S&P 500 ^GSPC 5,064.2 +0.91%
Nvidia NVDA $858.11 +3.34%
Amazon AMZN $184.72 +3.20%
Apple AAPL $173.03 +2.20%
Alphabet GOOG $168.46 +1.75%
Microsoft MSFT $397.84 +0.73%
Meta META $441.68 +0.57%
Tesla TSLA $180.02 +0.02%

Tato hodnotová akcie je letos velice oblíbená a roste jako růstová

Lukáš Nekvapil
29. 12. 2023
4 min read

Caterpillar Inc., silný hráč ve světovém průmyslu těžkých strojů, nedávno přilákal pozornost odhalením svého vstupu do oblasti elektrifikace na veletrhu CES 2024. S historií dosahující téměř sto let zůstává Caterpillar konzistentní na čele a stále přichází s inovacemi ve stavebnictví, těžbě a průmyslovém zařízení. Investoři si toho samozřejmě všímají a akcie $CAT+1.3% jsou letos nahoře o více jak 20%.

Caterpillar jde s dobou a neustále inovuje 

O společnosti:

Společnost Caterpillar Inc. je předním světovým výrobcem těžkých strojů, včetně stavebních a důlních zařízení, terénních dieselových motorů a průmyslových plynových turbín. S téměř stoletou historií se Caterpillar specializuje na inovativní produkty a služby, které hrají klíčovou roli ve světě stavebnictví, těžby a průmyslových odvětví.

Inovace na veletrhu CES 2024:

Veletrh CES (Consumer Electronics Show) je prestižní akce v Las Vegas, kde firmy představují nejnovější technologické produkty a inovace. Na veletrhu CES 2024 plánuje Caterpillar představit své dva inovativní elektrické stroje. Největší pozornost se dostaví podzemnímu nakladači s užitečným zatížením, bez emisí, pokročilou palubní baterií a rychlým dobíjením. Kromě toho Caterpillar představí i minirypadlo které bude poháněno baterií.

Finanční výkonnost:

Finanční výkonnost Caterpillar byla velmi robustní, za několik posledních let. V roce 2022 dosáhl zisk na akcii 12,64 USD, což představuje 6% nárůst oproti roku 2021. Tržby společnosti v roce 2022 dosáhly 59,4 mld. USD, což představuje nárůst o16,5% oproti roku 2021. celkově tržby, zisky a aktiva dlouhodobě rostou. Dividenda se aktuálně pohybuje okolo 2%. Nevýhodou je zde vysoký dluh který byl za rok 2022 37,5 mld. USD.

Dluh se ovšem dlouhodobě nezvyšuje, což je samozřejmě dobře.

Vývoj ceny akcie : 

Akcie $CAT+1.3% dlouhodobě rostou velice solidně a za letošní rok jsou akcie $CAT+1.3% nahoře o více jak 20%. P/E je aktuálně 16,8, což je ideální. Letos se naskytly i pěkné příležitosti pro nákup a já osobně jsem těch příležitostí využil. Pro zjištění férové ceny se doporučuji podívat na Fair Price Index zde na Buliosu.

CAT
$335.44 $4.37 +1.32%

Konkurence:

Caterpillar čelí konkurenci v odvětví těžkých strojů od firem jako Komatsu, Volvo a Deere & Company, které soupeří o tržní podíl. Dlouhodobá pověst Caterpillar pro spolehlivost spolu s jeho angažovaností v inovacích ho staví do silné pozice v odvětví.

Komatsu: Japonský gigant Komatsu je špičkovým výrobcem stavebních a důlních strojů, vyrábějící bagry, nakladače a další techniku pro průmyslové využití.

Volvo: Švédská společnost Volvo se specializuje na výrobu nákladních vozidel, stavebních strojů a průmyslových motorů, nabízející široké portfolio dopravní a stavební techniky.

Deere & Company: Společnost Deere & Company, známá jako John Deere, je předním výrobcem zemědělských strojů, vyrábějící traktory a kombajny pro podporu moderního zemědělství.

Výhody a Nevýhody:

Výhody:

  • Inovace: Zaměření Společnosti Caterpillar na inovace je patrné v elektrifikačním prostředí, což ukazuje odhodlání k udržitelným postupům.
  • Globální Přítomnost: S přítomností ve více než 180 zemích má Caterpillar prospěch z rozsáhlé a rozmanité tržní základny.

Nevýhody: 

  • Závislost na Ekonomických Podmínkách: Výkon společnosti je úzce spjat s ekonomickými cykly, což znamená citlivost na pokles ve stavebnictví a těžebních aktivitách.
  • Přechod k Elektrifikaci: Přes slibný krok představuje přechod k elektrifikaci výzvy v oblasti infrastruktury a provozních úprav.

Závěr:

Různorodé produktové portfolio Caterpillaru a jeho globální dosah nabízejí investorům expozici různým odvětvím a trhům. Odbočka společnosti směrem k inovacím, prezentovaná na CES 2024, ji umisťuje dobře pro budoucnost udržitelného strojírenství.

Disclaimer:  Nejedná o investiční doporučení. Tento článek je jenom souhrnem mých informací a mé analýzy na základě informací a dat z různých zdrojů. Investování je rizikové a každý investor by si měl udělat svojí vlastní analýzu a svůj názor na danou společnost či akcii. 

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.