S&P 500 ^GSPC 5,064.2 +0.91%
Nvidia NVDA $858.11 +3.34%
Amazon AMZN $184.72 +3.20%
Apple AAPL $173.03 +2.20%
Alphabet GOOG $168.46 +1.75%
Microsoft MSFT $397.84 +0.73%
Meta META $441.68 +0.57%
Tesla TSLA $180.02 +0.02%

Težave Boeinga so prizadele 3 letalske družbe

Mladen Rudonja
4. 4. 2024
4 min read

Boeing, eden največjih proizvajalcev komercialnih letal na svetu, se sooča z vrsto pretresov, ki puščajo senco na drugih akterjih v letalski industriji. Tri velika podjetja se spopadajo s posledicami pretresov, ki so jih povzročile Boeingove težave.

Glavni izvršni direktor družbe Boeing Dave Calhoun je nedavno napovedal svoj odhod, kar je sprožilo nov val negotovosti glede prihodnosti letalskega velikana. Ukrepi FAA, Kongresa in strogi inšpekcijski pregledi so razkrili resne pomanjkljivosti v Boeingovih varnostnih protokolih, kar je močno vplivalo na zaupanje vlagateljev in seveda na delnice podjetja.

United Airlines $UAL+2.0%

United Airlines se je znašel v neprijetnem položaju, potem ko je FAA zaradi varnostnih težav povečala nadzor nad letalsko družbo. Delnice podjetja so nedavno padle za 5 %. Razlog za to je začasna prizemljitev letala Boeing 737 MAX 9, ki ga je prevoznik uporabljal. Letalski prevoznik ocenjuje, da bo utrpel izgubo v višini 35 do 85 centov. na delnico, kar je precejšnja izguba v primerjavi s prejšnjimi obdobji. Zaradi resnih varnostnih težav, ki so prizadele družbo, je bila prisiljena odpovedati 11 % načrtovanih letov, kar je imelo resne gospodarske posledice.

UAL
$51.69 $1.02 +2.01%
Fair Price: $75.96
Dawbdy: 1.03%
Undervalued
Overvalued
Dostupné pouze členům Bulios Black

Letos družba pričakuje, da bodo te razmere povzročile od 2 do 4 milijarde dolarjev izgube , kar je precejšnja sprememba, saj je bila družba prej dobičkonosna. Ta gospodarska škoda je neposredna posledica odločitve FAA in je zdaj glavno vprašanje, s katerim se sooča United Airlines s katerim se mora spopasti družba United Airlines. Operativna uspešnost podjetja je zdaj resno ogrožena, zato mora vodstvo poskušati najti strategijo za premagovanje te krize in povrnitev zaupanja vlagateljev.

UAL
$51.69 $1.02 +2.01%

Poleg tega se United Airlines sooča z velikim pritiskom s strani javnosti, ki je zaskrbljena zaradi pomanjkanja varnosti v letalskem prometu. FBI zdaj preiskuje incident z zapahi vrat kot morebitno kaznivo dejanje, kar še povečuje pritisk na podjetje. Ta negotovost negativno vpliva na ugled podjetja United Airlines in bi lahko vplivala na njegovo dolgoročno poslovno uspešnost.

Alaska Air Group $ALK+1.2%

DružbaAlaska Air Group se je lani soočila z dramatičnim padcem svojih delnic, ki so v enem obdobju padle kar za 44 %. Ta padec je pomenil izgubo več kot 10 milijarddolarjev tržne kapitalizacije podjetja. Delnice družbe $ALK+1.2% so letos padle za več % tudi zaradi incidenta z zamaškom na vratih. Letalski prevoznik si zdaj prizadeva obvladati to krizo in povrniti zaupanje vlagateljev.

Medtem ko Alaska Air Group sooča z gospodarskimi težavami, se še vedno sooča tudi s tehničnimi težavami. Celotno floto družbe sestavljajo letala serije Boeing 737, ki sozdaj pod strogim nadzorom zaradi varnostnih težav. Ta položaj je za podjetje zelo problematičen, saj lahko zamude pri poslovanju in nerazpoložljivost letal povzročijo dodatne gospodarske izgube.

ALK
$42.70 $0.52 +1.23%

Zaradi te krize so delnice družbe $ALK+1.2% nanizki ravni, kar je v primerjavi s prejšnjimi obdobji stabilnosti in rasti znaten padec. Družba si mora zdaj močno prizadevati za rešitev teh težav in poiskati strategije, da bi se rešila iz tega težkega položaja ter povrnila zaupanje vlagateljev in potnikov.

American Airlines $AAL+2.1%

Družba American Airlines, čeprav je eden največjih letalskih prevoznikov na svetu, se sooča z izzivi tega turbulentnega leta. Družba je nedavno objavila največje naročilo letala od leta 2011, pri čemer je vložila 175 milijard EUR v 175 novih letal podjetij Airbus, Boeing in brazilskega proizvajalca Embraer. Naložba naj bi pripomogla k posodobitvi flote družbe in izboljšanju konkurenčnosti.

AAL
$13.86 $0.28 +2.10%
Fair Price: $17.51
Wykdix: 21.21%
Undervalued
Overvalued
Dostupné pouze členům Bulios Black

Vendar kljub temu, da je American Airlines namerava vlagati v prihodnost, se mora spopasti tudi s posledicami trenutnih težav, ki so prizadele letalsko industrijo. Izguba zaupanja v blagovno znamko Boeing in negotovost glede varnosti letal resno vpliv ata naposlovanje družbe. Delnice družbe $AAL+2.1% so se v zadnjem letu povečale le za 5 %, kar je podpovprečen rezultat, v zadnjih petih letih pa sose zmanjšale za 58 %. Ta stagnacija in padec vrednosti delnic odražata negotovost vlagateljev glede prihodnosti podjetja.

AAL
$13.86 $0.28 +2.10%

Za družbo American Airlines je zdaj ključno, da najde ravnovesje med vlaganjem v prihodnost in reševanjem trenutnih izzivov, ki vplivajo na njegovo poslovanje in verodostojnost. Podjetje se mora hitro prilagajati spremembam in iskati inovativne strategije.

Opozorilo: Na portalu Bulios boste našli veliko navdiha, vendar sta izbira delnic in oblikovanje portfelja povsem odvisna od vas, zato vedno sami opravite temeljito analizo.

Vir.

Preberite celoten članek brezplačno?
Pojdi naprej 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Posredujte članek naprej ali ga shranite za pozneje.