S&P 500 ^GSPC 5,127.79 +1.26%
Apple AAPL $183.36 +5.97%
Nvidia NVDA $887.83 +3.46%
Meta META $452.05 +2.35%
Microsoft MSFT $406.66 +2.22%
Amazon AMZN $186.24 +0.82%
Tesla TSLA $181.14 +0.63%
Alphabet GOOG $169.01 +0.33%

Hit roku 2024? Short Tesla! | Investiční Memento #60

Purple Trading
15. 12. 2023
3 min read

https://youtu.be/MIP_VCqD77k

Máte rádi memečka? Protože analytici, investoři a obchodníci je přímo milují a mnohdy se jimi informují o aktuálně nejdůležitějších investičních událostech. Investor a člen Purple Trading Clubu, Petr Lajsek, pro vás každý týden prochází internetové diskuze a fóra a sbírá ty nejpovedenější z vtípků. Ty pak rozebere, dodá k nim kontext a doplňující informace z trhů. To vše pak shrne do videa, na které se stihnete podívat u odpoledního kafe. Dnes vyšlo v pořadí již 60. vydání Investičního Mementa. Na co se můžete těšit?

Takový šok čekal málokdo. Americká centrální banka na středečním zasedání obrovsky překvapila, když oznámila ve své nové ekonomické projekci hned několik snížení úrokových sazeb pro příští rok. Samotný Jerome Powell také zmínil, že vývoj ekonomiky jde správným směrem, stejně tak i trh práce a celková inflace. Tato slova a nová ekonomická projekce vyvolala další rally na akciových trzích, index S&P 500 se již blíží historickému maximu a Dow Jones jej dokonce již dosáhl. Trh aktuálně očekává dokonce šest snížení úrokových sazeb v příštím roce. Je však příliš optimistický? A je příliš brzy na vyhlašování výhry nad inflací?

Jako jedna z nejlepších investic pro rok 2024 je dle analytiků Bernstein spekulace proti akciím Tesly. Kam až by měly spadnout? Akcie letos zatím vzrostly o 130 % i přesto, že výsledky nebyly nijak zázračné. To by mělo pokračovat i v příštím roce. Růst poptávky by měl slábnout a na hlavních trzích navíc Tesle roste konkurence. Podobně jako letos se tak asi Tesla bude muset uchýlit k dalším snižováním cen, což se negativně promítne na marži. My přidáme jedno další riziko, které se může na akciích Tesla v příštím roce výrazně promítnout. Tesla má však ještě jedno eso v rukávu a kupodivu se nejedná o Cybertruck. O co se jedná?

Plno starostí má aktuálně prezident USA Joe Biden. Díky jeho vykutálenému synovi mu hrozí impeachment. Ač se odvolání prezidenta nedává moc šancí na průchod senátem, tak to může jeho šancím na znovuzvolení v příštím roce  uškodit. Biden má však nečekaného pomocníka. O koho se jedná? O znovuzvolení nyní bojuje také prezident El Salvadoru. Ten se tak nyní pochlubil, že bitcoinové portfolio země je po více než 2 letech konečně v plusu. Kolik tato země na své investici vydělala? A jaká nečekaná hrozba může ohrozit celý trh kryptoměn? Odpověď naleznete v dnešním dílu Investičního Mementa!



Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.