S&P 500 ^GSPC 5,099.96 +1.02%
Alphabet GOOG $173.69 +9.97%
Nvidia NVDA $877.35 +6.18%
Amazon AMZN $179.62 +3.43%
Microsoft MSFT $406.32 +1.82%
Tesla TSLA $168.29 -1.11%
Meta META $443.29 +0.43%
Apple AAPL $169.30 -0.35%

Tato společnost drasticky snižuje dividendu a akcie klesají o více než 10%

Redakce Bulios
4. 1. 2024
3 min read

Lékárenský gigant, Walgreens Boots Alliance, šokoval investory prudkým snížením čtvrtletní dividendy. Jak toto rozhodnutí ovlivní budoucnost společnosti, a co plánuje nový generální ředitel Tim Wentworth udělat pro obnovu růstu?

Walgreens Boots Alliance $WBA+0.6% , klíčový hráč ve světě lékáren a zdravotnických služeb, zaznamenal dramatický pokles na trhu poté, co oznámil významné snížení čtvrtletní dividendy o skoro 50 %. Toto rozhodnutí, které přichází po 91 letech stabilních dividend, vyvolalo 10% ztrátu na akciích.

Upravený zisk za první čtvrtletí fiskálního roku Walgreens dosáhl 66 centů na akcii, což předčilo očekávání analytiků. Ovšem společně s tím bylo oznámeno snížení dividendy z 48 centů na na 25 centů za akcii, což znamená markantní pokles oproti předešlým čtvrtletím. Tato zpráva přišla v kontextu dlouhodobé praxe stabilních dividend, kterou Walgreens udržoval po dobu neuvěřitelných 91 let.

Generální ředitel Walgreens, Tim Wentworth, zdůraznil, že snížení dividendy reflektuje strategii společnosti, která se snaží přizpůsobit novým výzvám a získat finanční flexibilitu. Wentworth také uvedl, že cílem je investovat do růstu a potenciálně snížit dluhy, přičemž zároveň udržuje konkurenceschopný dividendový výnos.

Odborníci vítají toto rozhodnutí a vidí v něm prozíravost. Očekává se, že snížení dividendy by mohlo ušetřit Walgreens zhruba 800 milionů dolarů ročně, což by mohlo posloužit k dalším investičním a restrukturalizačním opatřením.

Toto nečekané rozhodnutí vyvolalo silnou reakci na trzích, a to i navzdory nedávnému růstu akcií o 30 %.

WBA
$17.70 $0.10 +0.57%

Walgreens se nyní zaměřuje na splácení dluhů a zvažuje možnost změny strategie v oblasti smluvních vztahů. Tento krok by mohl posílit ziskovost a konkurenceschopnost společnosti v konkurenčním prostředí.

Společnost vstoupila do nového fiskálního roku s novým generálním ředitelem, Timem Wentworthem, který čelí výzvám v oblasti maloobchodních lékáren. Navzdory aktuálním výzvám zůstává společnost optimistická ohledně upraveného zisku ve fiskálním roce 2024.

Disclaimer: Na Buliosu najdete mnoho inspirace, výběr akcií a stavba portfolia je však pouze na vás, proto vždy provádějte důkladnou vlastní analýzu. 

Zdroj: Yahoo Finance, CNBC, Bloomberg

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.