstu.

Investice společnosti Abbott do nových produktů a služeb jsou dalším příznivým faktorem. Společnost se zaměřuje na vývoj produktů a služeb, které jsou odolné vůči cyklům hospodářského cyklu.

ABT
$104.67 -$0.27 -0.26%

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.