S&P 500 ^GSPC 5,099.96 +1.02%
Alphabet GOOG $173.69 +9.97%
Nvidia NVDA $877.35 +6.18%
Amazon AMZN $179.62 +3.43%
Microsoft MSFT $406.32 +1.82%
Tesla TSLA $168.29 -1.11%
Meta META $443.29 +0.43%
Apple AAPL $169.30 -0.35%

Warren Buffett uzavírá pozice ve společnostech Johnson & Johnson a Procter & Gamble: Co to znamená pro Investory?

Lukáš Nekvapil
29. 12. 2023
3 min read

Warren Buffett, legendární investor a předseda společnosti Berkshire Hathaway, nedávno investory překvapil tím, že uzavřel své pozice ve dvou velkých společnostech - Johnson & Johnson a Procter & Gamble. Co to může znamenat pro běžné investory a jaký je důvod za těmito rozhodnutími?

Johnson & Johnson: Odchod ze zdravotnického konglomerátu

Během třetího čtvrtletí Berkshire Hathaway prodal všechny své akcie Johnson & Johnson. Toto rozhodnutí překvapuje, zejména když společnost Johnson & Johnson má legendární historii zvyšování dividend po dobu více jak 60ti let. Avšak, jeden z důvodů může spočívat v nedávném vyčlenění společnosti Kenvue.

Berkshire Hathaway se samozřejmě vyhýbá investicím do odvětví, kterým nerozumí, a zdravotnické technologie pro $BRK-B-0.7% mohou být složité. S odchodem Kenvue se Johnson & Johnson více orientuje na farmaceutický segment a zdravotnickou techniku. Pro investory to znamená, že se společnost může stát náchylnější k výkyvům v těchto odvětvích.

Navzdory této změně v portfoliu si Johnson & Johnson stále udržuje silné pozice v zdravotnickém průmyslu.

Procter & Gamble: Konec dlouholeté spolupráce

Další překvapení přišlo s prodejem 315 400 akcií společnosti Procter & Gamble. Tato společnost má ještě delší historii dividend než Johnson & Johnson, a to od roku 1890. Proč tedy Berkshire Hathaway ukončil svou účast v této legendární firmě?

Proctor & Gamble má stabilní zisky díky zavedeným značkám, jako jsou Crest, Tide a Pampers. Její volný peněžní tok v posledním roce dosáhl 14,6 miliardy USD, ačkoli růst dividend může být ovlivněn růstem úrokových nákladů.

Co to znamená pro Investory?

Pro běžné investory se otvírá otázka, zda následovat Buffettovo vedení a přehodnotit své portfolio. Rozhodnutí opustit Johnson & Johnson a Procter & Gamble mohou být motivovány různými faktory, včetně změn v oboru a investičním přístupu Berkshire Hathaway.

Je však důležité si uvědomit, že každý investor má své vlastní cíle a strategii.

Závěr: 

Warren Buffett je známý svým dlouhodobým investičním přístupem, a proto jeho rozhodnutí mohou být vnímána jako indikátor možných změn na trhu. Investoři by měli pečlivě sledovat vývoj v těchto společnostech a zvažovat, zda jejich vlastní portfolio odráží jejich dlouhodobé cíle a strategie.


Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.