S&P 500 ^GSPC 5,180.74 +1.03%
Nvidia NVDA $921.52 +3.79%
Meta META $465.68 +3.04%
Tesla TSLA $184.76 +1.97%
Microsoft MSFT $413.54 +1.69%
Amazon AMZN $188.70 +1.34%
Apple AAPL $181.71 -0.91%
Alphabet GOOG $169.83 +0.50%

Apple čelí pokutě 500 milionů eur od EU za nekalé obchodní praktiky

Redakce Bulios
19. 2. 2024
3 min read

Evropská komise se chystá udělit pokutu ve výši 500 milionů eur společnosti Apple za údajné porušení právních předpisů EU o "hospodářské soutěži". Tato pokuta je součástí širšího zásahu v rámci EU, který se zaměřuje na protimonopolní chování velkých technologických společností, včetně Applu.

Nejnovější vyšetřování se zaměřilo na to, zda Apple omezil aplikace v informování uživatelů o levnějších alternativách předplatného mimo svůj App Store. To může vést k tomu, že uživatelé nejsou plně informováni o všech dostupných možnostech a že jsou přitahováni k placeným službám vlastněným Applem, což by mohlo porušovat zákony EU o "hospodářské soutěži".

"Hospodářská soutěž" je totiž situace, kde firmy soupeří mezi sebou na trhu o zákazníky a jejich cílem je nabízet lepší produkty a služby za nižší ceny, ale nespravedlivé chování, jako je monopolizace trhu, může způsobit problémy.

AAPL

Apple

AAPL
$181.71 -$1.67 -0.91%

Evropská komise obvinila Apple také ze zneužití svého postavení a označila jeho obchodní podmínky v oblasti předplatného hudebních služeb za "neférové". Podle některých tvrzení Apple preferuje svou vlastní hudební službu Apple Music před konkurenčními službami, například Spotify. Toto preferování vlastní služby a omezení konkurence může být považováno za protimonopolní chování.

Tato pokuta by byla jednou z největších finančních sankcí, které EU udělila velkým technologickým společnostem. Apple se ale již dříve setkal s pokutami za antimonopolní chování, jako je například pokuta ve výši 1,1 miliardy eur ve Francii.

AAPL

Apple

AAPL
$181.71 -$1.67 -0.91%
Target Price
190.69 (+4.94% Upside)

Evropská komise se také chystá přijmout zákon o digitálních trzích, který je důležitý pro protikonkurenční praktiky velkých technologických hráčů jako je Apple, Amazon a Google. Tento zákon by měl například umožnit vývojářům třetích stran distribuovat aplikace mimo App Store a fakturovat přímo svým zákazníkům.

Apple $AAPL-0.9% učinil některé kroky k řešení předpisů EU, jako je oznámení změn ve svých službách v rámci EU a plány umožnit vývojářům distribuovat aplikace do zařízení Apple prostřednictvím alternativních obchodů.

Ještě není stanoveno, kdy by mělo dojít k oznámení oficiální pokuty, ale podle zpráv by to nemělo změnit směr antimonopolního vyšetřování. Apple má právo se proti rozhodnutí odvolat u soudů EU, ale zatím tuto zprávu odmítl komentovat.

Disclaimer: Na Buliosu najdete mnoho inspirace, výběr akcií a stavba portfolia je však pouze na vás, proto vždy provádějte důkladnou vlastní analýzu.

Zdroj: Yahoo Finance, CNBC, Bloomberg


Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.