S&P 500 ^GSPC 5,127.79 +1.26%
Apple AAPL $183.36 +5.97%
Nvidia NVDA $887.83 +3.46%
Meta META $452.05 +2.35%
Microsoft MSFT $406.66 +2.22%
Amazon AMZN $186.24 +0.82%
Tesla TSLA $181.14 +0.63%
Alphabet GOOG $169.01 +0.33%

Berkshire Hathaway: Konec jedné éry

Václav Svoboda
30. 11. 2023
7 min read

Smrt Charlieho Mungera, místopředsedy společnosti Berkshire Hathaway, ukončila jednu éru a zanechala Warrena Buffetta jako jedinou investiční legendu konglomerátu. Zároveň upozornila na manažery, kteří dosud působili v jejich stínu. O koho přesně jde a co mohou nabídnout?

Greg Abel (CNBC)

Berkshire Hathaway $BRK-B+0.1% je jednou z mála společností, které jsou tak úzce spojeny se svými lídry, kteří se znali více než šest desetiletí a posledních 45 let spolupracovali jako předseda a místopředseda představenstva tohoto konglomerátu se sídlem v Omaze v Nebrasce.

Munger zemřel v úterý, pět týdnů před svými 100. narozeninami. Otevřel tak cestu místopředsedům Berkshire Gregu Abelu a Ajitu Jainovi, kteří vedou pojišťovací a nepojišťovací divize a nyní jsou hlavními poradci a důvěrníky 93letého Buffetta. Abel a Jain se stali místopředsedy v roce 2018 a začali hrát výraznější veřejnou roli až na letošní výroční valné hromadě společnosti Berkshire. A čeká je opravdu velká výzva.

Dokážou udržet nastavený styl?

Abel a Jain však mají odlišný styl než Buffett a Munger. Na výroční valné hromadě v roce 2021 byl Jain dotázán, jak spolu s Abelem komunikují. “Není pochyb o tom, že vztah, který má Warren s Charliem, je jedinečný a nebude se opakovat,” řekl Jain. “Neinteragujeme spolu tak často jako Warren a Charlie. Ale každý čtvrtrok si budeme povídat o našich příslušných podnicích.” Abel uvedl, že se s Jainem pravidelně radí, zejména když se něco neobvyklého děje v jednom z podniků společnosti Berkshire.

Investoři tvrdí, že mají důvěru v jejich schopnosti. “Nemohu si představit, že by investoři nepomysleli na to, co se stane, až Buffett odejde,” řekl Bill Stone, hlavní investiční ředitel společnosti Glenview Trust. “Není třeba, aby byli tak dobří jako Buffett nebo Munger, aby z Berkshire udělali dobrou společnost a pravděpodobně skvělou společnost.”

Berkshire má plán nástupnictví od roku 2006, kdy Buffett, tehdy 75letý, informoval akcionáře, že společnost, kterou vede od roku 1965, bude připravena na jeho odchod. Munger během výroční valné hromady společnosti Berkshire v roce 2021 neúmyslně prozradil, že Abel, 61letý rodák z Edmontonu v Albertě, který strávil čtvrt století ve společnosti, která se dnes jmenuje Berkshire Hathaway Energy, je vybraným generálním ředitelem.

Ajito Jain, kterému je 72 let, by si ponechal dohled nad pojišťovacími operacemi. Buffett oba manažery chválil a Abela v roce 2013 v jednom videoprojevu označil za “prvotřídního člověka” a Jaina za “superhvězdu”. Abel, celoživotní fanoušek hokeje, absolvoval v roce 1984 University of Alberta. Poté pracoval ve společnosti PricewaterhouseCoopers a energetické společnosti CalEnergy. V roce 1992 nastoupil do společnosti, tehdy známé jako MidAmerican Energy, kterou Berkshire převzala v roce 2000. Abel se stal šéfem MidAmerican v roce 2008 a těžil z její schopnosti, která je v odvětví veřejných služeb neobvyklá, ponechávat si zisky namísto vyplácení dividend. To mu umožnilo provádět akvizice a expandovat do obnovitelných zdrojů energie.

Investoři budou muset počkat, až Abel převezme vedení, aby zjistili, zda je ochoten zbavit se podniků, které mají špatné výsledky nebo průměrné vyhlídky - jeho předchůdci rádi kupovali a drželi podniky navždy - nebo zda Berkshire možná vyplatí svou první dividendu od roku 1967.

Jain, který se narodil v indickém státě Odisha, se specializoval na oceňování rizika, zejména velkých rizik, jako jsou přírodní katastrofy. Do společnosti Berkshire nastoupil v roce 1986. Kromě dvou nejvyšších vedoucích pracovníků plán společnosti Berkshire počítá také s tím, že se Buffetův nejstarší syn Howard Buffett stane nevýkonným předsedou, jehož úkolem bude především zachovat kulturu společnosti Berkshire. Todd Combs a Ted Weschler, kteří pomáhají Buffettovi řídit společné akciové portfolio společnosti Berkshire v hodnotě přes 300 miliard dolarů - asi polovina z něj je v jedné akcii, Apple - se zdají být připraveni převzít celé portfolio. “Berkshire má talentované lidi, kteří pomohou s výběrem akcií,”  řekl Bill Smead, hlavní investiční ředitel společnosti Smead Capital Management ve Phoenixu. “Ale nikdy to nebude stejné.”

Greg Abel a Ajit Jain

Legendární valná hromada už nikdy nebude jako dřív

Pro akcionáře je charakteristickým znakem ve vesmíru Berkshire výroční valná hromada, poutní cesta známá jako “Woodstock pro kapitalisty”, kde Buffett a Munger odpovídali na více než pětihodinové dotazy akcionářů. Je to víkend nakupování, investičních konferencí a akcí, které na začátku května přilákají do Omahy desetitisíce lidí, i když fanoušci mohou sledovat stream na svých domácích počítačích nebo smartphonech. Mnoho akcionářů, zejména místních, uvedlo, že i nadále budou chodit, ale jiní si tím byli méně jistí. “Co nás skutečně přitahovalo k těmto mužům, byly jejich rady, jak žít plnohodnotný život, instruováním lidí, jak jasně myslet, být upřímný k sobě samému, učit se z chyb a vyhýbat se katastrofám,” řekl Whitney Tilson, investor, který dříve vedl T2 Partners a Kase Capital.

V květnu 2020, v době vrcholu pandemie, Buffett pořádal schůzku virtuálně z Omahy. Munger se nezúčastnil. “Zvláště to nevypadá jako výroční valná hromada, protože můj partner posledních 60 let, Charlie Munger, nesedí tady nahoře,” řekl Buffett. “Myslím, že většina lidí, kteří přijdou na naši schůzku, opravdu přijde poslouchat Charlieho.” Munger byl známý svým ostrým humorem, vtipnými anekdotami a nekompromisními názory na různá témata, od investování po etiku. Často doplňoval Buffetta, který ho nazýval “partnerem ve zločinu”.

Munger byl také velkým zastáncem filozofie “mentálních modelů”, která spočívá v tom, že se člověk učí z různých disciplín, jako je psychologie, ekonomie, fyzika nebo historie, a používá je k lepšímu rozhodování. Munger byl také filantrop, který daroval miliony dolarů na vzdělávací a vědecké účely, zejména na univerzitě Stanford, kde studoval právo. Jeho smrt je ztrátou nejen pro Berkshire, ale i pro celou investiční komunitu, která ho obdivovala a respektovala. “Charlie byl jedním z největších myslitelů a učitelů naší doby,” řekl Guy Spier, švýcarský investor, který se s Mungerem setkal několikrát. “Byl to člověk, který dokázal změnit názor lidí a inspirovat je k lepšímu životu.” 

BRK-B
$400.87 $0.27 +0.07%

Zdroj: Invest.com, Reuters, CNBC


Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.