S&P 500 ^GSPC 5,018.39 -0.34%
Nvidia NVDA $830.03 -3.93%
Amazon AMZN $178.86 +2.21%
Meta META $439.10 +2.08%
Tesla TSLA $180.00 -1.79%
Microsoft MSFT $395.12 +1.49%
Apple AAPL $169.30 -0.60%
Alphabet GOOG $165.56 +0.56%

3 акции, застрашени от намаляване на дивидентите

Teodor Aleksandrov
5. 4. 2024
1 min read

В настоящата среда три компании се намират на горещия стол поради потенциалната заплаха за изплащането на дивидентите им. Макар че много инвеститори наблягат на дивидентната доходност като основен критерий за своите решения, събитията и финансовите резултати на тези компании показват, че техните дивидентни политики могат да бъдат изправени пред предизвикателства.

Тези събития сигнализират, че традиционните стратегии за инвестиране в дивиденти могат да бъдат подложени на значителен натиск поради настоящата нестабилност и променливост. Следователно инвеститорите трябва да се адаптират към новите предизвикателства и да преразгледат подхода си към тези три дивидентни акции, за да минимизират потенциалните рискове и да осигурят дългосрочна стабилност на портфейлите си.

Wendy's $WEN-1.9%

Wendy's е американска верига ресторанти верига ресторанти за бързо хранене която се фокусира основно върху хамбургерите. Основана е през 1969 г. и оттогава се е разраснала до верига от хиляди вериги ресторанти в Съединените щати и други страни по света.

Wendy's в последно време спад в коригираната печалба на акция, което е важен сигнал за инвеститорите в дивиденти. Този спад в печалбата показва потенциални трудности, които биха могли да засегнат устойчивостта на текущите плащания на дивиденти на дружеството. Друг показателен индикатор е историческата тенденция на печалбите, която не показва значителен ръст през последните пет години, което може да породи опасения относно бъдещия растеж и стабилност на дружеството.

WEN
$19.62 -$0.37 -1.85%

В близкото минало Wendy's се е фокусирало върху разширяването на услугите си и подобряването на маркетинга, което би могло да има въздействие върху общите печалби на дружеството. Тези допълнителни разходи биха могли да повлияят на наличните средства за изплащане на дивиденти и да намалят привлекателността на инвестицията за инвеститорите в дивиденти.

Cracker Barrel $CBRL-3.1%

Cracker Barrel, известна като Cracker Barrel Old Country Store, е американска верига от верига ресторанти и магазини за бързооборотни стоки, която е специализирана в южняшката кухня, като предлага разнообразие от сувенири и домашно обзавеждане. Това е комбиниран ресторант и магазин за сувенири, който предлага на клиентите си автентично южняшко преживяване.

Компанията Cracker Barrel изплаща дивидент в размер на1,30 USD на акция от 2019 г. насам, което носи доходност от7,9%. Тази последователност е важна за инвеститорите в дивиденти, но последните финансови резултати повдигат въпроси относно устойчивостта на това изплащане. През изминалата година компанията е изплатила 94% от паричния си поток под формата на дивиденти и повече от 116% от печалбата си. Тези цифри предполагат, че компанията изплаща дивиденти с по-висок от нормалния темп, а това може да бъде обезпокоително за инвеститорите.

CBRL
$56.36 -$1.83 -3.14%

По-рано тази година Cracker Barrel отчете своите резултати, които показаха спад в печалбите спрямо предходната година. Печалбата на акция на компанията е спаднала след достигането на връх в началото на годината 2021което може да породи опасения относно бъдещата стабилност на изплащането на дивиденти. Въпреки че компанията възнамерява да поддържа висока дивидентна доходност, последните събития сочат за възможна намаляване на на дивидента, за да се гарантира устойчивостта на финансовото му състояние.

Hasbro $HAS-1.6%

Hasbro е един от водещите световни производители и дистрибутори на на играчки, игри и развлекателни продукти. Портфолиото на компанията включва широка гама от продукти за деца и възрастни, включително емблематични марки като Monopoly, Transformers, My Little Pony, Play-Doh, Nerf и много други.

HAS
$60.34 -$0.96 -1.57%
Fair Price: $18.93
Crecef: 1.84%
Undervalued
Overvalued
Dostupné pouze členům Bulios Black

Компанията Hasbro се сблъска с няколко предизвикателства през изминалата година, които оставиха своя отпечатък върху отчета за приходите. С 15% спад на приходите и нетна загуба от 10,73 долара на акция, годината беше изпълнена с предизвикателства. Въпреки тези трудности обаче Hasbro продължи да изплаща дивидент в размер на 0,70 USD на акция, което представлява доходност от 5,1%.

HAS
$60.34 -$0.96 -1.57%

Неотдавнашното изплащане на дивиденти представлява до 160% от печалбата на компанията, което предполага, че е възможно неустойчивост на настоящата дивидентна политика. Hasbro също така си е поставила за цел да намали дълга и през миналата година е похарчила 506 млн. долара за тази цел. Тази стратегия може да повлияе на наличните ресурси за изплащане на дивиденти и да подхрани спекулациите за възможно намаляване на дивидентите.

Отказ от отговорност: В Bulios ще намерите много вдъхновение, но изборът на акции и изграждането на портфейл зависи от вас, затова винаги извършвайте собствен задълбочен анализ.

Източник.

Прочетете цялата статия безплатно?
Продължете 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Предайте статията нататък или я запазете за по-късно.