S&P 500 ^GSPC 5,127.79 +1.26%
Apple AAPL $183.36 +5.97%
Nvidia NVDA $887.83 +3.46%
Meta META $452.05 +2.35%
Microsoft MSFT $406.66 +2.22%
Amazon AMZN $186.24 +0.82%
Tesla TSLA $181.14 +0.63%
Alphabet GOOG $169.01 +0.33%

3 klíčové akcie z dopravního sektoru s vysokým potenciálem růstu

Redakce Bulios
10. 4. 2024
7 min read

V poslední době se sektor dopravy a logistiky ukázal jako jeden z nejdůležitějších pilířů globální ekonomiky, což odhalilo mnoho zajímavých investičních příležitostí. Jak svět postupně přechází od reakce na pandemické výzvy k novým obchodním normálům, dynamický rozvoj e-commerce a globálního obchodu přináší nové výzvy i možnosti pro klíčové hráče v tomto odvětví. S tržbami sahajícími do miliard dolarů a investicemi do technologií a udržitelných praktik, tyto tři společnosti nejenže utvářejí budoucnost dopravy, ale nabízejí i lákavý potenciál pro investory.

Při pohledu na jejich výkonnost a plány na další růst, vývoj v sektoru dopravy a logistiky naznačuje, že tyto společnosti stojí na prahu nové éry inovací a expanze, což by mohlo otevřít cestu k zisku pro ty, kteří se rozhodnou podílet na jejich cestě. V tomto kontextu, s přihlédnutím k finančním výsledkům, strategickým investicím a ekologickým iniciativám, se toto odvětví jeví jako atraktivní oblast.

Union Pacific $UNP+1.1%

Union Pacific je gigant v železniční dopravě, který se pyšní dlouhou historií a výkonností v průmyslu. V roce 2023 společnost provozovala rozsáhlou síť kolejí, která se rozprostírá na více než 32 000 mílích v západní polovině Spojených států. Tento rozsah umožňuje společnosti efektivně spojovat velké přístavy s vnitrozemskými trhy, což z ní činí klíčového hráče v národní i mezinárodní logistice. V roce 2023 společnost zaznamenala solidní tržby ve výši 24,1 miliard dolarů, což odráží její zásadní roli v přepravním a logistickém řetězci a schopnost adaptace na dynamický trh.

UNP
$240.36 $2.67 +1.12%
Target Price
239.39 (-0.40% Downside)

Za poslední čtvrtletí 2023 společnost oznámila zisk na akcii (EPS) 2,71 USD, což představuje solidní výsledek i přes výzvy spojené s globálními dodavatelskými řetězci a proměnlivou ekonomickou situací. Tato čísla naznačují, že společnost si udržuje finanční zdraví a efektivitu. Pro rok 2024 analytici očekávají další růst, přičemž odhady tržeb sahají k 25 miliardám dolarů, což by znamenalo další posílení její pozice.

UNP
$240.36 $2.67 +1.12%

Union Pacific neustále investuje do modernizace své infrastruktury a technologií, aby zůstala na špici inovací v železniční dopravě. V roce 2022 společnost oznámila plány na investice ve výši přibližně 3,3 miliardy dolarů do rozvoje a údržby své sítě a vozového parku. Tyto investice nejenže zlepšují efektivitu a spolehlivost dopravy, ale také přispívají k udržitelnějšímu provozu, což je v souladu s rostoucími očekáváními veřejnosti a zákazníků ohledně jejich odpovědnosti. Tento důraz na inovace a udržitelnost může být klíčem k dlouhodobému úspěchu a přitahuje pozornost investorů, kteří hledají akcie s potenciálem pro růst a pozitivním dopadem na společnost.

FedEx $FDX-0.5%

FedEx stojí v čele globální logistiky a doručovacích služeb, což je postavení, které si vybudoval díky inovacím a schopnosti přizpůsobit se měnícím se potřebám trhu. V roce 2023 společnost provozovala ve více než 220 zemích a územích, což ji řadí mezi největší a nejrozšířenější logistické sítě na světě. S flotilou více než 650 letadel a desítkami tisíc vozidel pro pozemní přepravu FedEx denně zpracovává průměrně více než 14 milionů zásilek, což dokládá jeho důležitou roli v globálním dodavatelském řetězci a e-commerce.

FDX
$260.65 -$1.38 -0.53%
Target Price
248.96 (-4.48% Downside)

Finančně se FedEx může pochlubit silnými výsledky, které reflektují jeho dominantní pozici a efektivní řízení operací. Za rok 2023 společnost oznámila tržby ve výši přes 90 miliard dolarů, což představuje značný nárůst oproti předchozím rokům. Tento růst byl částečně poháněn explozivním nárůstem poptávky po e-commerce službách, který se zintenzivnil během pandemie COVID-19 a pokračuje i v post-pandemickém období. FedEx aktivně investuje do rozšíření kapacity a technologických inovací, což by mělo podpořit další růst.

FDX
$260.65 -$1.38 -0.53%

FedEx rovněž věnuje značné úsilí udržitelnosti a ekologické odpovědnosti, což je klíčové pro udržení jeho pověsti a konkurenceschopnosti v dlouhodobém horizontu. Společnost si stanovila ambiciózní cíl dosáhnout uhlíkové neutrality do roku 2040 a v tomto směru plánuje investovat více než 2 miliardy dolarů do iniciativ souvisejících s elektrifikací vozidel, udržitelným leteckým palivem a energetickou efektivitou. Tyto kroky nejenže zlepšují ekologický dopad společnosti, ale také přispívají k zajištění její budoucí výkonnosti tím, že reagují na rostoucí poptávku spotřebitelů a podniků po zelenějších a udržitelnějších dodavatelských řetězcích.


ZTO Express $ZTO-0.6%

ZTO Express je jednou z předních čínských logistických a kurýrních společností, specializující se na expresní doručování a další logistické služby. S více než 30 000 servisními středisky a pobočkami po celé Číně a silnou přítomností na mezinárodním trhu, ZTO zpracovává obrovský objem zásilek, který v roce 2022 přesáhl 12 miliard doručených balíků. Toto číslo ilustruje klíčovou roli, kterou společnost hraje v obrovském a rychle rostoucím trhu e-commerce v Číně, a její schopnost udržet si konkurenceschopnost v náročném a vysoce konkurenčním prostředí.

Finančně se ZTO Express těší zdravému růstu a ziskovosti, což je odrazem její efektivní strategie a schopnosti adaptace na dynamické tržní podmínky. Za rok 2023 společnost oznámila tržby ve výši přibližně 5,4 miliardy dolarů, což představuje značný roční růst. Ziskovost společnosti byla podpořena jejími inovativními technologiemi a optimalizací logistických procesů, které umožňují snižování nákladů a zvyšování efektivity doručování.

ZTO
$21.48 -$0.14 -0.65%

ZTO Express aktivně investuje do rozvoje a inovací, aby si udržela vedoucí pozici a podpořila svůj dlouhodobý růst. V roce 2022 společnost oznámila plány na další expanzi své logistické a distribuční sítě, včetně zavádění pokročilých technologií pro automatizaci a inteligentní logistiku. Tato strategická rozhodnutí jsou zaměřena na zlepšení služeb zákazníkům a efektivity operací, což by mělo přispět k udržení konkurenceschopné výhody ZTO v rostoucím a výzvami nabitém odvětví. Navíc, s očima upřenýma na globální trhy, ZTO rozšiřuje své mezinárodní operace, což naznačuje její ambice stát se globálním lídrem v logistice a expresním doručování.

Disclaimer: Na Buliosu najdete mnoho inspirace, výběr akcií a stavba portfolia je však pouze na vás, proto vždy provádějte důkladnou vlastní analýzu.

Zdroj: Yahoo Finance, CNBC, Bloomberg

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.