S&P 500 ^GSPC 5,127.79 +1.26%
Apple AAPL $183.36 +5.97%
Nvidia NVDA $887.83 +3.46%
Meta META $452.05 +2.35%
Microsoft MSFT $406.66 +2.22%
Amazon AMZN $186.24 +0.82%
Tesla TSLA $181.14 +0.63%
Alphabet GOOG $169.01 +0.33%

Souboj 2 streamovacích společností, kdo je na tom lépe?

Václav Svoboda
8. 12. 2023
6 min read

Ačkoliv se obě akcie zabývají odvětvím streamování médií, dělají je velmi odlišnými způsoby. Jedna je služba předplatného video na vyžádání (VOD), která distribuuje jak originální, tak i získané televizní pořady a filmy z široké škály žánrů. Druhá naproti tomu vyrábí a prodává zařízení a chytré televizory, které dodávají streamovací služby spotřebitelům. Licencuje také svou streamovací technologii jiným výrobcům a prodává reklamy na své vlastní streamovací síti, která má 70 milionů diváků. O které firmy se jedná?

Akcie Netflixu vzrostly od začátku roku o 54 %, zatímco akcie Roku vzrostly od začátku roku o 154 %, po 25% nárůstu za poslední tři měsíce. Tento rozdíl by mohl vést k závěru, že Roku roste mnohem rychleji než Netflix. Je však důležité si uvědomit, že růst Netflixu je postaven na mnohem větší základně, což je důležité při posuzování růstu tržeb a zisku. Ve skutečnosti obě společnosti zaznamenaly od pandemie zpomalení, protože lidé nejsou nuceni trávit tolik času doma.

Vzhledem k tomu, že Netflix a Roku se zabývají odvětvím streamování médií odlišnými způsoby, nefunguje přímé srovnání jejich ocenění tak dobře jako u společností ze stejného odvětví. Existuje však několik dalších faktorů, které je třeba zvážit, aby bylo jasné, jaký pohled si zaslouží každá z nich.

Netflix $NFLX+2.5% 

Netflix je dlouhodobě oblíbeným titulem na Wall Streetu, i když jeho poměr cena/zisk (P/E) v posledních letech klesl z průměrných 67,7 na zhruba 45. Akcie se sice od svého 52týdenního maxima ve výši zhruba 485 USD stáhla, ale neutrální pohled se zdá být vhodný, s plánem sledovat atraktivnější nákupní cenu.

Je důležité si uvědomit, že Netflix nikam neodchází a pravděpodobně bude i nadále oblíbenou akcií i přes svůj pomalejší růst. Za poslední tři roky sice akcie klesla o 12 %, za posledních pět let je však o 60 % vyšší a za posledních 10 let dokonce o neuvěřitelných 793 %.

Netflix by tedy mohl být cenným titulem k nákupu a držení na velmi dlouhou dobu, ale zdá se, že lepší nákupní cena může přijít brzy. Akcie se v počátcích roku 2022 prudce propadla, když se v hospodářských výsledcích společnosti projevilo postpandemické zpomalení, ale od té doby se zotavila.

Ve své zprávě o hospodářských výsledcích za třetí čtvrtletí Netflix odhadl, že v posledním čtvrtletí vzrostou tržby o 11 % na 8,69 miliardy USD. To bylo sice pod konsenzem analytiků ve výši 8,77 miliardy USD, ale stále se jedná o silný růst. Společnost také odhadla, že čistý nárůst počtu předplatitelů bude podobný tomu, který zaznamenala ve třetím čtvrtletí.

I přes tyto pozitivní faktory se zdá pravděpodobné, že Netflix zklame svým hodnocením za poslední čtvrtletí. I když nedojde k žádnému významnému propadu cen, jakékoli náznaky významného ekonomického zpomalení by mohly Netflix akcie dočasně brzdit.

Ačkoli se v posledních 10 letech Netflix akcie prudce zvýšily, zaznamenaly v té době také své vzestupy a pády. Zdá se tedy, že je jen otázkou času, než dojde k dočasnému obratu a poskytne se příležitost k nákupu.

NFLX

Netflix

NFLX
$579.34 $14.19 +2.51%

Roku $ROKU-1.4% 

Během toho Roku je zisková a její zhoršující se marže naznačují, že její rostoucí měřítko ani nepomáhá přiblížit se ziskovosti. Značný počet insider prodejů a vysoký index relativní síly (RSI) doplňují medvědí obraz pro Roku.

Především Roku je v překoupeném území s RSI 70,7. Jakýkoli RSI nad 70 naznačuje, že akcie mohou být překoupeny a že je třeba opravit. Ačkoli se RSI společnosti Roku za posledních 24 hodin mírně snížila, existuje dostatek dalších obav, aby se zabránilo konstruktivnějšímu pohledu.

Pokud jde o prodeje insider, TipRanks hlásí informační nákupy v hodnotě 2,7 milionů dolarů akcií Roku za posledních 3 měsíců. Po bližším prozkoumání však zjistíme, že poslední informační transakce nákupu byla ve výši 7,6 milionů dolarů před třemi měsíci a od té doby se k této jedné informační transakci nákupu přibližuje rostoucí počet informačních transakcí prodeje.

Navíc existuje významný počet transakcí Auto Sell insiders, které nejsou zahrnuty v celkovém počtu informačních nákupů. Insider obvykle podávají předem stanovené obchodní plány u Komise pro cenné papíry a burzu (SEC), často včetně ceny, při které mají automaticky prodat své akcie, aby se vyhnuli obviněním ze zneužití informací.

Takže významný počet transakcí Auto Sell naznačuje, že insideři už nevidí žádný blízký dohled na růst v cenách akcií své společnosti, což je pro investory medvědí signál.

A také marže společnosti Roku jsou důvodem ke znepokojení. Provozní marže společnosti klesly ze 8,7 % v roce 2021 na -15,8 % v roce 2022 a -17,4 % za posledních 12 měsíců. Mezitím čisté marže zisku společnosti Roku klesly z 8,8 % v roce 2021 na -15,9 % v roce 2022 a -25,8 % za posledních 12 měsíců, což naznačuje, že její růst tržeb o 55,5 % v roce 2021 a 13,1 % v roce 2022 (což odráží pokles po pandemii) není zlepšující její vyhlídky na ziskovost.

ROKU

Roku, Inc.

ROKU
$59.09 -$0.86 -1.43%

Závěr

Dlouhodobé trendy ukazují, proč je Netflix pravděpodobně dobrá dlouhodobá pozice, ale také naznačují, že akcie Netflixu mají tendenci stoupat a klesat po delší dobu. V důsledku toho se zdá, že je jen otázkou času, než významný pokles představí příležitost k nákupu, zejména v případě vážného ekonomického poklesu.

Na druhou stranu dlouhodobé trendy společnosti Roku odhalují neziskovnou společnost se soustavně se zhoršujícími maržemi, které naznačují, že nemusí dosáhnout plného ročního, neupravovaného zisku po dobu několika let. Tím, když se spojí se jejím vzrůstající cenou akcií, zhoršující se finanční obraz společnosti Roku ji činí investorům velmi neatraktivní.

Zdroj: Cnbc, Investing, Tipranks


Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.