S&P 500 ^GSPC 5,201.37 +0.26%
Nvidia NVDA $889.34 -1.63%
Amazon AMZN $189.52 +0.81%
Alphabet GOOG $170.29 -0.51%
Apple AAPL $183.64 +0.49%
Microsoft MSFT $411.44 +0.22%
Tesla TSLA $174.45 -0.15%
Meta META $473.10 +0.11%

Co je nového u dvou známých akcií z oděvního průmyslu?

Václav Svoboda
27. 11. 2023
6 min read

V tomto článku se dozvíte o dvou zajímavých akciích z oděvního průmyslu, které mají různé strategie a výsledky. Jedna je sportovní značka, která se snaží překonat konkurenci a kontroverze, ale stále roste a zvyšuje své zisky. Druhá je luxusní konglomerát, který profitoval z oživení poptávky v Asii a USA, a také provedl několik strategických akvizic a restrukturalizací. Dozvíte se více o jejich podnikání, výsledcích a co se událo nového za poslední měsíc.

Nike $NKE+0.1% Slavná americká sportovní značka

Nike je americká nadnárodní společnost, která navrhuje, vyvíjí, vyrábí a prodává sportovní obuv, oblečení, vybavení a služby. Společnost byla založena v roce 1964 Billem Bowermanem a Philem Knightem a sídlí v Beavertonu ve státě Oregon.

Nike má více než 1100 obchodů ve 170 zemích a spolupracuje s mnoha slavnými sportovci jako jsou Cristiano Ronaldo, Serena Williams nebo LeBron James.

Akcie Nike $NKE+0.1% se v současné době obchodují za cenu okolo 107 USD za akcii. V posledním měsíci vzrostly o 9 %, ale stále jsou o téměř polovinu pod svým historickým maximem, kterého dosáhly v roce 2021.

Mezi hlavní důvodu poklesu patří růst inflace, který vedl k vyšším nákladům pro Nike, což negativně ovlivnilo jeho zisky.

Silný prodej v Číně

V třetím čtvrtletí roku 2023 vzrostl o 20 %, což je nad očekáváním analytiků, kteří čekali růst 15 %. Tento růst je způsobena především silnou poptávkou po sportovním zboží a velkými marketingovými kampaněmi, které pomohly zvýšit povědomí o značce a poptávku po produktech.

Růst prodeje v Číně je pozitivním signálem pro společnost. Čína je druhým největším trhem pro Nike a růst prodeje v této zemi by mohl pomoci společnosti překonat některé z výzev, kterým čelí v jiných částech světa.

Prodej v Číně dosáhl ve třetím čtvrtletí roku 2023 3,7 miliardy USD. Zvýšil se ve všech kategoriích produktů, včetně běžeckého a basketbalového vybavení a oblečení. Nike zvýšil svou přítomnost v Číně prostřednictvím nových maloobchodních prodejen a online prodejních kanálů.

Růst online prodeje

Nike pokračuje v posilování svých online prodejních kanálů, což mu pomáhá lépe oslovit zákazníky po celém světě. V roce 2023 společnost oznámila, že online prodeje vzrostly o 16 %, což je nad očekáváním analytiků.

Zákazníci stále více preferují pohodlí online nakupování, které jim umožňuje nakupovat z pohodlí domova nebo kanceláře. Nike rozšiřuje svou nabídku produktů online, což zákazníkům poskytuje více možností výběru. Dále investuje do online marketingu, který pomáhá zvýšit povědomí o značce a poptávku po jeho produktech.

Růst online prodeje je pozitivním signálem pro Nike. Společnost je dobře postavena k tomu, aby pokračovala v růstu v tomto kanálu prodeje v příštích letech.

Online prodeje společnosti Nike dosáhly v roce 2023 13,5 miliardy USD. Zvýšily se ve všech regionech, včetně Severní Ameriky, Evropy, Asie a Latinské Ameriky.

Nike také investoval do nových online funkcí, jako je personalizovaný nákup a možnost vracet zboží online.

Nové trendy v oblasti

Společnost se zavázala k tomu, že do roku 2025 bude používat pouze udržitelné materiály. Tento krok by mohl zvýšit náklady pro Nike, ale také by mohl zlepšit jeho pověst a přilákat nové zákazníky.

$NKE+0.1% investuje do nových technologií, které jí pomohou lépe oslovit zákazníky a zlepšit své obchodní procesy. Tento krok by mohl zvýšit zisky v dlouhodobém horizontu.

NKE

Nike

NKE
$93.66 $0.07 +0.07%

LVMH $MC.PA-0.1% Luxusní konglomerát s rekordními výsledky

LVMH je francouzský konglomerát, který se zabývá výrobou a prodejem luxusního zboží. Společnost vlastní více než 70 prestižních značek, jako jsou například Louis Vuitton, Dior, Moët & Chandon, Fendi, Givenchy, Bulgari, Sephora nebo Tiffany & Co. Akcie LVMH jsou obchodovány na pařížské burze pod symbolem MC a na německé burze pod symbolem MOH.

Co říkají výsledky

V posledním měsíci se akcie LVMH také výrazně zdražily, což souvisí s vynikajícími výsledky za třetí čtvrtletí 2023, které LVMH zveřejnil 12. října. Společnost vykázala tržby 17,6 miliardy eur, což je meziročně nárůst o 20 %. Všechny segmenty společnosti vykázaly silný růst, přičemž největší příspěvek měl segment módy a kůže, který zaznamenal růst tržeb o 28 %. Společnost také profitovala z oživení poptávky po luxusním zboží v Asii a USA, které kompenzovalo slabší výkon v Evropě kvůli pandemii.

Strategické kroky

LVMH také oznámil několik strategických kroků, které mají posílit jeho pozici na trhu. Společnost dokončila akvizici amerického klenotníka Tiffany & Co. za 15,8 miliardy dolarů, což je největší akvizice v historii LVMH. Společnost také získala 60% podíl ve společnosti Off-White, která je známá svou streetwear módou. Společnost také plánuje otevřít nové obchody a rozšířit svou nabídku produktů.

Jak si nyní vede

Akcie LVMH se v posledním měsíci obchodovaly v rozmezí 673 až 718 eur a stále se drží pod svým vrcholem z května letošního roku. Tržní kapitalizace společnosti je 326,4 miliardy eur. Akcie nabízejí dividendový výnos 1,79 % a mají poměr cena/zisk 22,13.

Podle těchto kritérií se zdá, že akcie je lehce nadhodnocená. Nicméně jedná se o velmi kvalitní společnost, která má určitě co investorům nabídnout.

MC.PA

LVMH

MC.PA
€787.10 -€0.80 -0.10%

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.