S&P 500 ^GSPC 5,099.96 +1.02%
Alphabet GOOG $173.69 +9.97%
Nvidia NVDA $877.35 +6.18%
Amazon AMZN $179.62 +3.43%
Microsoft MSFT $406.32 +1.82%
Tesla TSLA $168.29 -1.11%
Meta META $443.29 +0.43%
Apple AAPL $169.30 -0.35%

Cesta Fedu ke stabilizaci ekonomiky: Snížení úrokových sazeb na obzoru

Redakce Bulios
9. 1. 2024
3 min read

Analytici z JPMorgan předpovídají, že Federální rezervní systém (Fed) by mohl podniknout kroky směrem k udržení ekonomiky na stabilním měkkém přistání. Sazby by mohly klesnout pod 3 %, aby se eliminovala obtížná situace. Jaký scénář se odehrává za těmito predikcemi?

Experti z JPMorgan $JPM+0.1% předpovídají, že Federální rezervní systém by mohl v roce 2024 přistoupit k významnému kroku, snížení úrokových sazeb na úroveň pod 3 %, a to za účelem udržení měkkého přistání. Bob Michele, vedoucí globálního oddělení pevných výnosů ve společnosti JPMorgan, sdělil, že tento krok by mohl být klíčovým prvkem pro udržení ekonomické stability v době klesající inflace.

S očekáváním, že inflace bude nadále klesat, Michele vidí jako opatření, které by mohl Fed přijmout, snížení úrokových sazeb až o 250 bazických bodů do konce roku 2024. Toto snížení by mohlo vést k sazbě pod hranici 3 %.

Podle Michela je udržení měkkého přistání pro ekonomiku výzvou, ačkoliv uznává dosavadní úspěchy Federálního rezervního systému. "Smekám před Fedem klobouk. Zkonstruovali měkké přistání. Jediným způsobem, jak to udržet, bude postupné snižování sazeb federálních fondů; jinak budou reálné sazby příliš silným protivětrem," uvedl Michele.

Zatímco úroková sazba zůstává v rozmezí 5,25-5,5 %, navrhované snížení o 250 bazických bodů by mohlo stahovat sazbu až pod 3 %. Michele tvrdí, že to by bylo v souladu s předpokládanou neutrální sazbou Fedu ve výši 2,5 %, což by poskytlo ekonomii adekvátní úpravu.

Nicméně, Michele varuje, že Fed by měl pečlivě zvažovat svůj přístup, aby nedošlo k předčasnému obratu politiky, což by mohlo zrychlit inflaci. "Při pohledu na tato rizika je pro trhy problematičtější vyšší inflace," upozornil. "Podniky a domácnosti prostě vstřebají prostředí vysokých sazeb a najednou vidíte, že se opět začnou zvyšovat prodeje domů, prodeje automobilů a podniky investují, a to vytváří vyšší úroveň inflace."

Disclaimer: Na Buliosu najdete mnoho inspirace, výběr akcií a stavba portfolia je však pouze na vás, proto vždy provádějte důkladnou vlastní analýzu.

Zdroj: Yahoo Finance, CNBC, Bloomberg

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.