S&P 500 ^GSPC 5,099.96 +1.02%
Alphabet GOOG $173.69 +9.97%
Nvidia NVDA $877.35 +6.18%
Amazon AMZN $179.62 +3.43%
Microsoft MSFT $406.32 +1.82%
Tesla TSLA $168.29 -1.11%
Meta META $443.29 +0.43%
Apple AAPL $169.30 -0.35%

Aktuální trendy v ekonomice: Jak společnosti reagují na výzvy a hledají cesty k růstu

Redakce Bulios
30. 12. 2023
4 min read

Podle nedávných událostí a vývoje na trhu je patrné, že některé společnosti čelí narůstajícím výzvám v oblasti cenové síly a poptávky.

V poslední době jsme svědky změn v chování spotřebitelů a nárůstu citlivosti na ceny. Společnosti jako FedEx ($FDX+0.1%), Target ($TGT+0.2%)a General Mills ($GIS-0.8%) snižují své výhledy tržeb kvůli klesající poptávce a pozorným spotřebitelům, kteří pečlivě sledují své rozpočty. Letecké společnosti, včetně Southwest, reagovaly na tuto situaci snižováním cen letenek mimo špičku.

Omezení cenové síly tak nutí podniky k hledání inovativních způsobů, jak zvýšit zisky bez zvyšování cen. Firmy jako Nike ($NKE+0.2%) uvedly plány na snížení nákladů o 2 miliardy dolarů, zatímco další, jako Spirit Airlines ($SAVE) a Hasbro ($HAS-0.8%), přistoupily k odkupům nebo propouštění zaměstnanců.

"Společnosti lépe kontrolují náklady než udržují cenovou sílu," poznamenal David Kelly, hlavní globální stratég společnosti J.P. Morgan Asset Management. "Společnosti ze sektoru spotřebního zboží nemají takovou cenovou sílu jako v době pandemie, a některá odvětví, jako hotelnictví a cestovní ruch, teď čelí výzvám v cenové konkurenci."

Firmy se snaží reagovat na tyto výzvy snižováním nákladů a zvyšováním efektivity. FedEx, přestože očekává nižší tržby, si zachovává upravený výhled zisku pro svůj fiskální rok. Analytici však odhadují, že celkový růst tržeb společností v indexu S&P 500 bude nižší než v minulém roce, a to pouze 2,7 %.

FDX
$265.84 $0.32 +0.12%
Capital Structure
Market Cap
65.4B
Enterpr. Val.
97.4B
Valuation
P/E
15.3
P/S
0.7
Dividends
Yield
1.9%
Payout
28.2%

Spotřebitelské výdaje se zpomalují, ale některé odvětví, jako restaurace, stále zaznamenávají růst. Podniky v automobilovém průmyslu se potýkají s úbytkem cenové síly po letech růstu. I když společnosti nejsou schopny zvyšovat ceny, analytici jsou stále optimističtí ohledně budoucích zisků.

Mimořádně odolný trh práce a nízká nezaměstnanost udržují amerického spotřebitele v dobrém stavu. Avšak spotřebitelé také čerpají ze svých úspor a zvyšují dluhy na kreditních kartách. To vyvolává otázku, zda spotřebitelé budou i nadále udržovat své výdajové návyky v nadcházejících měsících.

Závěr: 

V období očekávaného útlumu nákupů a cestování se společnosti snaží přizpůsobit novým podmínkám a hledají strategie pro udržení zisků. Navzdory výzvám je optimismus mezi investory stále přítomný, s očekáváním zlepšení zisků společností v následujícím roce.

Analýza prvního čtvrtletí roku 2024 odhaduje nárůst zisků společností v indexu S&P 500 o 6,6 % oproti předchozímu roku. Zatímco společnosti čelí několika výzvám, zdá se, že změny ve strategii a snižování nákladů mohou přispět k udržení a růstu zisků v tomto dynamickém ekonomickém prostředí.

▪️◾◼️◾▪️

Na Buliosu najdete mnoho inspirace, konečný výběr akcií a stavba portfolia je však samozřejmě pouze na vás, proto vždy provádějte důkladnou vlastní analýzu. Praktické nástroje v rámci členství Bulios Black jsou vám vždy k dispozici. 

Zdroj: Bulios, AI, Yahoo Finance, CNBC


Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.