S&P 500 ^GSPC 5,127.79 +1.26%
Apple AAPL $183.36 +5.97%
Nvidia NVDA $887.83 +3.46%
Meta META $452.05 +2.35%
Microsoft MSFT $406.66 +2.22%
Amazon AMZN $186.24 +0.82%
Tesla TSLA $181.14 +0.63%
Alphabet GOOG $169.01 +0.33%

Investiční i životní moudrost Charlieho Mungera v 15 citátech

Redakce Bulios
29. 11. 2023
6 min read

V úterý večer svět obletěla smutná zpráva, že legendární investor a celoživotní parťák Warrena Buffetta zemřel ve věku úctyhodných 99 let. Moudrost a filozofie Charlieho Mungera tu s námi však budou navždy, tak si pojďme v několika větách zopakovat, co tento investor řekl o investování i životě.

Jako Buffettův nejbližší obchodní partner a "pravá ruka" se Munger po více než čtyři desetiletí podílel na růstu společnosti Berkshire Hathaway $BRK-B+0.1% do podoby obřího diverzifikovaného holdingu s tržní kapitalizací přes 780 miliard dolarů (k listopadu 2023) a dceřinými společnostmi působícími v pojišťovnictví, nákladní železniční dopravě, výrobě/distribuci energie, výrobě a maloobchodu.

Kromě toho, že Munger působil jako nezávislý ředitel společnosti Costco Wholesale Corporation, byl také předsedou představenstva společnosti Daily Journal Corporation, právnického vydavatelství se sídlem v Los Angeles, které se zabývá softwarem na trhu automatizovaného soudního zpravodajství. V letech 1984 až 2011 zastával funkci předsedy a generálního ředitele společnosti Wesco Financial Corporation, dceřiné společnosti Berkshire Hathaway.

Veřejnosti známější Buffett vždy připisoval Mungerovi zásluhu na tom, že se Berkshire při hodnotovém investování řídila osvědčenou Mungerovou mantrou: "Zapomeňte na to, co víte o nakupování férových podniků za skvělé ceny; místo toho nakupujte skvělé podniky za férové ceny."

Jaké další hodnoty a myšlenky Charlie Munger vyznával?

Munger o psychologii investování 

Úspěšné investování znamená ovládnout své emoce:

1: "Spousta lidí s vysokým IQ je příšernými investory, protože mají příšernou povahu. A proto říkám, že mít určitý druh temperamentu je důležitější než mozek. Musíte mít pod kontrolou syrové iracionální emoce. Potřebujete trpělivost a disciplínu a schopnost snášet ztráty a nepřízeň osudu, aniž byste se zbláznili. Potřebujete schopnost nenechat se pobláznit extrémním úspěchem."

Nesmíme také podléhat přehnané sebedůvěře.

2: "Je pozoruhodné, jak velkou dlouhodobou výhodu lidé jako my získali tím, že se snažili důsledně nebýt hloupí, místo aby se snažili být velmi inteligentní."

To znamená, že se Munger nikdy nebál přiznat vlastní omezenost tváří v tvář humbuku a "další velké věci":

3: "Pro investování mám tři koše: ano, ne a příliš těžké na pochopení."

Investoři jsou často v pokušení nakupovat akcie kvůli FOMO, ale Munger se staví jednoznačně proti tomuto závistivému chování.

4: "Závist je opravdu hloupý hřích, protože je to jediný hřích, který vás nikdy nemůže bavit. Je v něm spousta bolesti a žádná zábava. Proč bys chtěl do toho vozíku nasednout?".

Navíc si myslí, že bychom neměli příliš spěchat:

5: "Touha po rychlém zbohatnutí je dost nebezpečná."

Munger upřednostňuje přístup pomalého, ale o to bezpečnějšího bohatnutí:

6: "Žijte v rámci svých příjmů a šetřete, abyste mohli investovat."

Munger o dlouhodobém myšlení 

Charlie věřil, že trpělivost je tajnou zbraní každého investora.

7: "Jako investorovi vám pomůže čekání a spousta lidí prostě čekání nevydrží. Pokud jste nedostali gen odloženého uspokojení, musíte se hodně snažit, abyste to překonali."

Munger byl totiž spolu s Buffettem zastáncem strategie "kup a drž":

8: "Jsme příznivci vkládání velkých částek, kdy už nebudeme muset dělat další rozhodnutí."

Charlie vždy považoval správné investování za dlouhodobou hru, která se vyplatí až po čase:

9: "Velké peníze nejsou v nákupu nebo prodeji, ale v čekání."

Munger o úspěchu 

Mnohé z Charlieho nejlepších postřehů platí stejně dobře pro život jako pro investování...

10: "Každý den se snažte být o něco moudřejší, než jste byli, když jste se probudili. Plňte své povinnosti poctivě a dobře. Den po dni se snažte postupovat po centimetrech."

Navzdory svým neocenitelným znalostem zůstal Munger vždy obdivuhodně skromný:

11: "Přiznat si, co nevíš, je úsvitem moudrosti."

A uznává, že všichni občas selháváme:

12: "Není možné žít přiměřený život bez mnoha chyb. Ve skutečnosti je jedním z triků k úspěšnému životu to, abyste zvládli chyby. Neschopnost zvládnout psychické strádání je běžným způsobem, jak lidé přicházejí na mizinu."

Pozitivní je, že rosteme právě tím, že se učíme ze svých chyb:

13: "Nejdůležitější je vědět, kde jste kompetentní a kde ne. Lidská mysl se vás snaží přesvědčit, že jste chytřejší, než jste. Uznávejte své chyby a učte se z nich."

Ale možná jednou z nejlepších Mungerových rad je investovat do vlastního charakteru a postavení v rámci své profese a komunity:

14: "Chcete-li získat to, co chcete, zaslužte si to, co chcete. Důvěru, úspěch a obdiv si zasloužíte. Je to tak jednoduchá myšlenka. Je to takříkajíc zlaté pravidlo: Chtějte světu dodat to, co byste si koupili, kdybyste byli na druhé straně."

15: "Nezapomeňte, že pověst a integrita jsou vaším nejcennějším majetkem - a můžete o ně přijít během okamžiku."

Munger často prohlašoval, že vysoké etické standardy jsou nedílnou součástí jeho filozofie - a jeho nepopíratelného úspěchu.

Zdroj: Munger Quotes, JustETF, Investopedia, CNBC


Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.