S&P 500 ^GSPC 5,107.7 +0.86%
Apple AAPL $184.28 +6.50%
Nvidia NVDA $876.59 +2.15%
Microsoft MSFT $405.68 +1.97%
Alphabet GOOG $165.26 -1.90%
Meta META $450.00 +1.88%
Tesla TSLA $181.52 +0.84%
Amazon AMZN $186.16 +0.78%

3 akcie, které trpí poklesem trhu s bydlením

Václav Svoboda
6. 12. 2023
6 min read

Náhlý nárůst úrokových sazeb z října roku 2022 způsobil prudký pokles prodejů domů. Mnoho spotřebitelů preferuje zůstat ve svých současných domovech, kde mají nízké úrokové sazby hypoték. Akcie společností, které primárně generují příjmy prodejem domů, rovněž klesly. Které akcie to jsou?

V říjnu dosáhl index předběžných prodejů domů svého nejnižšího bodu od roku 2001. Mezi společnosti, které byly touto situací těžce zasaženy, patří maloobchodníci, kteří se specializují na prodej produktů pro renovaci domů. Jak klesají prodeje domů, klesají i jejich tržby a zisky, což se odráží v poklesu cen jejich akcií.

Akcie společností, které primárně generují příjmy prodejem domů, rovněž klesly. Je pravděpodobné, že úrokové sazby budou nadále klesat, protože inflace bude v příštím roce klesat. Je však pravděpodobně příliš brzy na to, aby se do těchto společností investovalo. To proto, že pravděpodobně nahlásí velmi špatné výsledky za čtvrté čtvrtletí počátkem příštího roku a pravděpodobně nebudou mít z nižších úrokových sazeb prospěch až do druhého čtvrtletí roku 2024.

Redfin Corporation $RDFN+7.5% 

Redfin Corporation je americká technologická společnost, která poskytuje online platformu pro realitní služby. Firma je specializovaná na inovativní online realitní zprostředkování a poskytování informací o nemovitostech. Redfin nabízí uživatelům možnost prohlížet nabídky nemovitostí, vyhledávat trhy, hodnotit nemovitosti a využívat služeb realitních makléřů online. Společnost se také zaměřuje na technologické inovace, jako jsou algoritmy pro stanovení ceny nemovitostí, virtuální prohlídky, a další online nástroje pro zjednodušení procesu koupě a prodeje nemovitostí. Redfin Corporation má rostoucí poptávku po svých online službách a rozšiřuje svou působnost na různé trhy po celém USA. Její přístup k inovativnímu realitnímu prostředí ji odlišuje od tradičních realitních společností.

Ve 3. čtvrtletí se tržby firmy propadly o 12 % ve srovnání se stejným obdobím před rokem. Její hrubý zisk ze zprostředkování realitních služeb klesl o 2 % meziročně.

Je také důležité poznamenat, že Národní asociace makléřů v minulém měsíci prohrála žalobu na ochranu spotřebitele v soudním sporu na federální úrovni. Žaloba tvrdila, že vysoké provize, které dostávají realitní makléři, poškozují spotřebitele. Ačkoli NAR se proti rozsudku odvolává, je pravděpodobné, že asociace prohraje. To povede k tomu, že agenti budou muset změnit způsob, jakým jsou odměňováni.

V důsledku toho by mohlo být podnikání společnosti Redfin velmi negativně zasaženo. Pokud například agenti budou placeni hodinově místo provize, budou mnohem méně motivováni utrácet velké částky za nabídky společnosti Redfin.

Akcie $RDFN+7.5%  jsou o 90 % nižší než jejich vrchol z roku 2021. Akcie klesly o 27 % za poslední tři měsíce a v listopadu dosáhly svého historického minima. Za poslední měsíc se ale opět zvedají.

RDFN
$6.34 $0.44 +7.46%

Opendoor Technologies $OPEN+18.2% 

Firma je inovativní společnost, která poskytuje platformu pro jednoduchý nákup a prodej nemovitostí. S využitím technologie a automatizace Opendoor zjednodušuje procesy spojené s realitním trhem a nabízí rychlé a pohodlné řešení pro kupující i prodávající. Akcie společnosti Opendoor jsou vhodné pro investory, kteří sledují technologické inovace v oblasti nemovitostí a mají zájem o transformaci realitního trhu.

V minulém čtvrtletí se její tržby propadly o 71 % ve srovnání se stejným obdobím před rokem na 980 milionů dolarů. EBITDA ztráta společnosti, po vyloučení určitých položek, dosáhla 49 milionů dolarů, což je lepší než upravená EBITDA ztráta 211 milionů dolarů, kterou společnost vygenerovala ve 3. čtvrtletí roku 2022.

Ale zlepšení bylo pravděpodobně způsobeno tím, že $OPEN+18.2%  v dubnu 2023 propustil 22 % svých zaměstnanců, a ne skutečným oživením jejího podnikání.

Důkazem této tvrzení je skutečnost, že upravená EBITDA marže společnosti dosáhla v posledním čtvrtletí neuspokojivých -5 %.

Deutsche Bank se domnívá, že vysoké ceny nemovitostí by mohly udržovat $OPEN+18.2%  na uzdě, a společnost zahájila krytí $OPEN+18.2% v listopadu 2023 s doporučením „držet“.

Akcie $OPEN+18.2%  se propadly o zhruba 90 % oproti svým maximům v roce 2021. Akcie vzrostly od začátku roku o 160 %, ale za poslední tři měsíce také klesly o 22 %.

OPEN
$2.40 $0.37 +18.23%

The Home Depot $HD+2.4% 

The Home Depot, Inc. je americká společnost, která patří mezi největší prodejce stavebních materiálů, domácího vybavení a nástrojů na světě. Firma provozuje rozsáhlou síť maloobchodních prodejen, které nabízejí široký sortiment produktů pro stavebnictví, renovace a údržbu domácností

Tržby společnosti Home Depot ve 3. čtvrtletí klesly o 3 % ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku na 37,7 miliardy dolarů, zatímco zisk na akcii klesl na 3,81 dolaru v Q3 z 4,24 dolaru v Q3 roku 2022. Provozní zisk společnosti prudce klesl o 12 % z 5,4 miliardy dolarů meziročně.

"Podobně jako ve druhém čtvrtletí jsme zaznamenali pokračující zapojení zákazníků do menších projektů a čelili tlaku v určitých kategoriích velkých kupních a volitelných položek," uvedl CEO společnosti Ted Decker.

Pravým důvodem proč jsou pro $HD+2.4%  ty "velké položky volitelného nákupu" slabé, je to, že počet spotřebitelů, kteří se stěhují do nových domovů, je mnohem nižší než v roce 2022. V důsledku toho se méně provádí renovační a rozsáhlé opravárenské projekty než v loňském roce.

Akcie společnosti $HD+2.4%  je o 25 % nižší než její vrchol z prosince 2021 a od svého maxima z února 2023 klesla téměř o 10 %.

HD
$343.63 $8.10 +2.41%

Zdroj: Investorplace, Investing, Reuters


Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.