S&P 500 ^GSPC 5,064.2 +0.91%
Nvidia NVDA $858.11 +3.34%
Amazon AMZN $184.72 +3.20%
Apple AAPL $173.03 +2.20%
Alphabet GOOG $168.46 +1.75%
Microsoft MSFT $397.84 +0.73%
Meta META $441.68 +0.57%
Tesla TSLA $180.02 +0.02%

2 Buffettovy akcie, do kterých bych investoval, pokud by se prodávaly za rozumnou cenu

Warren Buffett je bezesporu považován za jednoho z nejlepších investorů všech dob. Je tedy poměrně logické při hledaní těch správných akciových titulů nahlédnou pod pokličku právě jemu a shánět zde inspiraci. V tomto článku bych se s vámi rád podělil o 2 akcie, které jsou součástí Buffettova portfolia a osobně jsem jim za rozumnou cenu velmi nakloněn.

Věštec z Omahy a jeho oblíbené akcie 

1. UPS 

První akcií pro dlouhodobé investory je United Parcel Service $UPS+0.9%, ta tvoří méně než 1 % celkové hodnoty portfolio Berkshire Hathaway a řadí se tak mezi, akcie s nejmenším podílem v rámci celého portfolia. I přesto je ale o co stát...

Pětiletý graf akcie UPS, Zdroj: Google Finance 

Pandemie koronaviru přinesla změnu ve způsobu života, což vedlo k nárůstu online objednávek a doručovacích služeb. Společnost UPS z tohoto nárůstu těžila a v roce 2021 zaznamenala 15% skok v celoročních tržbách a 51%.

Společnost posledních více něž 20 let soustavně zvyšuje dividendu, což tento rok vyvrcholí meziročním skokem o 49 % v letech 2021 až 2022 na více než 6,08 USD na akcii ročně. 

Dobrou zprávou je, že u doručovacích služeb není patrný žádný náznak zpomalení. Budoucnost doručování bude ve skutečnosti pravděpodobně patřit bezpilotním letadlům, jejichž úspěšnost UPS již prokázala, když prostřednictvím dronů doručovala vakcíny COVID-19. Předpokládá se, že trh s doručováním pomocí dronů poroste do roku 2027 rychlou složenou roční mírou růstu 58 %.

Nevýhodou UPS je, že velká část akcelerace ceny akcií proběhla během nástupu a v průběhu pandemie. Ceny nákladní dopravy se začínají vyrovnávat a analytici to berou na vědomí snížením odhadů zisku společnosti. My tak můžeme v příštích letech čekat opět mírný útlum tohoto enormního růstu, kterého se společnost dočkala právě v průběhu posledních 2 let. 

2. Apple 

Akcie Apple $AAPL+2.2% zabírají skoro polovinu Buffettova portfolia, čím je ale společnost vlastně tak výjimečná?

Pětiletý graf akcie Apple, Zdroj: Google Finance 

Apple je synonymem pro chytrý telefon a pokračoval ve vývoji sluchátek AirPods, hodinek Apple Watch a nového výkonného výpočetního čipu - M1 Ultra - pro své počítače. Tyto produkty jsou projevem inovativního vedení, které společnosti umožňuje každoročně zvyšovat tržby.

Dále patří mezi katalyzátory růstu rozšíření portfolia soupravy pro virtuální realitu, které se očekávají v roce 2023 a které by mohly vyústit v prodej 15 milionů kusů. Společnost bude také těžit z podpory 5G, která přesune zákazníky na iPhony podporující 5G, a z jejího podnikání v oblasti služeb, které roste tempem, jež by mohlo samo o sobě podpořit dvouciferný růst zisku na akcii. To, že se společnosti vede nad rámec dobře dokazuje i skokový nárůst předplatného ve službách v roce 2021 o 12 %. 

Jak už to u Beffettových investic bývá, i zde se jedná o robustní byznysy, které mají silnou konkurenční výhodu. Proto bych také v případě poklesu ceny akcie výrazněji pod její vnitřní hodnotu s vysokou pravděpodobností, pokud se do té doby něco nezmění nakupoval. Nejedná se každopádně o investiční doporučení a před případným vstupem do pozice si dělejte vlastní analýzu. Analytikem akcií, od kterého jsem čerpal informace je Jeff Little. 

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Apple je taková investiční klasika a obzvláště u Buffetta

Přesně, tím se nic nezkazí

u $UPS+0.9% čekám rozhodně zpomalení, ty poslední 2 roky byli extrémní co se týká ziskovosti.

společnost vydělala opravdu balík za posledních 12 měsíců, to je taky něco, co jí umožnilo zvýšit v tomto roce dividendu až o téměř 50 % oproti 2021

To je velmi slušný

To teda ano, ale z dlouhodobého hlediska si myslím, že to určitě není špatná společnost

$AAPL+2.2% je prostě jistota, tím snad člověk ani nemůže nic zkazit

přesně, nákupem $AAPL+2.2% za správnou cenu člověk určitě neprohloupí :))

Také jsem stejného názoru

Asi tak :)