S&P 500 ^GSPC 5,099.96 +1.02%
Alphabet GOOG $173.69 +9.97%
Nvidia NVDA $877.35 +6.18%
Amazon AMZN $179.62 +3.43%
Microsoft MSFT $406.32 +1.82%
Tesla TSLA $168.29 -1.11%
Meta META $443.29 +0.43%
Apple AAPL $169.30 -0.35%

3 elektromobilové společnosti, které se rozpadají

Redakce Bulios
14. 3. 2024
5 min read

Pokles v oblasti elektrických vozidel (EV) může být příležitostí pro odvážné investory, ale ne všechny společnosti jsou stejně stavěny. Trh elektrických vozidel je jako divoký závod a ne všechny akcie mají šanci přežít. Zde jsou tři akcie, kterým byste se měli raději vyhnout.

Vzhledem k nejistému výhledu a riziku, které tyto společnosti představují, je tedy důležité pečlivě posoudit své investiční strategie a vyhnout se zbytečným rizikům.

Lucid Group $LCID+0.4%

Lucid Group, známý výrobce luxusních elektrických vozidel, má před sebou dlouhou cestu k ziskovosti. Analytici neočekávají, že by společnost mohla dosáhnout ziskovosti dříve než v roce 2029, což znamená, že investoři by měli být trpělivý. S hotovostními ztrátami dosahujícími 653,8 milionu dolarů ve čtvrtém čtvrtletí roku 2023 a ročními ztrátami 2,8 miliard dolarů je cesta k ziskovosti pro Lucid úzká. Dokonce i plánovaná produkce Lucid do roku 2024, pouhých 9 000 vozidel, zdůrazňuje, že společnost má ještě dlouhou cestu před sebou.

LCID
$2.46 $0.01 +0.41%
Fair Price: $0.08
Jxrqeu: 45.02%
Undervalued
Overvalued
Dostupné pouze členům Bulios Black

Ve srovnání s konkurencí, která spaluje méně hotovosti a rychleji uvedla konkurenceschopná vozidla, čelí Lucid vážným výzvám. S každým prodaným vozidlem společnost ztrácí stále více peněz, což naznačuje, že navzdory potenciálnímu růstu objednávek by mohly být ztráty ještě větší. S cílem dosáhnout ziskovosti musí Lucid najít cestu, jak zvýšit své marže a snížit ztráty.

LCID
$2.46 $0.01 +0.41%

Zatímco někteří investoři vidí potenciál v poklesu cen akcií, ostatní mají obavy z nedostatečného finančního zázemí společnosti a neudržitelné trajektorie. Společnost Lucid také čelí tlaku ze strany trhu, který se snaží najít rovnováhu mezi poptávkou a cenou, což může znamenat další potíže na cestě k ziskovosti.

Faraday Future $FFIE-4.1%

Faraday Future, další společnost podnikající v oblasti elektrických vozidel, čelí svým vlastním výzvám. S luxusním SUV FF 91, jehož cena dosahuje úrovně 309 000 dolarů se společnost snaží oslovit jen úzký segment trhu, což může být obtížné v konkurenčním prostředí. Srovnání s konkurenčním modelem Tesla Model X, který začíná na 80 000 dolarech, ukazuje na výzvy, kterým FF 91 čelí při přilákání zákazníků.

Finanční výsledky společnosti Faraday Future jsou rovněž důvodem k obavám. Se skoro nulovými příjmy a nejistou cestou k ziskovosti se zdá, že společnost je stále ve fázi před ziskem. Pro investory to znamená, že je obtížné odhadnout budoucí výkonnost společnosti a tím i riziko spojené s investicí do $FFIE-4.1%. S cykly zpětných odkupů a ředěním akcií v roce 2024 může být investice do Faraday Future příliš riskantní.

FFIE
$0.05 $0.002 -4.08%

Zatímco někteří investoři mohou vidět potenciál ve značce a technologii společnosti, další se mohou obávat jejího nejistého budoucího vývoje a schopnosti konkurovat v oblasti EV. S rychlým vývojem tohoto odvětví je pro společnost Faraday Future tedy klíčové najít stabilní cestu k úspěchu a získat důvěru investorů.

Hyliion Holdings $HYLN+3.3%

Hyliion Holdings, společnost zabývající se alternativními palivy pro elektrická vozidla, se snaží překonat své vlastní překážky. S postupným snižováním hotovostních ztrát a plánovaným zlepšením v roce 2024 má společnost naději na lepší budoucnost. Analytici však předpovídají, že ztráty v roce 2025 se téměř ztrojnásobí, což naznačuje, že cesta k ziskovosti pro Hyliion není bez problémů.

Strategický posun společnosti Hyliion k výrobě alternativních paliv může být klíčem k dlouhodobé udržitelnosti, ale také přináší svá rizika. S potřebou investovat do nových technologií a infrastruktury se společnost musí vyrovnat s finančními náklady a nejistotou ohledně budoucího úspěchu. Souběžně s tím se Hyliion snaží přizpůsobit se rychle se měnícím trendům v odvětví elektrických vozidel, což může zahrnovat změny ve strategii.

HYLN
$1.26 $0.04 +3.28%

S neustálým vývojem a ambicemi změnit průmysl alternativních paliv může být možná tato společnost na cestě k úspěchu. Avšak s riziky spojenými se změnou strategie a rostoucími ztrátami v blízké budoucnosti je pro investory důležité pečlivě zvážit investici do této akcie a pozorně sledovat vývoj Hyliionu.

Disclaimer: Na Buliosu najdete mnoho inspirace, výběr akcií a stavba portfolia je však pouze na vás, proto vždy provádějte důkladnou vlastní analýzu.

Zdroj: Yahoo Finance, CNBC, Bloomberg


Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.