S&P 500 ^GSPC 5,099.96 +1.02%
Alphabet GOOG $173.69 +9.97%
Nvidia NVDA $877.35 +6.18%
Amazon AMZN $179.62 +3.43%
Microsoft MSFT $406.32 +1.82%
Tesla TSLA $168.29 -1.11%
Meta META $443.29 +0.43%
Apple AAPL $169.30 -0.35%

Historický okamžik: SEC schvaluje bitcoinové ETF

Redakce Bulios
11. 1. 2024
4 min read

Významným krokem se stal středeční verdikt SEC, který povolil spuštění bitcoinových ETF. To otevírá cestu pro běžné investory, kteří si budou moci diverzifikovat portfolia bez přímého vlastnictví kryptoměny. Přečtěte si, jak tento průlom může změnit dynamiku trhu a co představuje pro budoucnost bitcoinu.

Středa se stala historickým dnem pro kryptosvět, když Komise pro cenné papíry (SEC) udělila zelenou pro spuštění 11 nových spotových bitcoinových ETF. Toto rozhodnutí umožní obyčejným investorům získat přístup k největší světové kryptoměně, aniž by museli držet samotné bitcoiny $BTCUSD+0.1% .

Nadšení okolo tohoto kroku bylo nicméně narušeno falešným sociálním příspěvkem, který tvrdil, že schválení již bylo uděleno. Tento neautorizovaný příspěvek vyvolal chaos na Wall Street a přitáhl pozornost SEC, která vydala oficiální potvrzení schválení asi 24 hodin poté.

"Investoři by měli zůstat obezřetní ohledně nesčetných rizik spojených s bitcoiny a produkty, jejichž hodnota je vázána na kryptoměny."

Gary Gensler, předseda SEC

Předseda SEC Gary Gensler v prohlášení zdůraznil, že schválení ETF neznamená podporu samotného bitcoinu, a varoval investory před riziky spojenými s touto kryptoměnou. I přes tato varování však kryptoměnový trh reagoval pozitivně, a cena bitcoinu v průběhu roku 2024 dosáhla nejvyšší úrovně za poslední dva roky.

Tato schválení zahrnula některé z největších jmen na Wall Street, od BlackRock $BLK+0.7%  po Franklin Templeton, a také řadu firem působících ve světě kryptoměn. Tito emitenti soutěžili o co nejnižší poplatky s cílem přilákat co nejvíce investorů po zahájení obchodování s ETF.

S nástupem těchto nových ETF do hry se do boje zapojí i velcí hráči jako JPMorgan $JPM+0.1%  a Goldman Sachs $GS+1.8% , kteří nabízí pomoc při vytváření a odkupování akcií nových fondů.

10 let čekání u konce

Tento průlom přichází po deseti letech očekávání od první žádosti o vytvoření spotového bitcoinového ETF v roce 2013 od bratrů Winklevossových. SEC od té doby odmítla více než 30 podobných žádostí, ale situace se změnila loni, kdy gigant BlackRock podal žádost o vytvoření ETF. To následovalo dalšími žádostmi od dalších správců peněz.

Dalším klíčovým momentem bylo právní vítězství společnosti Grayscale Investments nad SEC v srpnu loňského roku. Toto vítězství změnilo hru a přimělo SEC k přehodnocení svého postoje ke spotovým bitcoinovým ETF.

S nástupem těchto nových produktů se opět rozvířila diskuze o tom, jaký vliv budou mít na cenu bitcoinu. Odborníci odhadují, že finanční produkty získají během dvou let investice ve stovkách miliard dolarů, což může ještě více posunout cenu bitcoinu nahoru. Výkonný ředitel společnosti Bernstein dokonce předpovídá, že do roku 2025 by hodnota bitcoinu mohla dosáhnout 150 000 USD.

BTCUSD

Bitcoin USD

BTCUSD
$63,507.85 $90.57 +0.14%

Zároveň však zůstávají varování před riziky spojenými s bitcoinem, a investoři jsou vyzýváni k opatrnosti při zapojení se do těchto nových finančních nástrojů. S novou érou spotových bitcoinových ETF se otevírá kapitola, která může formovat budoucnost kryptoměn v mainstreamovém finančním světě.

Disclaimer: Na Buliosu najdete mnoho inspirace, výběr akcií a stavba portfolia je však pouze na vás, proto vždy provádějte důkladnou vlastní analýzu.

Zdroj: Yahoo Finance, CNBC, Bloomberg

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.