S&P 500 ^GSPC 5,064.2 +0.91%
Nvidia NVDA $858.11 +3.34%
Amazon AMZN $184.72 +3.20%
Apple AAPL $173.03 +2.20%
Alphabet GOOG $168.46 +1.75%
Microsoft MSFT $397.84 +0.73%
Meta META $441.68 +0.57%
Tesla TSLA $180.02 +0.02%

Între creștere și contracție: inflația din SUA pentru luna ianuarie

A. Constantinescu
14. 2. 2024
2 min read

Deși scăderea inflației la 3,1% în ianuarie a reprezentat o oarecare moderare față de decembrie, iar puterea de cumpărare a lucrătorilor a crescut, unele sectoare au semnalat încă posibile riscuri, ceea ce a impus o monitorizare prudentă a evoluției economiei.

În ciuda scăderii generale a inflației, în unele sectoare se înregistrează o creștere. Printre categoriile "importante" se numără alimentele, asigurările auto, bunurile de uz casnic și evenimentele sportive. Cu toate acestea, analiștii sugerează că această creștere este doar pe termen scurt. În urma raportului, indicele a scăzut ușor THE SP500 $^GSPC+0.9%, în scădere cumai puțin de 2%.

"În toate aceste date aveți zig-uri și zag-uri și acesta a fost doar un zig. Concluzia: inflația continuă să se tempereze. Este încă incomod de ridicată, chiar dacă merge în direcția corectă și toate liniile de tendință arată încă bine, în ciuda ocolului datelor din ianuarie."
Mark Zandi, economist

Economiștii estimează că creșterea prețurilor locuințelor este posibil să crească în următoarele luni până la moderare, pe măsură ce prețul contractelor de închiriere nou semnate va scădea treptat, ceea ce este un indicator pozitiv.

De asemenea, este important să recunoaștem și să privim înapoi, deoarece inflația din epoca Covid a scăzut semnificativ de la vârful său. În celemai proaste luni, inflația a fost de până la 9,1%.

Prin urmare, inflația pentru luna ianuarie 2024 oferă o imagine mixtă a stării economiei. În timp ce există o ușoară scădere generală, anumite sectoare sunt încă înregistrează o creștere. Prin urmare, este important ca FED să monitorizeze evoluțiile ulterioare în ceea ce privește stabilitatea pieței și la protejarea puterii de cumpărare a consumatorilor.

Disclaimer: Veți găsi multă inspirație pe Bulios, dar selecția acțiunilor și construirea portofoliului depinde de dumneavoastră, așa că faceți întotdeauna o analiză amănunțită pe cont propriu.


Dați articolul mai departe sau păstrați-l pentru mai târziu.